Банкеръ Daily

Съдби

Греховете на "бързата мода"

Сметище за текстилни отпадъци в Бангладеш.

Контейнерите за запазени дрехи, поставяни от благотворителни организации, са почти на всеки ъгъл в германските градове. Ден след ден в недрата им изчезват вещи, които вече са ненужни. А те не са малко - годишно в контейнерите се озовават до 75% от всички стари дрехи на немците. След това те се изпращат като хуманитарна помощ в държави с развиваща се икономика - най-вече в Азия и Африка. Но напоследък някои страни отказват да ги приемат. Какво ще се случи, ако износените дрехи вече няма къде да бъдат изпращани?

"Напоследък те са толкова много, че държави, които по-рано ги приемаха и преработваха, вече не искат да го правят - твърди Кирстин Броде, експерт на  Greenpeace. - Това е само една от последиците на реалния проблем с името Fast Fashion - "бърза мода".

Хората потребяват твърде много и твърде бързо. През последните 15 години продажбите на дрехи в света са нараснали двойно, а срокът на използването им е намалял рязко. Средно потребителите носят една дреха по-малко от година. А ако тя се нуждае от поправка - още по-кратко. Истината е, че все по-малко жители в държавите с висок жизнен стандарт  знаят как да зашият копче. Затова се разделят лесно с почти новите си дрехи, надявайки се, че те ще послужат на някого на другия край на света.

Наред с всичко друго честота, с която хората подновяват вещите в гардеробите си, се обяснява с ниската им стойност. Но цената, която това разточителство струва на околната среда, е наистина гигантска. Годишният обем на емисиите от въглероден диоксид, излъчвани от текстилната промишленост, надхвърля един милиард тона - това е повече от всички международни полети и корабоплаването.

"Върху предприятията трябва да се оказва натиск да повишат екологичността на производството си - това автоматично ще увеличи стойността и цената на стоките им", убедена е Кирстин Броде. Сега тя консултира компаниите как да произвеждат без използването на токсични химически вещества. Днес 78 световни марки - от H&M до Adidas - са се задължили до 2020-а да заменят вредните за околната среда вещества с неутрални при изработването на продукцията си.

Все повече експерти осъзнават, че преходът към екологично производство е неизбежен. Световното търсене на дрехи расте непрекъснато, което не на последно място се дължи на развиващите се азиатски и африкански страни. При сегашните темпове към 2050-а обемът на производството им ще нарасне три пъти. Според изследвания на Фондацията "Елън Макартър", ако в текстилната промишленост не настъпят промени, последиците за околната среда ще бъдат катастрофални. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във