Банкеръ Weekly

Съдби

ХАЛДУН РАЗТЪРСИ КОРПОРАТИВНАТА КУЛТУРА В ШЕЛ

Ако зареждате гориво от търговските комплекси на Шел през зимните месеци или просто сте поспрели, за да си купите печено пиле по оригинална рецепта от грила, можете да видите един енергичен и напорист мъж в работен комбинезон, различаващ се по нещо от младите момчета и момичета, които работят в Шел. Той ще забърше стъклата ви, ще налее бензин в резервоара и усмихнато ще ви пожелае приятен път. Може и никога да не разберете, че това е бил генералният мениджър на Шел за България Халдун Гювенир. Според собствените му думи винаги, когато има възможност, той и целият мениджърски екип на известната компания отиват на произволно избрана бензиностанция, скачат в работните екипи, хващат четките и парцалите и в продължение на една работна смяна се връщат на най-ниското стъпало в йерархичната стълбица на фирмата - сред служителите, които всеки ден в студ и жега обслужват клиентите на Шел. За съжаление обаче той няма да радва вече клиентите... Защото, доволни от досегашната му дейност в България, където издигна Шел до N1 сред компаниите в бранша, шефовете му го натовариха с нови още по-отговорни задачи. От началото на миналата седмицата той вече ръководи от Лондон дистрибуцията на моторни масла от Шел за цяла Европа.

Аз обичам България изключително много - заявява Халдун още в началото на срещата ни. Опитите ми да се обръщам към него с г-н Гювенир удрят на камък. Оказва се, че за многобройните служители на фирмата той е просто Халдун. Преди да дойде в България, е работил за Шел в Истанбул. Когато бях още в Турция, исках да работя някъде на Запад - и наистина пратиха ме малко по на запад - в България - усмихва се той. Така че страната ни си остава слабост за него, като първото му задгранично работно място. Пътувал е много из България, както закачливо обяснява - заради работата си - и намира природата ни за много красива. Страстен скиор, той не пропуска зимен сезон, без да отиде на Боровец, още повече че не се налагало да слага вериги на автомобила си, за да стигне дотам. Именно на Боровец аз подобрих скиорските си умения - допълва той.


Но едва ли препятствията по зимните ни пътища могат да уплашат Халдун, при положение че има на разположение най-добрите, според рекламите на Шел, бензини и масла - от суперускоряващия Shell V-Power до специалния дизел за зимни условия Shell Diesel Зимна формула. Любимият му ресторант също е в Боровец. Той не се плаши от заклинателното му име Лавина и е възхитен от прекрасното обслужване на собствениците - гостоприемно българско семейство. От друга страна, миналата зима се е пробвал и на ски-пистите на Пампорово. Там има много добри условия за начинаещи и средно напреднали скиори - убеден е Халдун.


Той си спомня, че когато дошъл в София, през февруари 1997 г., не е имало голямо разнообразие от ресторанти, където да е вкусно и приятно, за разлика отсега. Възползвал се от съвети на приятели и в началото хапвал в 33 стола, после си харесал Континентал Плаза. Любим за него обаче си остава панорамният ресторант на хотел Кемпински-Зографски. Освен прекрасната гледка към цяла София, там предлагали и вкусни турски ястия. Традиционната българска кухня обича да опитва в ресторантите Ла Перла в Драгалевци и в Браво. След напрегнатия работен ден не му остават сили да ходи по нощни клубове и барове, затова предпочита да отмаря със семейството си вкъщи. В летните месеци е ходил няколко пъти на почивка във Варна, но както сам казва, и в Гранд Хотел Варна, и в Ривиера цените са невероятно високи. Виждам мениджъра на хотела и му казвам: Сър, за същите пари в Анталия щях да почивам в много по-добър хотел, където храната щеше да бъде специално селектирана, в неограничено количество и в страхотна обстановка. А той ми отговаря: Ами така е, защото в България нямаме още конкуренция!


В Турция борбата между отделните курорти за печелене на клиенти била жестока и постоянно се откривали нови, още по-добри хотели на нормални цени. За жалост обаче Мраморно море било много замърсено.


Халдун Гювенир си спомня, че когато дошъл в България, единственото, което му било близко тук, била хубавата храна, която си прилича с турската кухня. Особено трудно обаче му било да свикне с надписите на кирилица по улиците. С умиление си спомня, когато шофьорът на Шел го взел от летището и го карал към Шератон, където бил настанен първоначално, той забелязал, че на доста места по улиците има апетитни местенца за хапване, до които стоели странни табели ПЕКТОПАХТ (РЕСТОРАНТ, ако се чете с с латински букви - б. а.). Първо си помислих, че това е някакъв нов чуждестранен франчайзинг, за който не зная нищо. След като се отърсил от първоначалното си неведение, Халдун осъзнал, че това не е верига заведения за бързо хранене, а наименованието на българските кръчми. На следващия ден тръгнал за Нефтохим - Бургас, за да се запознае с търговските си партньори. Това бил вторият шок за Халдун - трябвало да пътуват девет часа до морския ни град по заледен път през многобройни преспи сняг. В два часа през нощта спрели по средата на пътя и влезли да се сгреят в някакво крайпътно заведение. Спътникът на Халдун - изискан английски бизнесмен, навикнал на българското обслужване, се опитал да обясни на новодошлия чужденец какво е шопска салата, пържоли и пържени картофки. Разбрал-неразбрал, Халдун се престрашил да поръча от иноземната кухня, без да е сигурен какво ще му сервират. Оказало се, че само названията били различни - иначе храната била вкусна и апетитна като в турски ресторант. След като осъзнал, че българската действителност не е много по-различна от тази в родната му Турция, той решил да открие сам омайните потайности на страната ни. Затова любимото му занимание станало да се разхожда и по откритите пазари на София за плодове и зеленчуци. А и да се попазари малко за цената.


