Банкеръ Weekly

Съдби

ХАОС В УЧИЛИЩАТА ПОСРЕЩНА ПЪРВОЛАЦИТЕ

Затворени класни стаи и дори цели училища, недостиг на средства за закуски, униформи и издръжка, както и редица проблеми около новите слети и маломерни паралелки завариха децата в почти цялата страна след официалното откриване на учебната година в понеделник, 15 септември. Първият звънец оповести завръщането не само на малчуганите в клас, но и на традиционните главоболия за директорските настоятелства. Не за първи път във финансирането на учебните процеси ще се наложи да се включат общините и родителите, за да компенсират гафовете на държавата.
Вече почти месец училищата в страната не са видели и стотинка от 60-те млн. лв., които правителството отпусна в края на август, за да обезпечи увеличението на издръжката на един ученик. Сумата трябваше да скочи от 1157 на 1266 лв. (или средно с 9.4%) със задна дата от 1 юли, но по данни на Националното сдружение на общините в България нито един кмет не е получил финансирането. Най-тежко е положението в столицата, където 43 от общо 176 общински школа вече са похарчили всички средства от делегираните си бюджети, алармира през седмицата заместник-кметът по образование Йорданка Фандъкова. По думите й в криза са 92-ро основно училище в квартал Красна поляна, 65 ОУ в квартал Искър, 152 ОУ във Витоша и 202 ОУ в Панчарево, където парите не стигат дори за заплати. Въпреки че общината вече отпусна 2 млн. лв. за софийските училища, планира да им даде още 6 млн. лв. за отопление през зимата. Проблемът е, че по този начин възнагражденията на учителите едва ли ще скочат до 650 лв., както обеща правителството преди месеци.
Липсата на достатъчно финансиране
забърка каша и с безплатните закуски
на децата, отпускани от социалното министерство. В началото на април правителството реши да замени тестените кифли с по-здравословните сезонни плодове и отпусна за целта 17 млн. лева. Субсидиите за чашата мляко пък се прехвърлиха към европейските програми за финансиране и тази година ще се изплащат чрез държавен фонд Земеделие, който е разплащателна агенция по схемата Училищно мляко. Тогава социалното ведомство тръбеше навред, че всяко дете ще получава между 50 и 80 стотинки на ден, но в средата на седмицата се оказа, че помощта е орязана почти на половина и няма да е по-висока от 35 стотинки. Договорите с доставчиците трябва да бъдат подписани до края на септември, но училищата се затрудняват да намерят фирми, съгласни с такава цена. Дори в нея да не влизат разходите за опаковане и доставка, тя не е достатъчна дори за евтин сандвич, споделят дистрибутори. Затова директорите планират да добавят пари от приходите на училищата или да намалят до минимум грамажа на закуските. Някои от тях дори са се обърнали с молба към родителите да заделят поне по 50 стотинки за дневната прехрана на децата си. В същото време отговорните министерства недоумяват как субсидиите за безплатната храна са се стопили наполовина. Според данните на Агенцията по социално подпомагане бюджетът разполага с 19.6 млн. лв. за тази дейност през цялата 2008 г., от които до края на май са изразходвани малко над 13 млн. лева. Простите сметки показват, че при това положение учебните заведения са давали за закуските средно по 2.6 млн. лв. месечно. Това означава, че до края на годината ще са им необходими 10.4 млн. лв., а от наличния бюджет са останали едва 6.6 млн. лева. Изчисленията обясняват недостига на средства и просветното ведомство се ангажира да извърши проверка по случая.
Дори сагата да завърши с хепиенд и учебните заведения да получат допълнителна субсидия за храната на малчуганите, трудно ще намерят пари за друга амбициозна инициатива на образователното министерство -
ученическите униформи
Училищата, които през 2007-а спечелиха проекти на МОН и ушиха дрехи на децата с държавни пари, сега ще трябва сами да платят за това. Причината е, че субсидиите са със срок от една година и ако директорите не са се усетили навреме да кандидатстват със същия проект, няма да получат пари. Така на практика тазгодишните първокласници ще останат без униформи и ще гледат завистливо останалите си съученици. В случай, че родителите не желаят децата им да се затормозяват с негативни емоции още в първи клас, имат свободата да отделят между 50 и 100 лв. за сукман или панталон, сако, риза или яке с емблемата на училището. Някои директори пък прибягват до варианта частична униформа и събират по 2 лв. на дете за бадж или по 5 лв. за шалче или тениска. Работата е там, че на същия хал са и по-съобразителните, които и тази година кандидатстват по ведомствената програма за униформи. Техните проекти ще се разглеждат през октомври, а парите се очаква да пристигнат чак през ноември.
Още по-неприятно е, че в редица училища
летните ремонти още не са приключили
и вероятно ще се влачат поне до края на месеца. Ваканцията на учениците от 55 СОУ в столицата например бе удължена с цяла седмица, а чак след две седмици се очаква да започнат занятията в четири училища в Плевен и областта. Началото на учебната година в тях е отложено със заповед на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в града. По план ремонтите там трябва да приключат до 1 октомври, но ако продължат и след това, директорите на училищата ще търпят глоби за всеки ден забавяне, заканиха се от здравната инспекция.
За съжаление това съвсем не изчерпва черните точки в актива на учебните заведения. За втора поредна година учениците в повечето от тях няма да имат достъп до медицинска помощ, защото кабинетите на лекарите отново ще останат празни. Въпреки че в края на август правителството отпусна 5 млн. лв. допълнителни средства в бюджетите на общините, за да се увеличат заплатите на училищните доктори с 15% от 1 юли, това не ги върна при децата. Причината е, че субсидията вдигна възнагражденията на лекарите от 340 на 390 лв., а на медицинските сестри от 220 на 250 лв., което при средна заплата от над 600 лв. в сектора трудно може да ги изкуши. Кабинетът обмисля нови мерки за привличане на училищните доктори, но те едва ли ще могат да се реализират преди началото на следващата учебна година.
Единствената добра новина на този етап е, че всички безплатни учебници от първи до седми клас вече са доставени и може би за първи път от доста време насам липсата им няма да спъва учебния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във