Банкеръ Daily

Съдби

Холандската авиокомпания KLM е най-старата в света, която още лети

Главният офис на KLM в Амстелвен, край Амстердам.

На днешния ден през 1919 г. е основана холандската национална авиокомпания KLM (на нидерландски: Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, "Кралска авиационна компания"), най-старата въздушна компания в света. Девизът й е: "Сигурната авиолиния". Тя е бившата национална компания на Нидерландия, като от 2004 г. става дъщерна компания на алианса Air France-KLM, въпреки че двете компании летят под своите имена.

Кралство Нидерландия (Koninkrijk der Nederlanden или просто Nederland, Нидерландия), наричана по-често Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Аруба, Кюрасао и Саба. В България под името Холандия обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия на юг и с Германия на изток. Тя е конституционна монархия.

Нидерландия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и осезаемата толерантност в обществото. Либералната ѝ политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд. Както е записано в конституцията, официалната столица (hoofdstad) на Нидерландия е Амстердам, а Хага (Den Haag или 's-Gravenhage) е административната столица, където се намират правителството (regeringszetel), дворецът на монарха (residentie), както и повечето чужди посолства.

KLM е най-старата авиокомпания, запазила своето първоначално название и е най-старата в света компания, изпълняваща редовни полети. Управлението ѝ се намира в Амстелвен, край Амстердам, непосредствено до нейното възлово летище Схипхол (Schiphol).

Схипхол (на английски: Amsterdam Airport Schiphol, на нидерландски: Luchthaven Schiphol), е най-голямото гражданско летище в Нидерландия. Намира се на 9 км югозападно от Амстердам. Любопитното е, че то е с надморска височина - минус 3 метра. Схипхол е основно европейско летище и е сред най-големите в света по превозени товари и международен пътнически превоз. Собственик на летището и негов оператор е Schiphol Group.

KLM и нейните партньорски авиокомпании обслужват мрежа от маршрути, свързващи над 360 града в 78 страни на пет континента. KLM се занимава с транспорт на хора и стоки както в границите на Нидерландия, така и в много други страни. В компанията работят 35 488 служтели.

Амстердам (на нидерландски: Amsterdam) най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. Градът, който с предградията си има население над 1.36 милиона души, заема северната част на Рандстад, шестият по големина метрополен район в Европа с общо население от около 6.7 милиона души. Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam), което означава "бент на Амстел", реката, преминаваща през града. Възникнал като малко рибарско селце в края на 12 век, в резултат на развитието на търговията през Нидерландския златен век Амстердам се превръща в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в областта на финансите и търговията и обработката на диаманти. През 19 и 20 век градът се разраства и се образуват множество нови квартали и предградия.

Амстердам е финансовата и културна столица на Нидерландия. В града са разположени седалищата на множество нидерландски институции и на 7 от 500-те най-големи компании в света, сред които "Филипс" и "Ай Ен Джи". Амстердамската фондова борса, най-старата в света, е разположена в центъра на града. Забележителностите на Амстердам, сред които историческите канали, Държавният музей, Музеят Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на червените фенери и "кофишоповете" привличат над 3.66 милиона чуждестранни посетители всяка година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във