Банкеръ Weekly

Съдби

И ЯН ГАРБАРЕК ЩЕ СВИРИ В СОФИЯ

На 15 май в зала № 1 на НДК ще свири прочутият норвежки саксофонист Ян Гарбарек (1948), един от най-изтъкнатите творци на съвременната импровизационна музика. Неговият състав ще гостува в рамките на амбициозния фестивал Джаз +, който в София единствен се опитва да отстоява художествени, а не откровено комерсиални критерии. Другото атрактивно име, което фестивалът предлага, е това на пианиста Роберто Фонсека от нашумялата напоследък група Буена виста сошъл клуб.
Ян Гарбарек привлече вниманието на музикалната общественост през 70-те години на ХХ век, когато европейският джаз се освобождаваше от копирането на американските образци и чрез ползването на материал от националните традиции търсеше собствени пътища за развитие. В този смисъл саксофонистът откри пред публиката и специалистите красотата на норвежкия фолклор в съчетание с постиженията на класическата музика в Скандинавия. Колкото и парадоксално да изглежда, възможностите за това бяха разкрити от афроамериканския тенор и сопран саксофонист Джон Колтрейн, допринесъл до голяма степен за създаването на т.нар. модален джаз. Отделно неговият неподражаем изпълнителски маниер повлия решително върху всички европейски саксофонисти, в това число и Ян Гарбарек (у нас върху Веселин Николов), за да се превърне дори в мода. За повече от две десетилетия развитието на Гарбарек вървеше във възходяща парабола, отредило му статуса на световна звезда и многократното отбелязване в челната тройка на експертните годишни класации (poll), публикувани от специализираните списания в Европа и САЩ. Практически всеки по-авторитетет международен фестивал приемаше като чест гостуването на Ян Гарбарек с неговите формации, в които се наброяват две дузини от най-известните джазмени на Европа и Америка. За дълъг период норвежецът се обвърза с налаганата от германската звукозаписна фирма ECM естетика, за която като лидер и участник в различни състави има издадени над 50 LP и CD-та. Публична тайна е, че организаторите на фестивала Джаз + следват тази линия и канят за участие в София артисти на лейбъла, макар той вече да изчерпва новаторските си някога предложения.
Фестивалът Джаз + ще се проведе от 15 до 19 май в залите № 1 на НДК, България и парти центъра на 4-и километър. В афиша му освен Ян Гарбарек груп с прочутия барабанист Ману Каче са включени още италианското Алборан трио, Роберто Фонсека с колеги (програмата представя албума Zamazu, номинирана са Грами в раздела латиномузика) и латиноперкусиста Луисито Кинтеро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във