Банкеръ Daily

Съдби

Хаваи примамва с безкрайни плажове, вулкани и изумрудени вълни

Хаваи е първият американски щат, който прие закон за екостандарти в съответствие с Парижкото споразумение за климата. И това става дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви решението си да оттегли страната от споразумението.

"Хората идват на Хавайските острови, за да се наслаждават на околната среда. Климатичните промени застрашават нашите рифове и нашето време, а това застрашава и нашата икономика", казва Скот Глен, съветник по околната среда на губернатора.

И всички там се подготвят да реагират на това като изготвят план напълно в съответствие с разпоредбите и стандартите, заложени в Парижкото споразумение за климата.

САЩ анексират Хавайските острови през 1898 г., а днес Хаваи (на английски: Hawaii, на хавайски Hawaii) е щат в САЩ. Той е част от по-големия архипелаг на Хавайските острови, известни в миналото като Сандвичеви острови, в Тихия океан. Островите отстоят на 3000 км (1860 мили) от най-близкия континент, което ги прави най-изолирания архипелаг на Земята.

Политически Хавайските острови формират 50-я американски щат Хаваи, с изключение на атола Мидуей, който е включен в територията на САЩ, наречена Малки далечни острови.

Хавайските острови са с важно транспортно-географско значение. Главният остров е Хаваи (вулканичен остров в Тихия океан), дал името на архипелага. Тук се издига конусът на угасналия вулкан Мауна Кеа (Бяла планина), чийто връх е най-високата точка на островите (4205 н.в.). Според хавайската митология върхът на този вулкан е свещено място и до него в миналото се допускат само най-високопоставените вождове на племената. В древността хората, които живеят тук, разчитат на горите по склоновите му за храна и подслон, а на базалтовата изстинала лава - за направа на сечива. През 1964 г. е построен път до върха и с помощта на единадесет страни там са монтирани 13 телескопа. Обсерваторията на върха предоставя едни от най-добрите условия в света за астрономични наблюдения. Мястото е идеално заради тъмното небе, нискатa влажност на въздуха и заради височината над водните пари в атмосферата, чистия въздух, благорпиятния климат и почти екваториалната позиция. От важно значение са и изолираността и отдалечеността.

Архипелагът се състои от 24 вулканични и коралови острова. Най-големите от тях са обитаеми, като местното население отглежда ананаси, захарна тръстика, кафе и други. Хавайските острови са едни от най-посещаваните туристически места на Земята.

Другото име, с което е известна островната група, е Сандвичеви острови. Наречени са така от открилият ги на 18 януари 1778 г. английски мореплавател Джеймс Кук в чест на лорд Сандвич, командващ Британското адмиралтейство. На 14 февруари 1779 г. на остров Хавай между моряците от третата експедиция на Кук и туземците възниква стълкновение, при което Джеймс Кук е убит.

Населението на Хаваи е 1 374 810 души, които живеят върху обща площ от 28 311 кв. км (10 931 мили). Хаваи са присъединени като 50-я щат на Съединените щати на 21 август 1959 година.

Островите са изключително красиво място. Климатът е тропически, дъждовният сезон е от декември до края на март. Лятото е сравнително топло,­ средната температура е около 30°, но тъй като влажността на въздуха достига 70-80%, горещината не се усеща толкова силно. Островите не са големи, така че, където и да е, човек винаги е близо до плажовете. Има две планински вериги, които разхлаждат климата.

Хаваи е един от двата щата (другия е Аризона), които не ползват лятно часово време. Причина за това е близостта на щата до екватора и малката разлика в дължината на дните през лятото и зимата.

Хората в Хаваите водят динамичен и интересен живот благодарение на природните дадености: тук има възможности за каране на сърф и кану, плуване, спортуване, планинско катерене и гмуркане. Има множество паркове, както и прекрасни коралови островчета. Хаваите изобилстват от пеперуди, птици и прекрасни екзотични растения.

Столица, а също така и най-голям град в щата, е Хонолулу. Той е родно място на бившия президент на САЩ (2009-2017 г.) - Барак Обама, от Демократическата партия. Той е първият цветнокож в историята, избран на този пост.

Тук са родени и две от най-известните звезди от шоу бизнеса днес. Никол Кидман (Nicole Mary Kidman), световноизвестната австралийска и американска актриса и носителка на наградите "Оскар", БАФТА, "Сребърна мечка" и трикратна носителка на награда "Златен глобус".

Другата е Никол Шерзингер (Nicole Prescovia Elikolani Valiente Scherzinger) - американската певица, танцьорка, манекенка, актриса, известна най-добре като водещата певица на американската R&B група The Pussycat Dolls. И бивша (може би) приятелка на нашето момче Григор Димитров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във