Банкеръ Daily

Съдби

Хаваите нямат нужда от лятно часово време

На днешния ден през 1898 г. САЩ анексират Хавайските острови. Хаваи (на английски: Hawaii, на хавайски Hawaii) е щат в САЩ. Той е част от по-големия архипелаг на Хавайските острови, известни в миналото като Сандвичеви острови, сформиран от 24 острова и атоли в Тихия океан. Островите отстоят на 3000 км (1860 мили) от най-близкия континент, което ги прави най-изолирания архипелаг на Земята. Общата площ на островите възлиза на 28 311 кв. км, а населението – 1 360 301 жители (2010 г.)

Политически Хавайските острови формират 50-я американски щат Хаваи, с изключение на атола Мидуей, който е включен в територията на САЩ, наречена Малки далечни острови.

Хавайските острови са с важно транспортно-географско значение. Те са разположени на дължина около 3800 км от северозапад на югоизток. Главният остров е Хаваи (вулканичен остров в Тихия океан), дал името на архипелага. Тук се издига конусът на угасналия вулкан Мауна Кеа (Бяла планина), чийто връх е най-високата точка на островите (4205 н.м). Според хавайската митология върхът на този вулкан е свещено място и до него в миналото се допускат само най-високопоставените вождове на племената. В древността хората, които живеят тук, разчитат на горите по склоновите му за храна и подслон, а на базалтовата изстинала лава - за направа на сечива. През 1964 година е построен път до върха и с помощта на единадесет страни там са монтирани 13 телескопа. Обсерваторията на върха предоставя едни от най-добрите условия в света за астрономични наблюдения. Мястото е идеално заради тъмното небе, нискатa влажност на въздуха и заради височината над водните пари в атмосферата, чистия въздух, благорпиятния климат и почти екваториалната позиция. От важно значение са и изолираността и отдалечеността.

Архипелагът се състои от 24 вулканични и коралови острова. Най-големите от тях са обитаеми, като местното население отглежда ананаси, захарна тръстика, кафе и други. Хавайските острови са едни от най-посещаваните туристически места на Земята.

Друго име, с което е известна островната група е Сандвичеви острови, наречени така от открилият ги на 18 януари 1778 г. английски мореплавател Джеймс Кук в чест на лорд Сандвич, командващ Британското адмиралтейство. На 14 февруари 1779 г. на остров Хавай между моряците от третата експедиция на Кук и туземците възниква стълкновение, при което Джеймс Кук е убит.

Населението на Хаваи е 1 374 810 души (2011 г.), които живеят върху обща площ от 28 311 кв. км (10 931 мили). Хаваи са присъединени като 50-я щат на Съединените щати на 21 август 1959 година.

Островите са изключително красиво място. Климатът е тропически, дъждовният сезон е от декември до края на март. Лятото е сравнително топло,­ средната температура е около 30°, но тъй като влажността на въздуха достига 70-80%, горещината не се усеща толкова силно. Островите не са големи, така че, където и да е, човек винаги е близо до плажовете. Има две планински вериги, които разхлаждат климата.

Хаваи е един от двата щата (другия е Аризона), които не ползват лятно часово време. Причина за това е близостта на щата до екватора и малката разлика в дължината на дните през лятото и зимата.

Хората в Хаваите водят динамичен и интересен живот благодарение на природните дадености: има възможности за каране на сърф и кану, плуване, спортуване, планинско катерене и гмуркане. Има множество паркове, както и прекрасни коралови островчета. Хаваите изобилстват от пеперуди, птици и прекрасни екзотични растения.

Островите са родно място на 44-я и настоящ президент на САЩ - Барак Обама, от Демократическата партия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във