Банкеръ Weekly

Съдби

Храна, политика и Facebook

Последните събития в световната политика и икономика се отразиха и на класацията най-влиятелните дами в света. Ако през миналата, повече или по-малко благополучна следкризисна година, публиката се доверяваше повече на певиците, актрисите и телевизионните водещи, сега вниманието на световната аудитория е изместено върху политиците, шефовете на икономически организации и... върху топмениджърите на големи концерни за храни. Управляващите социални мрежи и големи IT-компании също са се издигнали в очите на обществото. Очевидно под заплахата от световен глад и нова финансова криза хората по-малко се нуждаят от зрелища, необходими са им е хляб и възможност да получават всестранна и достоверна информация.
Това са изводите, които могат да се направят след проучване на поредния рейтинг на списание Форбс за най-влиятелните жени в света. Ако през миналата година в първата десетка присъстваха цели четири представителки на шоубизнеса (две телевизионни водещи - Опра Уинфри и Елън Дидженерис, и две певици - Лейди Гага и Бийонсе Ноулс, Топ 10 за 2011-а се състои изключително от политици и топмениджъри. Две участнички в първата десетка представляват големи компании за храни, две работят в IT-индустрията, две заемат висши държавни постове, а други две оглавяват държави.
На първо място, но не и за първи път, е канцлерът на Германия Ангела Меркел. До 2010-а тя оглавяваше рейтинга в продължение на четири години подред, но след това бе изместена от първата лейди на САЩ Мишел Обама. Сега обаче съпругата на американския президент е на осма позиция, а Меркел си върна първото място. И това не е за чудене - германската икономика е водеща в Европа и от държавния й глава до голяма степен зависи бъдещето на всички страни членки на Евросъюза. Това пролича най-вече тази година, когато общността се оказа на границата на дълговия крах.
Втората позиция заема Хилъри Клинтън, държавен секретар на САЩ. За разлика от своя компрометиран съпруг, тя се занимава активно с политическа дейност, като отстоява американските интереси на всевъзможни международни форуми. Както отбелязват авторите на рейтинга от Форбс, благодарение на нея САЩ успяха за запазят добрия си имидж, въпреки революционните събития в Близкия изток и изтичането на секретни документи през WikiLeaks. Говори се, че след като напусне поста си на държавен секретар, Клинтън може да заеме президентското кресло в Световната банка.
Последното попълнение в лидерската тройка е президентът на Бразилия Дилма Русеф. Тя е изминала дълъг път до поста държавен глава - от участие в нелегални организации, затвор и изтезания до назначаването й за министър на енергетиката, а след това и за шеф на президентската администрация. Като държавен лидер Русеф може да изиграе ролята на модернизатор на Бразилия. Държавата се приближава към икономически бум и нищо чудно да влезе в редиците на новите световни лидери на фона на упадъка на американската и европейската икономика.
Следващата участничка в Топ 100 е представителка на хранителната промишленост, по-точно - на питейната. Става дума за главния изпълнителен директор на PepsiCo, Индра Нуи. Компанията, която тя управлява, всяка година продава стоки на сума, равняваща се на БВП на Хърватска. При това, въпреки разпространеното мнение, не става дума само за сладки газирани безалкохолни напитки. На фона на предупрежденията за световна епидемия на затлъстяване сред децата Нуи настоя производството на продукти от пресни плодове, зеленчуци и мляко да нарасне почти три пъти към 2020 година. В рейтинга фигурира и друга представителка на хранителната индустрия - Ирен Розентал, изпълнителен директор на Kraft Foods. Концернът е с изключително добра репутация благодарение на широкия си асортимент от продукти - сирена, кафе, шоколад, чипс, дъвки, сухи
Петото място в класацията на най-влиятелните дами в света заема оперативният директор на Facebook, Шерил Сандърс, вторият човек в световноизвестната фирма. Откакто през 2008-а се премести в компанията от Google, броят на активните потребители на социалната мрежа е нараснал от 70 на 750 млн. души, което представлява 11% от населението на Земята. През тази година Facebook възнамерява да осъществи първично предлагане на акциите си на фондовата борса, чиято стойност по предварителни оценки може да е в размер на 100 млрд. долара.

Топ 20 на най-влиятелните жени в света
1. Ангела Меркел, канцлер на Германия
2. Хилъри Клинтън, държавен секретар на САЩ
3. Дилма Русеф, президент на Бразилия
4. Индра Нуи, главен изпълнителен директор на PepsiCo.
5. Шерил Сандбърг, топмениджър на Facebook
6. Мелинда Гейтс, съпредседател в благотворителния фонд на Бил и Мелинда Гейтс
7. Соня Ганди, лидер на Индийския национален конгрес
8. Мишел Обама, първа лейди на САЩ
9. Кристин Лагард, шеф на Международния валутен фонд
10. Ирен Розенфелд, изпълнителен директор на Kraft Foods
11. Лейди Гага, певица
12. Джил Ейбрамсън, отговорен секретар на в. New York Times
13. Катлийн Себелиус, министър на здравеопазването на САЩ
14. Опра Уинфри, телевизионна водеща
15. Джанет Наполитано, министър на националната сигурност на САЩ
16. Сюзан Вожчицки, старши вицепрезидент по рекламата на компанията Google
17. Кристина Фернандес, президент на Аржентина
18. Бийонсе Ноулс, певица
19. Джорджина Райнхарт, минен магнат и най-богатият човек в Австралия
20. Шер Уан, председател на съвета на директорите на компанията HTC

Facebook logo
Бъдете с нас и във