До неотдавна Халдун живееше в полите на Витоша. Той и семейството му обитаваха китна къща в Бояна. Видният бизнесмен не крие, че държи много на семейството си - жена му Фунда и дъщеричката му, която учи в англо-американското училище в столицата, са с него още от пристигането му в София. За временния си дом в Бояна той казва, че освен много уютен и чист, той бил с голям двор, в който отглеждали много цветя и зеленчуци, като например домати и краставици. Това е една от причините да се прибирам вкъщи веднага след работа. Много си я обичах тази къща и ще ми липсва много.


Халдун е зодия Скорпион. Според него представителите на тази зодия са къщовници, което било добро за семейството, но лошо за бизнеса - шегува се той. И допълва: скорпионите обаче са и много агресивни, което не е никак добре за техните противници.


Халдун е страстен футболен фен на истанбулския отбор Фенербахче и мрази най-големия им съперник Галата сарай. Разпалено коментира за футболните битки на терена и особено тези по софийските стадиони. От столичните ни отбори поддържа гранда Левски и въпреки че не говори български, извисява глас, скандирайки Атака, атака! и С-а-а-мо Левски!. Всяка седмица обича да играе футбол с приятели в закрития спортен комплекс на Техническия университет. Преди няколко месеца пренапрегнах един мускул и спрях да тренирам. Междувременно качих някое кило и сега съм на строга диета, за да се вместя в предишната си форма - шегува се той.


Според Халдун уменията на добрия ръководител са не само в закупуването на добра техника, на напредничаво ноу-хау или наличието на много пари. Успешният бизнес се гради изключително на отличното обслужване на клиента - споделя той търговската тайна на Шел. През малкото минути, когато потребителите на услуги на компанията зареждат бензин или пълнят потребителската си кошница, те остават възхитени от отличния сервиз и винаги се връщат отново в Шел, твърди Халдун.


Това е като да докосваш и общуваш с приятелката си - така той онагледява маркетинговата стратегия на Шел. Колкото по-внимателно и нежно го правиш, толкова по-доволна ще е тя! Може би затова и обикновените клиенти на Шел остават доволни - промоциите, приятните подаръци и намаленията не ги оставят да си поемат дъх.


В началото на мандата си в България на Халдун му било най-трудно да изкорени представата на обикновените хора, че Шел означава бензиностанция. Мечтата му била българите да си мислят за Шел като за търговски комплекс, откъдето можеш да си купиш храна, пресни зеленчуци, вестници или да пиеш кафе с кроасан, както, разбира се, и да налееш бензин в автомобила си. Затова започнал първо от персонала - наложил глоба от пет сегашни лева на всеки служител, който кажел бензиностанция. По силата на тази логика трябваше да наричаме нашите комплекси - напиткостанция, храностанция и т.н. - пали се той. По-важното в случая е, че след четири години повечето българи възприемат Шел като търговски комплекс.


Най-голямото предизвикателство за Халдун било да научи българите в България да се усмихват. Като единствен чужденец в офисите на Шел - България, той не прави разлика между своята персона и останалите служители. Понякога съм се развиквал, но и ти ще го направиш, ако приятелката ти например закъснява за среща - признава Халдун, демонстрирайки своята гореща източна кръв. Той е привърженик на максимата - ръководството на една компания трябва да бъде пример за енергичност, добро настроение и усилена работа за всичките си подчинени. Много е трудно да даваш пример само чрез агитация - споделя той. Затова предпочита всеки от служителите му да се стреми да прави толкова добре нещата, колкото може да ги свърши и неговият началник. Освен това в Шел е възприета система за развитие на кариерата сред обикновения състав на компанията. Всеки, който е лоялен и работи качествено в Шел, има възможност да се изкачи нагоре в йерархията. Нещо подобно като системата в Макдоналдс. В тази връзка Халдун признава, че не би отказал да се поучи от опита на други компании, които работят успешно. Стратегическият съюз с Макдоналдс, при който всеки търговски комплекс на Шел е оборудван със заведение за бързо хранене, той смята за много добра и ползотворна идея. За първи път въведен в България, съвместният проект работи с голям успех и в Унгария.


Халдун не крие задоволството си от работата на Шел с Обединена българска банка. И въпреки че отскоро банката е изцяло гръцка собственост, той дава за пример бизнесотношенията им, които били изключително коректни и професионални. Както се казва, Бизнесът си е бизнес. Доволен е и от работата на компанията с представителствата на чуждестранни банки в България. Те развиват своите услуги изключително качествено и бързо, както и предлагат много добри преференциални условия на своите специални клиенти - констатира вече бившият шеф на Шел. Пазарът на банкови услуги в България, според него, се е подобрил изключително много заради преминаването на държавната собственост в частни ръце. Проблемът на българските банки, според него, е, че всички те имат много налични пари, но се страхуват да отпускат кредити. Това никога не е притеснявало Шел, но е проблем за малките и прохождащи фирми - допълва той.


На въпроса ми за отношенията между българи и турци Халдун се замисля за миг. Не поради неудобство или смущение, а защото темата е многообхватна и сложна. Ние всички живеем на Балканите, и то от дълго време - споделя той. - Имаме толкова общи неща и си приличаме. Личните му наблюдения били, че всяка година турските инвестиции в България се увеличават, както и напливът на турски туристи по зимните ни курорти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във