Банкеръ Weekly

Съдби

И Депардийо избяга от Франция

Актьорът не иска да плаща 75-процентен данък върху дохода си

Политиката на президента на Франсоа Оланд стана причина за засилена данъчна емиграция от Франция. Местните богаташи не искат да плащат налог от 75% върху доходите си и напускат пределите на страната, изнасяйки и своите капитали. Жерар Депардийо е поредният данъчен беглец. Той иска да плаща налози в Белгия и е готов да се раздели с френския си паспорт. Анализаторите предупреждават правителството на социалистите, че предстоят неприятности за бюджета, свързани с изтичането на френски капитали по време на криза.


Във Франция не затихва скандалът около един от най-известните французи. Актьорът Жерар Депардийо се премести да живее в малкото белгийско селце Нешин, където притежава къща. Неотдавна той получи регистрационни документи и сега ще плаща данъци в Белгия. Той ни увери, - казва кметът на Нешин Даниел Сенесел - че идва тук заради местния колорит, особеностите на кухнята и нравите на местните жители. Но аз не съм чак толкова наивен, че да не разбера - причините за решението му са данъчни. Депардийо твърди, че е започнал работа от 14-годишна възраст и винаги е плащал налозите си. По думите му той вече е издължил на Франция 145 млн. евро данъци.


Както пишат местните вестници, Депардийо има защо да е загрижен. Известно е, че навремето актьорът е инвестирал в нефтено находище в Куба, собственик е на лозя в Бургундия, в Медок, в Испания, Аржентина и Алжир. Във Франция притежава още няколко имота и магазина. Колкото до политическите му предпочитания, Депардийо е привърженик на консерваторите. И винаги е призовавал французите да подкрепят Никола Саркози.


Актьорът не иска да плаща данъка за богаташите, който правителството на социалистите обещава да въведе от 2013-а. Механизмът е прост - от Нова година всеки спечелен милион евро във Франция ще се облага с налог от 45%, а всяка сума, надхвърляща милион - със 75 на сто. Става дума за доходите, получени като работна заплата. Мярката се въвежда за две години.


Никой досега не е обиждан така

nbsp;


Френският политически бомонд не подмина действията на актьора без коментари. Министърът на труда Мишел Сапен я нарече личностен упадък, а министърът на културата Орели Филипети заяви: Депардийо напуска полесражението в разгара на битката с кризата.


Премиерът на Франция Жан-Марк Еро квалифицира постъпката му като твърде жалка и достойна за презрение. На свой ред Депардийо публикува открито писмо до него, в което се казва: Кой сте вие, че ме съдите, питам ви Ж.-М. Еро, премиер-министър на Франсоа Оланд, питам ви: Кой сте вие? Аз никого не съм убивал, струва ми се, че не съм вършил недостойни постъпки и за 45 години съм платил 145 млн. евро данъци, като съм предоставил работни места за 80 човека... Аз не бива да бъда нито съжаляван, нито хвален, но не приемам думата жалък. По-нататък актьорът пише: Връщам френския си паспорт и се отказвам от социалното застраховане, от което не съм се възползвал нито веднъж. Ние вече нямаме обща родина, аз съм истински европеец, гражданин на света, както ме е учил моят баща. Депардийо казва на премиера: А не искам да ме подкрепят, но в края на краищата бихте могли поне да проявите някакво уважение. Досега никой от французите, които са напуснали страната, не е бил подлаган на подобно оскърбление.


По-рано към Брюксел се обърна с искане за белгийско гражданство друг прочут французин - бизнесменът Бернар Арно, най-богатият човек на Франция. За да получи разрешение да стане белгийски поданик, заявлението му трябва да бъде разгледано от три различни инстанции - от външно министерство, ведомството за държавна сигурност и министерството на правосъдието.


Арно живее в Париж, но има недвижими имоти в Белгия. Той упорито криеше истинските си мотиви за искане на ново гражданство, обяснявайки, че желае да инвестира в икономиката на съседната държава. Същинската причина за действията му обаче не е тайна за никого - това е стремежът на Арно да избегне драконовските налози на правителството на социалистите. Както е известно, неговото състояние, според Forbes, за 2011-а е в размер на 41 млрд. долара. Бернар Арно е собственик на контролния пакет от акции на най-големия концерн за луксозни стоки в света - Louis Vuitton Moet Hennessy


В Белгия не се радват

nbsp;


В селцето Нешин на границата с Франция, където се премества Депардийо, всеки трети жител е богат французин. Това място, което се намира само на километър от френско-белгийската граница, е известно като селото на френските богаташи. Там например живее семейство Мюлие, което притежава международната верига от хипермаркети Ошан (Auchan).


Самите белгийци обаче не се радват на френското нашествие по техните земи. През септември тази година в Брюксел дори бе организирана протестна демонстрация срещу т. нар. рентиери - чуждестранни пенсионери, които се заселват в Белгия. Според някои данни техният брой в страната е от хиляда до пет хиляди.


В Белгия, за разлика от Франция, няма данък върху големите състояния, не се облага и прирастът на капитала при продажбата на акции на чуждестранни компании. При предаване на наследство местните жители плащат налог в размер от 0 до 7% от стойността на движимото имущество, докато във Франция данъкът е много по-висок. Обикновените граждани плащат на хазната около половината от своя доход.


Реформата на Оланд

nbsp;


Както по всичко личи, френските власти нямат намерение да променят подхода си към данъка за богаташите. Премиерът Еро рязко критикува бегълците: Онези, които напускат Франция заради новата данъчна политика, не са заплашени от обедняване, защото искат да се обогатят още повече. Проблемът с бедността няма да се реши, ако богатите не желаят да проявят малко солидарност и малко щедрост. В случая е необходим политически избор.


Във Франция около 3.6 хил. семейства печелят над 1 млн. евро. Икономистите предупреждават, че техният политически избор може да донесе много неприятности на Франция, особено във време на икономическа криза.


Впрочем около 60% от французите са недоволни от политиката на своя президент. На свой ред Франсоа Оланд призовава богатите хора в страната да проявят патриотизъм.


Данъкът за милионерите е само един от инструментите на кабинета на министрите. От необходимите за оздравяване на икономиката 30 млрд. евро две трети правителството възнамерява да получи от данъци, а една трета - да икономиса. В случай че успее към края на 2017-а, всичко в икономиката на Франция ще бъде наред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във