Банкеръ Weekly

Съдби

Япония се подготвя за епохата "Рейва"

Бъдещият японски император Нарухито и съпругата му Масако.

Японските власти избраха названието за епохата на управление на новия император. Макар че официалното абдикиране на 85-годишния император Акихито е планирано за 30 април, правителството реши да предостави един месец на държавните структури, за да се пренастроят към новото време. Названието на епохите се изписва върху монетите, в заглавията на вестниците, в шофьорските книжки и всички официални документи, така че решението за предварителното му обявяване е напълно обяснимо.

Преди това на специално създадена комисия от литературоведи и учени бе поставена задачата да намерят термин, който да съдържа необходимия символизъм, но да бъде нов и неизползван досега. След дълги търсения в паметниците на японската класическа литература  избраните варианти бяха представени пред ръководителите на Горната камара и Камарата на представителите на парламента, а след това и на независими експерти. По традиция всички варианти се пазят в най-строга тайна, затова през последните месеци букмейкърите спекулираха в каква посока ще продължи развитието на страната.

Според процедурата  всички съмнения и възможни предложения се представят на правителството, което взема окончателното решение - на този етап мнението на членовете на кралското семейство вече няма никакво значение. Отделен критерий за всички предложени варианти е краткото изписване, така че всички граждани да могат да повторят лесно новия израз.

На 1 април, след края на сутрешното заседание, говорителят на правителството Йошихиде Суга показа в пряк ефир на жителите на Япония йероглифите с названието на епохата на бъдещия император, 59-годишния Нарухито. Синът на Акихито ще поеме пълномощията си на 1 май, а царстването му ще мине под девиза "Рейва".

На последвалата пресконференция премиерът Шиндзо Абе разшифрова понятието за света. Японците също се нуждаеха от пояснения, защото досега терминът не е съществувал

в езика им. Съчетанието на йероглифите "рей" и "ва", което приблизително  означава "Благоденствие и хармония", се среща в отделни думи на най-стария сборник с японска поезия "Маньошу", датиращ от 759 година. По думите на Абе източникът е избран, защото символизира "дълбоките корени на обществената култура и многовековните японски традиции".  "Нашата нация е на прага на големи промени, но съществуват множество японски ценности, които не бива да бъдат забравени", заяви министър-председателят пред журналистите.

В Япония съществуват две системи на летоброене: международната - според която сега е 2019 г., и националната - зависеща от управника. Според втората сега в държавата е тридесет и първата година от епохата "Хейсей". Названието й е утвърдено в деня на възкачването на Акихито на трона на 12 ноември 1990-а и означава "Постигане на мир".

В съвременната действителност японският монарх не изпълнява политически функции (ролята му в държавното устройство е изключително символична), но той си остава единственият император в света. В конституцията, приета през 1947-а, се казва, че императорът е "символ на японската държава и единството на японската нация".

Епохата "Хейсей" е първата в историята на местната монархия, която ще приключи преди кончината на управника. През 2016-а император Акихито за пръв път изрази желанието си да се оттегли от престола, позовавайки се на преклонната си възраст. На следващата година представители на Комисията по делата на семейството утвърдиха датата, на която императорът може да излезе в пенсия. Тъй като случаят беше прецедент, се наложи поправка в японския основен закон. Тя ще бъде отстранена веднага след абдикирането на Акихито в края на април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във