Банкеръ Weekly

Съдби

ИКЕА без Кампрад

Ингвар Кампрад, основател на прочутата шведска компания IKEA, е напуснал всичките си постове. Това се случило още през декември 2013-а, но представителите на най-големия мебелен търговец на дребно в света съобщават фактите едва сега. По думите им Кампрад, който неотдавна навърши 88 години, се е оттеглил от бордовете на директорите на двете организации, владеещи различни части от IKEA. Неофициално той продължава да е старши съветник на борда на директорите на IKEA Group, но не фигурира в него за пръв от създаването на компанията през 1943-а. "Кампрад се опитва да се оттегли официално от бизнеса едва сега, на 88 години. Това може да се разглежда като крачка към предаване на управлението на компанията на следващото поколение", коментира представител на предприемача.


Напускането на Ингвар Кампрад означава, че в момента империята IKEA няма ръководител. Затова някои анализатори и бивши топмениджъри на компанията си задават въпроса: как ще функционира в бъдеще сложната структура, създадена от предприемача, за да намали данъците, да защити IKEA от поглъщане или от възможни спорове между неговите наследници. "В компанията винаги сме се питали как това сложно чудовище ще работи след оттеглянето на Кампрад. Предполагам, че сега ще научим отговорите", коментира един от бившите топмениджъри на IKEA.


Всъщност империята IKEA Group се състои от две части. Едната от тях е компанията за търговия на дребно IKEA, която принадлежи на фонда Stichting Ingka Foundation, разположен в Холандия. Другата е Inter IKEA, собственост на фонда Interogo Foundation от Лихтенщайн, на която принадлежат брандът на търговеца и правата върху интелектуалната собственост.


През юни 2013-а бе обявено, че Кампрад е напуснал борда на директорите на Inter IKEA. А през миналия декември се е оттегли и от бордовете на Stichting Ingka и Interogo. Тази година пък стана знаменателна с друго събитие - Кампрад се върна в Швеция, след като преди 40 години се премести в Швейцария поради данъчни съображения.


Синовете на Ингвар - Петер, Йонас и Матиас - заемат постове в различни структури на бизнесимперията. Най-големият син Петер оглавява компанията Ikano, която управлява благосъстоянието на семейството и някои от магазините на IKEA. Средният син Йонас е член на борда на директорите на IKEA Group, а най-младият - Матиас , е председател на директорския борд на Inter IKEA.


Макар че Кампрад напусна поста генерален директор и публично се оттегли от бизнеса още през 1986-а, той непрекъснато спореше с топмениджърите на IKEA. През миналата година например между него и тогавашния генерален директор избухна конфликт, защото основателят на компанията смяташе, че темповете на откриване на нови магазини трябва да се намалят.


Информацията за напускането на Кампрад се появи едновременно с новината за назначаването на Ларс-Йохан Ярнхаймер, генерален директор на Tele2, за нов председател на борда на директорите на IKEA Group. Той ще заеме този пост през 2015-а. А неговия предшественик Горан Гроскопф ще оглави директорския борд на Stichting Ingka Foundation.

Facebook logo
Бъдете с нас и във