Банкеръ Weekly

Съдби

Японците - шампиони по честност

Неотдавна световните медии разпространиха новината, че след разрушителното земетресение и гигантските вълни цунами, които разтърсиха Япония през март, жителите на Страната на изгряващото слънце са върнали на властите почти 48 млн. долара, намерени под руините на разрушените жилища. Японците, които се завръщат в района на стихийното бедствие, откриват не само оставените без надзор спестявания на съседите си, но и отворени сейфове на разрушени банки. Само броени единици обаче се съгласяват да оставят парите за себе си, дори след като се установи, че собственикът им е неизвестен. Това рязко контрастира с последиците от наводнението в Ню Орлиънс през 2005-а, когато градът се оказа под властта на мародерите, или с Чернобил, където дори радиацията не спря някои хора да търсят чужди пари и вещи.


Впрочем едва ли си струва да се идеализират всички японци. И в тази страна стават убийства, големи обири и дребни кражби по магазините. Но това се случва толкова рядко,че впоследствие подобни престъпления занимават дни наред всички японски медии. След природната катастрофа в района Фукушима на 11 март японската телевизия съобщи за два извънредни случая, които чуждестранните медии погрешно определиха като мародерство на мястото на трагедията. В първия случай 50-годишен безработен мъж от отдалечената от пострадалите райони префектура Аити откраднал 30 хил. йени (малко над 360 долара) от сандъче за събиране на пожертвования. Във втория - двама разпасани младежи разбили банкомат в префектура Мияги, върху която се стовари най-силният удар на стихията. Те обаче планирали престъплението си още преди катастрофата. И двете престъпления дълбоко възмутиха и шокираха цялото японско общество.


Причината за подобно отношение е във вътрешната нравственост на японците. За тях кражбата означава загуба на личното достойнство, което е едва ли не най-страшният грях. Осъдените за подобни деяния не могат да разчитат на подкрепа от страна на околните след излизането си на свобода. Японското общество прощава само малките, често неумишлени кражби, за които човек се разкайва и публично поднася извиненията си. Най-чести са присвояванията на велосипеди, които се вършат в пияно състояние. След като изтрезнее обаче и разбере, че е отнел чуждо имущество, японецът бърза да го предаде в най-близкия полицейски участък. Пазителите на реда връщат велосипеда на законния му собственик и настоятелно го молят да сложи поне малък катинар на колелата, за да избегне подобни инциденти в бъдеще.


Същото е със забравените вещи. В Япония е прието всеки намерен предмет, включително и дреболии - като чадъри например, да бъде предавани в полицията или в специално създадените за тази цел бюра. Иначе казано, в Япония е почти невъзможно да изгубиш нещо безвъзвратно.


Кражбата на плодове и зеленчуци от чужди градини, които нямат ограждения, се считат за много лош тон. В лятната жега прозорците на автомобилите стоят отворени, а бравите на вратите на къщите са такива, че могат да бъдат разбити с една ръка. В японската провинция е запазена една интересна традиция. На 1 януари хората обикновено пътуват до роднини и познати, за да им занесат подаръци. На този ден вратите на жилищата изобщо не се заключват. Ако стопаните не са си в къщи, подаръците просто се оставят в антрето. Медиите не съобщават за случаи на кражби в този ден, въпреки че много от къщите са разположени край пътища, по които непрекъснато цари оживление.


И все пак в Япония има неща, които напомнят, че в страната съществува престъпност. От време на време по улиците се срещат лошо облечени, а понякога и мръсни бездомници. Повечето от тях са излежали затворнически присъди. Те нямат никакъв шанс да си намерят що-годе прилично работно място, но не умират от глад, защото властите им изплащат месечна помощ, която надхвърля хиляда долара. Тези пари са напълно достатъчно за наемането на скромно жилище. Някои обаче предпочитат да живеят под естакадите, защото е по-евтино. В токийския район Икебукуро например може да се видят картонени жилища със... спътникови антени. Японските бездомници обожават да гледат купен с пари от помощите телевизор, който работи на акумулатори, или да сърфират в интернет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във