Банкеръ Weekly

Съдби

ХРИСТО ДАНОВ: ПОДВЛАСТЕН САМО НА ВРЕМЕТО И ЗАКОНА

Седемдесет и осем годишният шеф на Конституционния съд Христо Данов е човек с богата биография. Дългогодишен адвокат, бивш министър на МВР в кабинета на Димитър Попов. Внук на известния наш възрожденец и книгоиздател Христо Г. Данов. Автор е на пет книги и над 100 статии по правни въпроси. Съставител е и на англо-български юридически речник, плод на 20-годишен труд. Правният език е извънредно точен и двусмислеността може да доведе до големи проблеми, заявява г-н Данов. Виден реститут. Петдесет и три годишната си кариера на адвокат започва с наказателни дела, но бързо се отказва - политическите процеси някак си не са по вкуса му. Хвърля се в попрището на гражданското право. Поводът да го стори обаче е доста мрачен. През 1948 г. осъждат на смърт по обвинение в шпионаж братовчед му майор Владимир Христов. Тогава младият Данов дори не получава обвинителният акт, по който да защитава подопечния си. Навремето Христо Данов два пъти е заличаван от адвокатските регистри. През 1948 г. - защото е бил юрисконсулт в частното издателство на дядо си Христо Г. Данов, и през 60-те години - когато Тодор Живков го обявява за неблагонадежден.
Подходящ за изселване, прочел неотдавна Данов в досието си. Въпреки това той и до днес е противник на разсекретяването на архива на бившата Държавна сигурност. Кой е казал, че и сега не се ползва информация за политически цели, събрана по същия начин?, пита Данов. - Поголовното им разсекретяване затруднява проникването на агентурата в престъпния свят, казва той.
Определят го като краен индивидуалист и човек с позиция. Не е членувал в партия. Не мога да приема, че някой ще ми каже как да мисля, обяснява той. Юристите, които влизат в състава на Конституционния съд, освен че са безусловни професионалисти, трябва да са безпристрастни и с висок морал, тъй като всеки от 12-те съдии в КС е независим и недосегаем за всяка власт. Затова обществото гледа с неодобрение и недоверие на пращането в съда на личности от политическата номенклатура. Нещо, което никой не може да твърди за Данов. Той знае, че престижът на този свръхсъд зависи от поведението на неговите членове. Веднага след избора новият председател на КС обяви: Три пъти съм се клел - в цар Борис Първи, в цар Симеон Втори и сега в конституцията. И трите клетви съм изпълнявал точно и безпрекословно. Смятам, че и сега ще остана непреклонен и няма да правя компромиси с конституцията. Защото целесъобразността често се оказва голямото нарушение на правата на гражданите и функциите на държавата. Христо Данов е добър избор за председател на съда, защото е доказал, че е човек с независимо мнение, заяви преди време съдията Димитър Гочев. Самият Данов тогава пък каза: Трудно може да ми бъде упражнен натиск и да бъда манипулиран, не приемам поръчки. И в това никой не се съмнява. Въпросът е по-скоро дали изобщо някой от политиците би си позволил да премине границата и да поиска нещо от него.
Намират се хора, които твърдят, че старият адвокат е доста тщеславен. Може и така да е, но пък малцина знаят, че той се опита да отклони решението на Петър Стоянов да бъде назначен от квотата на президента. Като отговорен човек Данов се аргументира с напредналата си възраст, както и с това, че има голяма адвокатска дейност, която трудно ще ликвидира, много хора ще останат с недовършени дела и ще трябва да ги препраща на други адвокати. Направи обаче нужното, за да се освободи от всички ангажименти. В момента името му фигурира само в сдружението с нестопанска цел за възстановяване и опазване на войнишките паметници.
Вече като конституционен съдия, с бързата си заявка да работи срещу несменяемостта и имунитета на прокурорите, де факто за орязване на правомощията им, Данов веднага рискува да влезе в много сложни отношения с обвинението. Това беше знак, че от него могат да се очакват изненади.
Има и друго. Сякаш по ирония на съдбата този, който е избран да бди над републиканската ни конституция, е... монархист по душа. Никога не го е отричал. Някои вече се обзалагат как ще гласува шефът на КС по казуса Симеон Втори и конституционното изискване кандидатите за президент през последните пет години да са живели в България. Пак по ирония на съдбата той е и човек на президента Стоянов.
Данов беше първият министър на вътрешните работи след 1989 г., защитил подчинените си при сблъсъците им с политиците пред Народното събрание. Юнаци, обобщи през 1991 г. по БНР Христо Данов, научил в директно предаване, че не полицаите, а депутатите са нарушили правилата на протестите.
По-късно има доблестта публично да се извини, че е бил подведен да уволни полицай, изпълнил перфектно задълженията си срещу важни особи. Като министър на два пъти е подавал оставка, защото негови колеги искали да му се месят в работата. Има си собствени разбирания и компромиси с тях не прави, както са се убедили неведнъж в силовото ведомство.
