Банкеръ Weekly

Съдби

ХРИСТО ДАНОВ: НЕ ПРИЕМАМ ПОРЪЧКИ

Седемдесет и осем годишният шеф на Конституционния съд Христо Данов е човек с богата биография. Дългогодишен адвокат, бивш министър на вътрешните работи в кабинета на Димитър Попов. Внукът на известния наш възрожденец и книгоиздател Христо Г. Данов е автор на пет книги и над 100 статии по правни въпроси. Съставител е и на англо-български юридически речник, плод на 20-годишен труд. Правният език е извънредно точен и двусмислеността може да доведе до големи проблеми, заявява Данов.
Петдесет и три годишната си кариера на адвокат започва с наказателни дела, но бързо се отказва - политическите процеси някак си не са по вкуса му. Хвърля се в попрището на гражданското право. Поводът да го стори обаче е доста мрачен. През 1948 г. осъждат на смърт по обвинение в шпионаж братовчед му майор Владимир Христов. Тогава младият Данов дори не получава обвинителния акт, по който да защитава подопечния си.
Навремето Христо Данов два пъти е заличаван от адвокатските регистри. През 1948 г. - защото е бил юрисконсулт в частното издателство на дядо си Христо Г. Данов, и през 60-те години - когато Тодор Живков го обявява за неблагонадежден. Подходящ за изселване, прочел неотдавна Данов в досието си. Въпреки това той и до днес е противник на разсекретяването на архива на бившата Държавна сигурност. Кой е казал, че и сега не се ползва информация за политически цели, събрана по същия начин?, пита Данов. Освен това смята, че поголовното разсекретяване на досиетата ще затрудни проникването на агентурата в престъпния свят.
Определят го като краен индивидуалист и човек с позиция. Не е членувал в партия: Не мога да приема, че някой ще ми каже как да мисля. Юристите, които влизат в състава на Конституционния съд, освен безусловни професионалисти трябва да са безпристрастни и с висок морал, тъй като са недосегаеми за всяка власт. Обществото гледа с неодобрение и недоверие, когато в съда се пращат личности от политическата номенклатура. Нещо, което никой не може да твърди за Данов - новия председател на Конституционния съд. Веднага след избора той обяви: Три пъти съм се клел - в цар Борис Първи, в цар Симеон Втори и сега в конституцията. И трите клетви съм изпълнявал точно и безпрекословно. Смятам, че и сега ще остана непреклонен и няма да правя компромиси с конституцията. Защото целесъобразността често се оказва голямото нарушение на правата на гражданите и функциите на държавата.
Няма спор, че Христо Данов е добър избор за председател на този свръхсъд. Доказал е, че е човек с независимо мнение, заяви преди време съдията Димитър Гочев. Самият Данов пък тогава каза: Трудно може да ми бъде упражнен натиск и да бъда манипулиран, не приемам поръчки. Въпросът е по-скоро дали изобщо някой от политиците би си позволил да премине границата и да поиска нещо нередно от него.
Намират се хора, които твърдят, че старият адвокат е доста тщеславен. Може и така да е, но малцина знаят, че той се опита да отклони решението на Петър Стоянов за влизането му в Конституционния съд от квотата на президента. Като отговорен човек Данов се аргументира с напредналата си възраст, както и с това, че има голяма адвокатска дейност, която трудно ще прекъсне - много хора ще останат с недовършени дела и ще трябва да ги препраща на други адвокати. Направи обаче необходимото, за да се освободи от всички ангажименти. В момента името му фигурира само в сдружението с нестопанска цел за възстановяване и опазване на войнишките паметници.
Вече като конституционен съдия, с бързата си заявка да работи срещу несменяемостта и имунитета на прокурорите, де факто за орязване на правомощията им, Данов веднага рискува да влезе в много сложни отношения с обвинението. Това беше знак, че от него могат да се очакват изненади.
Има и друго. Сякаш по ирония на съдбата този, който е избран да бди над републиканската ни конституция, е... монархист по душа. Никога не го е отричал. Някои дори се обзалагат как ще гласува шефът на Конституционния съд по казуса Симеон Втори и конституционното изискване кандидатите за президент да са живели през последните пет години в България. Пак по ирония на съдбата Данов е и човек на президента Стоянов.
Той беше първият министър на вътрешните работи след 1989 г., защитил подчинените си при сблъсъците им с политиците пред Народното събрание. Юнаци, обобщи през 1991 г. по БНР Христо Данов, научил в директно предаване, че не полицаите, а депутатите са нарушили правилата на протестите. По-късно имаше доблестта публично да се извини, че е бил подведен да уволни полицай, изпълнил перфектно задълженията си срещу важни особи.
