Банкеръ Daily

Съдби

Град Турку е очарователна комбинация между история и съвремие

Катедралата на град Турку през есента.

Правителството назначава Иева Салмела за почетен консул на България в град Турку (Финландия), с консулски окръг, обхващащ съседните региони Варсинаис-Суоми и Сатакунта. Иева Салмела е директор по развитие на международния бизнес и маркетинг в семейната компания "Хесбургер", която развива дейност в ресторантьорския бранш, а от 2017 г. присъства и на българския пазар. Новият почетен консул на България има богат професионален опит в областта на маркетинговия мениджмънт, бизнес планирането и социалните медии. Салмела има идеи за реализиране на различни проекти в страната ни и ще работи за подобряването на икономическите и бизнес отношения между България и Финландия.

Ту̀рку (на фински: Turku, на шведски: Åbo, О̀бу) е град в Югозападна Финландия, център на провинция Западна Финландия. В града живеят над 176 000 души и е петият по население в скандинавската страна. Градът се намира на югозападния бряг на известния архипелаг на Финландия. През центъра на Турку преминава река Аура, която край града се влива в Балтийско море. Архипелагът на Турку се простира по протежението на града на запад. Най-големите острови в близост са Hirvensalo, Ruissalo, Satava и Kakskerta. Архипелагът включва над 20 000 острови.

Турку е финландският град с най-дълга история, тъй като е създаден през 13 век. Строителството на най-забележителните исторически паметници в Турку - Катедралата и Замъка, е започнато още през XIII век, но изграждането им трае столетия.

Дълго време след създаването си градът е бил най-голям по население в страната. Между 1809 и 1812 г. е бил и столица на Финландия. Когато обаче руснаците завладяват Финландия, те решават, че Турку е твърде близо до шведската граница и преместват административните функции на столичния град в Хелзинки (на фински: Helsinki, на шведски: Helsingfors, Хелсингфорш). Той и днес е столица и най-големият град на Финландия. Намира се в община Уусимаа, на територията на Югозападна Финландия. Разположен е на брега на Финския залив, част от Балтийско море. Градът е на около 400 км източно от Стокхолм, на 300 км западно от Санкт Петербург, на 80 км северно от Талин, с които финландската столица дели обща история.

В Турку е създаден първият Кралски университет в страната. В наши дни градът е официално седалище на финландската лутеранска църква. През 1827 г. в Турку се разразява огромен по мащабите си пожар, който унищожава по-голямата част от града.

Турку реставрира голям брой от средновековните си църкви и то не защото финландците са много религиозни, а защото се възпитават в респект към традицията. Оцелелите в пожара стари дървени къщи в пожара пък са обединени в едно музейно селище - Луостаринмяки. Там може да бъде проследена историята на древните занаяти на хората, създали града - тъкане, плетене на дантели, правене и сушене на ръжен хляб с традиционна форма, която не може да се види на друго място по света. Заради огромното си историческо значение, Луостаринмяки неслучайно е обявен за културен обект под егидата на ЮНЕСКО, а през 1985 г. получава наградата “Златната ябълка“ на FIJET.

Друга забележителност на Турку е откритият през 1968 г. музей "Сибелиус". В него е експонирана голяма колекция от музикални инструменти, литература и фотокопия на оригинални произведения на Ян Сибелиус - един от великите финландски композитори, считан за основател на финската национална музикална школа. Автор е на седем симфонии, симфоничните поеми "Финландия" (1899 г.), "Дъщерята на Севера" (1906 г.), "Тапиола" (1926 г.), концерт за цигулка и оркестър (1903 г.). Автор е и на четири легенди от финландския народен епос "Калевала" (между тях "Туонелският лебед", 1893 г.), на сюити, песни и други. В негова чест в Хелзинки има издигнат паметник.

Турку е бил Европейска столица на културата през 2011 година. Градът предлага широк кръг от културни събития през цялата година. Тук се провеждат най-стария рок фестивал в Европа, летни музикални фестивали, medieval пазар и други.

Турку е оживен студентски център с три висши училища. Образованието е тясно свързано с бизнеса посредством специално създадения Център за технологии.

Турку е морски град с богата история в корабостроенето и пристанище, което дълги години е било връзка на града със света. Пристанището и днес е едно от най-важните в страната, защото през него се осъществява най-големият външнотърговски обмен на Финландия.

"Летище Турку" е международна аерогара, разположена на 8 км северно от центъра на петия по население град във Финландия.

Турку е петото по брой на пътническия трафик летище в страната и е на второ място по карго трафик, откакто е развито като логистичен хъб и товарната авиокомпания TNT Airways го прави своя база във Финландия. През 2011 г. през летището са преминали 378 хил. пътници, обслужени на два терминала, като вторият пътнически терминал на Турку се използва от посетителите със самолетни билети на нискотарифни авиокомпании. Летището има и два карго терминала. Множество авиокомпании, предлагат полети до Турку - Ryanair, Finnair, Wizzair, Flybe Nordic, Turku Air, Scandinavian Airlines, airBaltic, Nextjet, Blue1, Golden Air, Orbest Orizonia Airlines и Sky Airlines.

В Турку е роден Пааво Нурми (на фински: Paavo Nurmi) - финландският бегач е бил най-добрият в света на средни и дълги разстояния през 20-те години на ХХ век. Поставя световни рекорди на разстояния от 1500 м до 20 километра. Печели 9 златни и 3 медала от Летните олимпийски игри между 1920 и 1928 година. Успехът му се дължи на систематизираният тренировъчен план, който ползва. Нурми е един от първите лекоатлети, които тренират целогодишно и е пионер на бягането на интервали (редуване на бягане с бързо и бавно темпо). На Игрите в Париж през 1924 г. Нурми печели златните медали в бяганията на 1500 метра и 5000 метра, подобрявайки световните рекорди и в двете дистанции, въпреки че се провеждат в един ден. Печели още три златни медала от същата олимпиада. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във