Банкеръ Weekly

Съдби

Хамлет на Явор Гърдев грабна пет награди Икар

Пиесата Хамлет по Уилям Шекспир на режисьора Явор Гърдев стана абсолютният победител на тазгодишните театрални награди Икар на Съюза на артистите в България. На официална церемония на 27 март (сряда) в Народния театър Иван Вазов той грабна приза в общо пет категории - за режисура, за поддържаща мъжка роля на Мариус Куркински, за сценография на Никола Тороманов, Даниела Ляхова и Венелин Шурелов, за майсторско техническо осъществяване на Народния театър и за съвременен танц и пърформанс на Виолета Витанова и Станислав Генадиев.


Актьорът Камен Донев спечели Икар 2013 за главна мъжка роля, а призът за водеща женска роля пък отиде при Гергана Плетньова от Варненския драматичен театър. Икар за поддържаща женска роля спечели и младата актриса Анастасия Ингилизова за ролята на Перонела в Декамерон на Бокачо, която се играе в Театъра на българската армия.


Театралната награда за най-добър дебют отиде при актьорите Силвия Станоева и Иво Желев, участвали в постановката на Касиел Ноа Ашер Клер, Мадам, Соланж. За цялостен принос в областта на театралното изкуство наградата си подели актьорското семейство Васил Стойчев и Виолета Бахчеванова, а наградата за чест и достойнство беше присъдена на акад. Александър Балкански.


Претенденти за наградите бяха общо 80 спектакъла от 35 театъра в страната, като очаквано Народният театър беше с най-много номинации - 12. Отличени за най-добър мениджмънт бяха Театър София и Кукленият театър във Варна.


На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Владимир Пенев, актьори, режисьори и общественици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във