Банкеръ Daily

Съдби

Heartbreak Hotel е първият хит на Елвис Пресли, оглавил класацията на списание "Билборд"

Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век.

На днешния ден през 1956 г. хитът на Елвис Пресли Heartbreak Hotel е първата му песен, излязла на първо място в класацията на списание "Билборд". Тогава Елвис Арън Пресли (Elvis Aaron Presley), по-известен като Елвис Пресли или просто Елвис, е само на 21 години.

През януари 1956 г. Елвис прави своя първи запис за RCA. Записва пет песни, между които Heartbreak Hotel. Не само звукът, но и гласът на Елвис са различни. Сега той пее истински рокеднрол - разтърсващ, едновременно нежен и агресивен, такъв, който се запомня. Освен Бил Блек и Скоти Мур с него вече са пианистът Флойд Крамър и барабанистът Д.Дж.Фонтана. А скоро ще намери и дългогодишните си бекинг-вокали - "Джорданеърс". Малката плоча с Heartbreak Hotel се изкачва веднага на първо място в класациите на "Билборд" и остава там осем седмици. Продажбите ѝ също надминават всички очаквания - 300 000 бройки за три седмици и близо 38 милиона за следващите пет години.

В края на януари Елвис записва материала за първия си дългосвирещ албум - Elvis Presley, който също постига значителен успех: остава десет седмици начело в "Билборд" и се продава в три милиона броя.

Междувременно започват участия в телевизионни програми. "Полковник" Том Паркър, негов личен мениджър, много държи на това, за да издигне популярността на Елвис. Интерес към певеца проявяват и филмовите компании.

На 2 юли 1956 г. Елвис записва две от най-известните си песни - Don't Be Cruel и Hound Dog. Втората се превръща в символ на рокеднрола и въпреки че оригиналът не е негов, днес всички свързват тази песен именно с него. Той вече има екип от автори, които пишат песните му - Отис Блекуел, Дон Робъртсън и най-вече блестящият дует Джери Лийбър и Майк Столър. До края на 1956 г. излиза вторият му албум - Elvis. Първите четири албума на Елвис неизменно заемат първите места в класациите, където остават общо 29 седмици. Освен това се продават в над 10 милиона броя. Всичко това е невиждано до момента.

И все пак успехът на малките (двойните) плочи е по-голям. Още на 26 май 1956 г. "Билборд" обявява, че песните на Елвис са оглавили всичките ѝ шест класации. От девет малки плочи с нови песни през 1956 и 1957 г. осем заемат първите места и остават там 52 седмици - точно половината от времето. Най-известните от тях през 1957 г. са Jailhouse Rock, All Shook Up, Too Much и Teddy Bear.

Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век. Той е най-продаваният солов артист в историята на поп музиката. Често е определян като Краля на рокендрола или просто Краля.

Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954 година и бързо става известен в цялата страна, като прави известна сред широката публика афроамериканската музика. С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на миналия век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 година подновява концертната си дейност, до смъртта си през 1977 година.

Елвис Пресли е номиниран за 14 награди "Грами", като печели три от тях, а освен това получава и "Грами" за цялостен принос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във