Банкеръ Weekly

Съдби

Хазната на ЮАР плаща за съпругите на президента

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума се оказа в центъра на шумен корупционен скандал. Опозицията настоява обвиненията срещу него да бъдат разследвани и ако се потвърдят, да започне процедура за импийчмънт. Общественият защитник Тули Мадонсела обвинява Зума, че е похарчил над 20 млн. долара държавни средства за реконструкция на селището, където живеят четирите му съпруги.


Списъкът на правомощията на обществения защитник в Южна Африка напомня списъка на функциите на омбудсмана в другите държави. Той има право да разследва обвинения срещу всички служители на правителството и всички организации в ЮАР въз основа на нечий сигнал или по собствена инициатива. От 2009-а този пост заема Тули Мадонсела. Тъкмо тя проверява обвиненията в корупция срещу Зума, които южноафриканските журналисти наричат Нкандлагейт - на името на родния му град в провинция Квазулу-Натал. В покрайнините на Нкандла се намира обграденото със стена президентско селище, което може да струва на Джейкъб Зума най-висшия държавен пост.


Кабинетът безуспешно се опита да забрани чрез съда на Мадонсела да разследва реконструкцията на президентското селище. А след това вестниците нарушиха приличащата повече на забрана молба на министъра на държавната сигурност на ЮАР Сиябонги Квеле да не публикуват снимки на мястото, направени от хеликоптер. Искането бе обяснено със съображения за сигурността на Джуйкъб Зума. Въпреки това всекидневникът Times в Йоханесбург публикува компрометиращите снимки с надпис Е хайде, арестувайте ни!.


Реконструкцията на селището вече струва на хазната 215 млн. ранда (21.5 млн. долара), а оставащите дейности са за най-малко 31 млн. ранда. Сумата е значителна, особено като се има предвид, че средномесечният доход на едно семейство в ЮАР е 5051 ранда.


От самото начало кабинетът спусна завеса от строга секретност върху строителството. До медиите обаче все пак стигнаха някои подробности за проекта. Например, че е разработен от личния архитект на президента, в резултат на което и цената на строителството е толкова висока. В доклада на обществения защитник се отбелязва, че Зума обещал на депутатите да плати от джоба си всичко построено в Нкандла, което не е свързано със сигурността на държавния глава. Но очевидно е забравил това.


В селището има най-малко 20 сгради, включително и модерна клиника и плувен басейн, който по документи се води противопожарен водоем. Комплексът включва още спортна зала, футболно игрище, подземни помещения за охраната, гараж, площадка за хеликоптери, детска площадка, сладкарница, център за гости и дори оградено място за добитък, което струва 1 млн. ранда.


В т. нар. Зумавил има шест двуетажни къщи, построени в стила на традиционните зулуски хижи. Те са съединени с подземни проходи с дома на президента, а прозорците им са от 32-милиметрово бронирано стъкло. Разбира се, селището е оградено с висока и здрава стена от външния свят.


Държавният глава твърди, че нямал представа колко скъпо ще излезе строителството на резиденцията и препраща журналистите към министъра на обществените работи. Той на свой ред казва, че не може да говори за строежа на века, защото това е държавна тайна.


Недоволните южноафриканци тутакси си спомниха, че 70-годишният Зума има три резиденции. Освен съпругите и децата се радват на солидна държавна издръжка. Сега президентът получава 15.5 млн. ранда за своите жени - почти двойно повече от предшествениците си. Освен двуетажните вили всяка от четирите съпруги на Зума притежава разкошен автомобил. Те не се лишават от нищо и редовно ходят в чужбина на пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във