Банкеръ Weekly

Съдби

Идва краят на затворите санаториуми

В Норвегия може да бъдат построени отделни затвори за чужденци с по-нисък стандарт от останалите места за излежаване на наказанията. Инициативата е на две големи политически сили в страната - дясната Консервативна партия и популистката Партия на прогреса. На миналите парламентарни избори през 2009-а те заеха съответно второ и трето място. Ако се обединят за следващия вот през 2013-а, двете политически сили могат да получат мнозинство и да сформират правителство, изтласквайки управляващата социалистическа Работническа партия.


Лозунгът Да обуздаем чуждестранната престъпност е сред основните, с които опозиционните партии се стремят към властта в Норвегия. Според статистиката, над половината места в затворите са заети от граждани на чуждестранни държави. През последните пет години броят на чужденците зад решетките е нараснал два пъти в сравнение с норвежците, а загубите, които нанасят на обществото, са в размер на 2 млрд. евро годишно. Чужденците, които след излежаване на наказанията си ще напуснат страната, трябва да бъдат поставени в спартански условия. Те не бива да гладуват и да мръзнат. Но всички останали блага за тях са излишни. Трябва да се сложи край на ситуацията, при която чуждестранните бандити възприемат пребиваването си в норвежките затвори като почивка в санаториум, коментира предизборното обещание Бент Хойе, вицепрезидент на Консервативната партия.


Според парламентарната опозиция чуждестранните престъпници не се боят от наказание в Норвегия, а мнозина от тях дори се стремят да попаднат зад решетките. Парите, които се дават у нас на затворниците в размер на 3 хил. евро, съответстват на средната годишна заплата в България. Като се прибавят и помощите за деца, както и пенсионните надбавки, престъпникът може да получи над 10 хил. евро годишно, твърди в съобщение за медиите Партията на прогреса. Освен изброените икономически изгоди, чужденецът, попаднал зад решетките в Норвегия, трупа и пари за пенсия. Убийството с утежняващи вината обстоятелства обикновено се наказва с 10-годишна присъда. Което е достатъчно престъпникът да получи минималната норвежка пенсия в размер на 700 евро годишно, след като излезе на свобода. От тази възможност вече са се възползвали стотици чуждестранни затворници.


Обединението на служителите в местата за излежаване на наказанията в Норвегия подкрепя идеята да създаването на отделни затвори за чужденците. В страната излежават присъдите си представители на над сто националности и повечето от тях не говорят друг език, освен родния си. Ние не разбираме за какво си говорят тези хора, което е в разрез с всички правила за сигурност, признава в интервю за вестник Aftenposten Кнут Аре Свенкеруд , председател на обединението на служителите в затворите. Според организацията разделянето на затворниците по национален признак ще подобри контрола върху осъдените. В същото време тя е против по-ниския стандарт за чужденците зад решетките. Длъжни сме да мислим, с какво ще се заемат след излизането си на свобода. Трябва да им дадем възможност да учат и да усвояват полезни професии в затворите. Иначе те отново ще се върнат на издръжка в Норвегия, както вече се и случва, твърди Кнут Аре Свенкеруд.


Управляващата социалистическа Работническа партия също е против спартанските затвори за чужденци. Нашите политически противници разпространяват погрешната представа, че пребиваването в норвежките затвори е рай за чужденците. С това те правят лоша услуга на цялото общество. Чуждестранните граждани вярват, че нашите затвори са санаториуми и престъпниците масово се стремят към Норвегия - коментира предложението на опонентите говорителят на Работническата партия по въпросите на правосъдието Ян Болер. Единственият компромис, на който са готови социалистите за намаляване на чуждестранната компонента в норвежките затвори, е засилване на натиска върху държавите, откъдето идва основният поток престъпници, да се съгласят да приемат в своите затвори лица, извършили нарушения на територията на Норвегия. Става дума за Литва, Полша, Румъния и Нигерия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във