Банкеръ Weekly

Съдби

Ямайка – живото сърце на Карибско море

На днешния ден през 1494 г. Христофор Колумб открива Ямайка (на английски: Jamaica), островна държава, част от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море. Разположена е на около 140 километра южно от остров Куба и на 190 километра западно от остров Испаньола, където са разположени Хаити и Доминиканската република.

Първите хора, населявали острова, са местните индианци араваки. Когато Колумб посещава Ямайка през 1494 г., обявява острова за испанско владение и постепенно превръща местното население в роби. Повечето от тях умират от болести, донесени от европейците, и от непосилния труд, на който биват подложени. Тогава много африканци са докарани като роби и сега повече от 90% от жителите имат африкански предци. Великобритания поема контрола над острова през 1670 г. и той остава британска колония до 1962 година.

Остров Ямайка е англо-говорещият остров с най-голямо население в Карибския басейн и е четвъртият по големина от всички карибски острови, чието име в превод от индианската дума "хаймака" означава "земя на изворите". Във вътрешността на Ямайка е разположена планинската верига Блу Маунтинс, която е заобиколена от тясна крайбрежна равнина. Повечето големи градове са разположени на брега. Най-големите и важни сред тях са столицата Кингстън, Портмор, Спениш Таун, Мандевил, Охо Риос, Порт Антонио, Негрил и Монтего Бей.

Климатът по брега на Ямайка е тропичен, с горещо и влажно време, а в по-високите части във вътрешността на острова е по-хладен. Страната лежи в ураганния пояс на Атлантическия океан, в резултат на което доста често е удряна от тропически бури и урагани. Примери за урагани, причинили значителни разрушения и взели много жертви през 20 век, са Чарли през 1951 и Гилбърт през 1988-а. През 21 век ураганите Иван, Дийн, Денис и Густав също предизвикват големи поражения на острова.

Държавен глава е кралица Елизабет II, представена чрез генерал-губернатора Сър Кенет Хал.

Туристическият бизнес в Ямайка е силно развит. Красивите плажове и топлото Карибско море привличат над 850 000 туристи всяка година. Голяма част от населението работи и в алуминиевата рудна индустрия. Островът също изнася големи количества захар и банани. Тук се отглеждат над 440 000 кози и почти толкова глави едър рогат добитък. Освен селското стопанство, в което е заето около 1/5 от трудоспособното население, основа на ямайската икономика е риболовът.

Голяма звезда на страната е Юсейн Болт (на английски: Usain Bolt). Ямайският лекоатлет, носител на световните и олимпийски рекорди в бягането на 100 метра - 9.58 сек. (поставен на 16 август 2009 г.), на 200 метра 19.19 сек. (20 август 2009 г.), щафетата 4 х 100 м (с резултат - 36.84 сек.) с отбора на Ямайка, поставен на Олимпийските игри в Лондон.

Заради името и постижението му е наричан с прозвището "мълнията" (Lightning bolt).

Ямайка е родното място и на легендарния реге изпълнител Боб Марли (1945 – 1981 г.).

Денят на независимостта е национален празник на Ямайка. Чества се освобождаването от Великобритания (1962 г.). Празнува се всеки първи понеделник на август.

Разстоянието между София и Кингстън е 9 444 километра. За да посетите Ямайка ще ви е необходима виза, за която можете да кандидатствате в посолствата на страната в Лондон, Брюксел, Женева или Берлин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във