Банкеръ Weekly

Съдби

ГЪЛИВЕР В СТРАНАТА НА КИСЕЛОТО МЛЯКО

През март в още три български града ще бъдат открити станции, на които шофьорите ще могат да зареждат автомобилите си с метан. С тях съоръженията, които предлагат тази сравнително нова алтернатива на бензина, дизела и пропан-бутана, стават четиринайсет. Шест от тях са собственост или са оборудвани от фирмата на известния волейболист от близкото минало Любо Ганев - Ремикс. От три години и половина бившата звезда на националния ни волейболен отбор проправя
трасето на този нов за страната бизнес
Отначало започнах да внасям от Италия метанови уредби за автомобили, но впоследствие се заех и да изграждам цели компресорни станции, тъй като с метан можеше да се зарежда на едно-единствено място в цялата страна - във ведомствения гараж на Софийския градски транспорт в ж.к. Дружба- пояснява Любо. - Започнах в момент, в който пазарът беше девствен. По изложения и панаири досега сигурно съм разказал над 1000 пъти за какво става дума и какви са преимуществата на метана. Към днешна дата вече има с какво да се похваля - представлявам италианските фирми Сиком и BRC, имам шест действащи станции, които съм изградил и в някои от които съм съдружник, и други три, които предстои да бъдат пуснати в експлоатация. На всеки, който реши да изгради съоръжение с моя помощ, осигурявам 15-годишен гаранционен сервиз и поддръжка. Държа и около 80 на сто от пазара на метанови автомобилни уредби у нас.
На стената в офиса на Ганев в хотела на спортния комплекс Диана е окачена голяма карта на България. Зелено флагче е забито в градовете, в които Ремикс има станция. Със знаменца в други цветове са отбелязани обектите на конкуренцията. На повечето места зеленият цвят е единствен. Разликата да започнеш бизнес в нашата страна в началото на 90-те години и сега е, че днес трябват много повече познания и по-добра концепция, за да ти потръгнат нещата - смята Ганев. - Познавам много хора, които почти на майтап спечелиха големи пари в първите години след промените. Сега това няма как да стане. Човек трябва много добре да прецени къде и как да инвестира, за да разчита на успех.
Със своите 210 сантиметра Любо Ганев е сред най-високите волейболисти, обличали някога екипа на българския национален отбор. Мнозина го определят и като най-добрия, особено през 80-те и 90-те години. А без всякакво съмнение той е и най-обичаният. Тъкмо невероятната му популярност му помогна по-късно да пренесе успехите си и извън волейболните зали. Ганев е може би първият български спортист, който започна да печели пари от любовта на публиката. Още в средата на 90-те, докато играеше в Меката на волейбола - Италия, той стана
представител за България на японския спортен концерн Асикс
Като не само регистрира местния клон на фирмата, но и лично се зае да рекламира стоките й. И макар да не успя да й извоюва лидерското място на пазара, при всички случаи й създаде популярност, каквато тя вероятно няма в нито една друга европейска държава. Мисля, че хората ме запомниха с добро през годините, когато бях активен състезател - анализира успехите си волейболистът, който в Италия бе наричан Лупо или Вълкът. - Всички знаеха, че щом аз съм на терена, скука няма да има и шоуто е гарантирано. На мен то ми е в кръвта. В играта търсех преди всичко тръпка и емоция, което ми позволи дълго да запазя върхова форма. Още в България започнах да правя толкова силни забивки, че топката често се качваше по тавана на залата, съдиите тръгваха да я свалят и зрителите много се забавляваха. В Италия пресата доизгради имиджа ми на шоумен, което ми помогна в отношенията с журналистите. По принцип там, когато отборът върви, заслугата е на местните, а когато не - виновни са чужденците. В моя случай обаче коментаторите казваха: Въпреки усилията и невероятната игра на Ганев неговият тим е загубил. В крайна сметка те наложиха едно положително отношение, което и в момента ми е от полза. Работя единствено и само с италиански фирми. Познавам манталитета на италианците, а и те ме познават, имат ми доверие. Знаят, че съм спечелил немалко пари през живота си и че не съм някой шарлатанин, които търси кого да излъже. Зад мен сега са най-големите италиански имена в бранша. А амбицията ми е и в деловите отношения да си създам същия образ, какъвто имах едно време в спорта.
Освен че отрано се зае да прави бизнес, Ганев
не отказа и почти всички други предизвикателства
които животът му предложи. Продуцентите от италианските телевизии първи усетиха, че звездата на Алпитур (Кунео) може да събира хора не само в залата, но и пред малкия екран. Докато се състезаваше на Апенините, волейболистът бе и водещ в спортно шоу, което вървеше наживо. Дебютът му в телевизията си остава една от най-интересните случки от престоя в Италия. Бях втори водещ и ми предстоеше първият ефир. С колегата италианец бяхме застанали пред камерите и се подготвяхме за началото. Първият ни гост трябваше да е президентът на отбора, в който аз играех. Секунди преди началото баш водещият се хвана за корема и каза: имам разстройство. След това изчезна като дим. Останах сам с лист в ръка и стотици хиляди зрители пред малкия екран. Андиамо, андиамо - викат операторите. Стегнах се, представих се и поканих госта - нашия президент. С първата си крачка в студиото той се спъна и изпусна микрофона. Хукна да го гони. Накрая седна и започнахме да си говорим. Взе да обяснява как срещнал първия водещ в коридора, как него го е хванало разстройството и как сега е в тоалетната. Десетина минути само такива щуротии ръсеше. Накрая някой извика: Браво, Ганев, това беше проба ще се справиш в напрегната ситуация. Издържа теста.
В България волейболистът издържа още много проверки. Скоро след като се завърна, Би Ти Ви го покани за водещ на играта Формула +. Започна редовно да се появява и в светските хроники. Но дори безцеремонните жълти издания нито веднъж не успяха да го замесят в скандал. Въпреки че той съвсем не ги оставяше без храна, бракът му се разпадна и след това вече свободната звезда все по-често започна да се появява на светски събития с най-различни жени - някои известни, други нетолкова, но по правило изключително привлекателни. В същото време обаче
никой не го чу да каже лоша дума
за майката на двамата си синове. Напротив, двамата очевидно са запазили добрите си отношения, защото и досега работят заедно във фирмата му. Когато отношенията между двама души са изградени на правилна основа, никой не може да ги засегне, нито клюки, нито медии - отбелязва Любо. - А когато се изчерпят, първи мъжът и жената трябва да си дадат сметка и да намерят решение на проблема. В моя случай бих могъл да кажа, че нито известността, нито животът на показ са били причина да направя едно или друго нещо. Всичко е било мой личен избор, защото аз просто съм си такъв и не искам да се правя на друг.
Ако Иван Славков и Христо Стоичков са осъдени да останат още дълго №1 и №2 в новия български фолклор с незабравимите си изказвания и коментари, то Любо Ганев спокойно може да претендира за третото място на почетната стълбичка. (С признания като това, че е станал волейболист, тъй като го мързяло да тича като малък, и зачеркнал баскетбола.) Любимата му фраза е: Родил съм се, без да искам, ще умра, без да искам, затова ще живея, както искам. Неотдавна той разсмя до сълзи публиката и с почти детското си откровение, че на нощното му шкафче винаги има зехтин, оцет и подправки. Просто гигантът обича да си похапва по всяко време на денонощието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във