Любопитното е, че навремето за вътрешен министър го лансира конкурентът му за шефския пост в КС - съдия Георги Марков. А на ул. 6 септември Христо Данов ще го запомнят като единствения вътрешен министър след 10 ноември, който не е имал охрана и кола. Пресата бе впечатлена, че той ползва служебния автомобил само когато отива до някое посолство. Пилотно возило не е допускал. Като министър Христо Данов показа как се брани националната сигурност. Когато турски гемии навлязоха незаконно в териториалните ни води, министърът заповяда да се стреля на месо.
През декември миналата година военният министър Бойко Ноев награди с личен пистолет Астра председателя на Конституционния съд Христо Данов тъкмо за особени заслуги към националната сигурност. А самият Данов най-много се гордее с отрочето си ЦСБОП. И не крие радостта си от постигнатото тогава в борбата с наркотрафика и каналите за изнасяне на деца и проститутки зад граница. ЦСБОП бе създадена точно с функциите на ФБР - да действа в центъра и в пълна независимост от местните регионални директори, обяснява той.
На Данов невинаги и не всички му ръкопляскат. Факт са упреците, че понякога е твърде краен и неотстъпчив, непредсказуем. Той бе президентски пратеник в Либия заради СПИН-делото на нашите медици. Като се върна, открито заяви онова, което само се шушукаше - че задържаните са били измъчвани.
Днес немалко напрежение изпълва и депутатите, защото Данов никога не е крил мнението си за тях и работата им. Мисля, че тези, които правят законите, са юридически некомпетентни и неграмотни, гласуват абсурдни и направо неприложими текстове, твърди той.
Затова Темида спечели в негово лице още един привърженик в КС. Не защото съпругата му Йорданка Хаджиенева е съдия във ВКС и член на ВСС. А понеже като адвокат се е убедил, че съдиите са много претоварени, но въпреки това решават делата по съвест. Ядосват го голословните упреци на политиците, че съдебната система е удавена в корупция. Срещу правосъдието не трябва да се приказва, защото то е доверието на малкия човек в държавата. Открито заяви, че войната между Бонев и Татарчев е нанесла непоправими вреди върху престижа на правосъдието.
Данов е абсолютен демократ. Винаги е зачитал чуждото мнение, но е държал за зачитат и неговото. За разлика от мнозина, които влязоха във властта, той и съпругата му не се сприятелиха с хора, от които биха имали изгода. А приятелството му с парламентарния шеф Йордан Соколов е нещо, което дори не се обсъжда. Макар че на всички им е на устата да го питат какво мисли за културните воаяжи на семейство Соколови в странство. Не го правят само от уважение към личността на Данов. Случвало се е в дългата адвокатска практика и на двамата да застанат един срещу друг в съдебната зала, както и да бъдат от едната страна на банката, например в делото срещу театър Сълза и смях, в което Соколов е адвокат на Данов за реституция на майчината му къща.
Шефът на КС винаги е гледал с насмешка на т.нар. политическа класа. На въпроса ще се върне ли в политиката отговаря: Достатъчно съм стар вече, за да се мъча да забогатея.
На Данов всичко му е наред. Когато си от сой и късметлия, каквото и да ти се случи, го понасяш, твърдят негови колеги. Ето пример. Като младши адвокат бъдещият президент Петър Стоянов карал курсове в Созопол, а там пък негов преподавател бил тъкмо Христо Данов. Ролята на созополската връзка. Може да има и доза завист в тези думи. Само че да не подценяваме предисторията на реализацията и възхода на една личност като Христо Данов. Безупречна биография, никакво съзаклятничене с властта. Години на труд и самодисциплина. Той е като войник, твърди собствената му съпруга.
Е, наистина на Христо Данов му е отредено да живее на много приятно място в София - ул. Московска, а и втората му съпруга - върховният съдия Йорданка, е с цели 18 години по-млада от него, корените й са от богат земеделски род от Пазарджик. И освен всичко това - готви превъзходно. И двамата имат по едно дете от първия си брак. В този дом Христо Данов живее от 30 години, а се е родил и израснал на ул. Славянска - в къщата на гърба на театър Сълза и смях. Атмосферата е пропита от духовността на няколко поколения богати и интелигенти българи. Тук има дори 300-годишни мебели, купени от Париж, както и много ценни книги. Данов обожава книгите, както и пътешествията. Но години наред не са му позволявали да излиза от България. Трябвало е да стане министър, за да прекара няколко приказни дни на яхта в открито море като гост на гръцкия вътрешен министър. След 10 ноември обаче се е опитал да навакса пропуснатото, тъй като детската му мечта (пак още една ирония на съдбата) била да учи за корабен инженер в Америка. Майка му имала роднини в Бостън. Войната и Хитлер му попречили, трябвало да замине за фронта. От онези години обаче учи английски език. Владее го перфектно. Както и професията си на адвокат. И може и да е кокетничене - но твърди, че обърне ли се назад, не вижда кой знае какво. В професията си съм гледал три-четири интересни дела...
Е, няма пълно щастие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във