Банкеръ Weekly

Съдби

Heaven and Hell - комерсиалният успех на "Блек Сабат"

На днешния ден през 1980 г. британската хеви-метъл група Black Sabbath издава албума Heaven and Hell. Той е първият с новия вокал Рони Джеймс Дио и с известния продуцент Мартин Бирч. Обложката на албума е взета от картината "Пушещи ангели" на художника Лин Кърли. Heaven and Hell става един от най-добре продаваните албуми на групата и възкресява групата след напускането на Ози Озбърн. Деветият студиен албум се е превърнал може би в най-големия комерсиален успех на "Блек Сабат" в цялата им историята.

След напускането на Ози през 1979 г., към състава се присъединява бившият вокал на Rainbow - Рони Джеймс Дио. Той допринася за групата с уникалния си стил на пеене и писане на песни.

Освен него Джеф Никълс от Quartz трябвало да замести Гийзър Бътлър, тъй като той заплашвал, че ще напусне групата. Въпреки това, след като става ясно, че Бътлър остава в Sabbath, Николс се премества на клавишните. Той става само за кратко член на групата (1986-87 г.), но въпреки това остава единствения кийбордист в Black Sabbath за повече от 20 години, като обикновено свири на концерти, но не е на сцената.

Барабанистът Бил Уорд участва в създаването на албума, но пиенето и други лични фактори са причината той да напусне групата по време на последвалото турне. Негов заместник тогава става Вини Апис, който става и официален член на Sabbath.

Точният произход на голяма част от материала за този албум все още не е напълно ясен. Ози се опитва да запише нещо от това, което впоследствие ще стане Heaven and Hell, преди да напусне групата. На практика Sabbath започват да пускат демо материали с Дио, докато Ози все още е в групата.

Песента Children of the Sea е написана от Дио и Айоми по време на първия им сешън. Когато Бътлър се завръща в студиото, само едно парче още не е написано - Neon Knights. Бившият басист на Elf и Rainbow - Крейг Грубер, участва за известно време в сешъните и се появяват слухове, че именно той свири в албума (тези слухове са отречени от Йоми).

Бил Уорд казва, че "няма спомен" да е участвал в написването на албума поради алкохолизма. Не е ясно каква точно част от албума е написана от Уорд и Бътлър, ако изобщо има такава.

Въпреки че много от феновете на Black Sabbath отхвърлят албума (и всички албуми на групата в следващите 15 години) поради напускането на Ози, албумът е приет изключително добре (изкачва се до №9 във Великобритания, и №28 в САЩ) и стига най-високи продажби след Sabotage (1975 г.). Феновете често посочват Heaven and Hell като един от любимите си албуми. Дио пък смята, че песента Heaven and Hell е една от най-добрите, които е правил в кариерата си.

Групата "Блек Сабат" (на английски Black Sabbath) е създадена в Бирмингам през 1967 г. под името Polka Tulk Blues Band. Това е групата, с която се свързва истинското начало на метъл музиката. "Сабат" е първата група, която въвежда типичните за метъла тежко звучене и мрачни настроения, използвайки основите на блуса, като понижава темпото, усилва баса и прибавя изпъкващи китарни сола. Вокалите са по-високи и крещящи, а текстовете обхващат все по-голям диапазон от теми и прекрачват общоприети табута. Групата е създадена от четирима приятели, родени в английското градче Астън, близо до Бирмингам - Антъни "Тони" Айоми (китари), Уилиам "Бил" Уорд (барабани), Джон "Ози" Озбърн (вокали) и Терънс "Гийзър" Бътлър (бас китара).

Facebook logo
Бъдете с нас и във