Като министър на два пъти е подавал оставка, защото негови колеги искали да му се месят в работата. Има си собствени разбирания и компромиси с тях не прави, както са се убедили неведнъж в силовото ведомство. На ул. 6 септември Христо Данов ще го запомнят като единствения вътрешен министър след 10 ноември, който не е имал охрана и кола. Пресата бе впечатлена, че той ползва служебния автомобил само когато отива до някое посолство. Пилотно возило не е допускал. Любопитното е, че навремето за вътрешен министър го лансира конкурентът му за шефския пост в КС - съдия Георги Марков.
През декември миналата година военният министър Бойко Ноев награди Христо Данов с личен пистолет Астра тъкмо за особени заслуги към националната сигурност. А самият Данов най-много се гордее с отрочето си ЦСБОП. И не крие удовлетворението си от постигнатото тогава в борбата с наркотрафика и каналите за изнасяне на деца и проститутки зад граница. ЦСБОП бе създадена точно с функциите на ФБР - да действа в центъра и в пълна независимост от местните регионални директори, подчертава той.
На Данов невинаги и не всички му ръкопляскат. Упрекват го, че понякога е твърде краен, неотстъпчив и непредсказуем. Като президентски пратеник в Либия заради СПИН-делото на нашите медици открито заяви при завръщането си онова, което само се шушукаше - че задържаните са били измъчвани.
Днес Данов предизвиква немалко напрежение и сред депутатите, защото никога не е крил мнението си за тях и работата им: Мисля, че тези, които правят законите, са юридически некомпетентни и неграмотни, гласуват абсурдни и направо неприложими текстове.
Не защото съпругата му Йорданка Хаджиенева е съдия във ВКС и член на ВСС, а като адвокат Христо Данов се е убедил, че съдиите са много претоварени. Но въпреки това решават делата по съвест. Ядосват го голословните упреци на политиците, че съдебната система е удавена в корупция. Твърди, че срещу правосъдието не бива да се приказва, защото то е доверието на малкия човек в държавата. И че войната между Бонев и Татарчев е нанесла непоправими вреди върху престижа на съдебната система.
Данов е демократ. Винаги е зачитал чуждото мнение, но е държал за зачитат и неговото. За разлика от мнозина, влезли във властта, той и съпругата му не потърсиха приятелство с хора, от които биха имали изгода. А приятелските му отношения с парламентарния шеф Йордан Соколов са нещо, което дори не се обсъжда. Макар че на всички им е на устата да го питат какво мисли за културните воаяжи на семейство Соколови в странство. В дългата адвокатска практика и на двамата се е случвало да застанат един срещу друг в съдебната зала, както и да са от едната страна на банката. Както, да речем, в делото срещу театър Сълза и смях, в което Соколов е адвокат на Данов за реституция на майчината му къща.
Шефът на Конституционния съд винаги е гледал с насмешка на т.нар. политическа класа. На въпросите за връщане в политиката отговаря: Достатъчно съм стар вече, за да се мъча да забогатея.
На Данов всичко му е наред. Когато си от сой и късметлия, каквото и да ти се случи, го понасяш, изтъкват негови колеги. Ето пример. Като младши адвокат бъдещият президент Петър Стоянов карал курсове в Созопол, а там пък негов преподавател бил тъкмо Христо Данов. Очевидно в намеците за созополската връзка има и доза завист. Само че никой не може да подценява предисторията на този случай, реализацията на една личност с безупречна биография и никакво съзаклятничене с властта.
Е, наистина на Христо Данов му е отредено да живее на много приятно място в София - ул. Московска, а и съпругата му - Йорданка Хаджиенева, е с цели 18 години по-млада от него. Корените й са от богат земеделски род от Пазарджик. На всичко отгоре - готви превъзходно. И двамата имат по едно дете от първия си брак.
В сегашния си дом Христо Данов живее от 30 години. Иначе се е родил и израснал на ул. Славянска - в къщата на гърба на театър Сълза и смях. Атмосферата е пропита от духовността на няколко поколения богати и интелигенти българи. В жилището му има дори 300-годишни мебели, купени от Париж, както и много ценни книги. Данов обожава книгите, както и пътешествията. Години наред обаче не са му позволявали да излиза от България. Трябвало е да стане министър, за да прекара няколко приказни дни на яхта в открито море като гост на гръцкия вътрешен министър. След 10 ноември се е опитал да навакса пропуснатото, тъй като детската му мечта (още една ирония на съдбата) била да учи за корабен инженер в Америка. Майка му имала роднини в Бостън. Втората световна война му попречила, наложило се да замине за фронта. Но от онези години учи английски език. Владее го перфектно. Както и професията си на адвокат. Въпреки всичко твърди, че обърне ли се назад, не вижда кой знае какво. В професията си съм гледал три-четири интересни дела...

Facebook logo
Бъдете с нас и във