Банкеръ Weekly

Съдби

ГРАБЕЖ ПО ПЛАДНЕ В ПАРИЖ

Париж се е превърнал в град на грабежите посред бял ден. Пред посолствата на ред държави и пред полицейските участъци се извиват опашки от нещастни ограбени чужденци, а в същото време въоръжени с пистолети гангстери дебнат автомобилите на туристите по светофарите...
Ако се вярва на статии в този дух, публикувани тази година в някои големи вестници, Париж, перлата на човешката цивилизация, е станал заедно с френския Лазурен бряг много опасно място за милионите туристи.
Пръв китайският печат заговори за опасностите, дебнещи чужденците във френската столица. Вестник Женмин Жибао пусна още през февруари тази година статия, разпространена и в ИНТЕРНЕТ, в която се твърдеше, че в града туристите са преследвани от блуждаещи и други обзети от бяс кучета (крадци). На пръв поглед е малко странно, че точно китайците заговориха за това, тъй като китайските туристи край Айфеловата кула не са чак толкова много. Но само на пръв поглед, ако си припомним, че Париж бе един от най-сериозните съперници на Пекин за домакинството на летните Олимпийски игри през 2008 година. Китайците спечелиха в надпреварата едва на 13 юли тази година.
На 15 юли обаче лондонският Сънди Таймс публикува голям материал под заглавие Един уикенд в Париж: градът на грабежите посред бял ден. Според автора Джереми Кларксън, във френската столица няма нищо друго освен може би едно витаещо чувство на заплаха, което ви кара да си стискате портфейла в джоба на панталона. Кражбите от спрели на светофарите автомобили, които преди бяха запазена марка на московските гангстери, стават непрекъснато, добавя Кларксън в статията си, написана в определено наплевателски тон.
Френските власти реагираха бурно. Наложи се британското посолство в Париж да се извинява. Написаното в Сънди Таймс не отразява мнението на правителството на Нейно Величество. Този журналист е известен и във Великобритания с прекалено критичния тон на своите материали, заяви един от говорителите на посолството.
Едва утихнал скандалът около тази статия, две седмици по-късно публикации на същата тема се появиха не къде да е, а в авторитетния американски вестник Интърнешънъл Хералд Трибюн, който се издава във френската столица. Париж привлича еднакво крадците и туристите, бе заглавието на една от тях. Туристическият сезон набира скорост, а уморени полицаи трябва да посрещат всеки ден върволици от чужденци, оплакващи се, че ваканцията им е била съсипана от грабители, написа вестникът. В същия материал обаче се цитира и американски турист, чийто портфейл бил откраднат. Съдейки от изказването му, той се чувствал много повече в безопасност в Париж, отколкото в американските градове, където нападенията, придружавани с насилие и убийства, са много повече, отколкото във Франция.
Как всъщност стоят нещата? На 1 август бяха публикувани данни за състоянието на престъпността във Франция. От тях става ясно, че тревогата на някои чуждестранни журналисти от повсеместните кражби във френската столица не са съвсем безпочвени. Броят на различните престъпления, регистрирани от полицията и националната жандармерия, се е увеличил с близо 10 на сто през първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. А над 70 на сто от увеличението се дължи на грабежи, непридружени от насилие, извършени по улиците на френските градове и особено в Париж. Техни жертви били най-често чуждестранни туристи. В столицата кражбите, при които мотоциклист или преследващ нищо неподозиращия турист престъпник изтръгва чантата или портфейла от ръцете му са се увеличили с 13 на сто от началото на тази година. Кражбите пък в парижкото метро през същия период са с почти 40 на сто повече.
В Париж, както във всеки голям град, туристите са привилегирована мишена на крадците. Те привличат джебчиите както сладкото мухите, заяви неотдавна Ален Кеан, заместник-директор на френската национална полиция и наблюдаващ работата на всичките полицейски комисариати във френската столица.
Джебчийството взе размерите на епидемия, след като преди два месеца в Париж нахлу вълна от млади румънци, констатира Тиери Бюте, началник на полицейския участък в Ал, 1-ви парижки район. Но за разширяването на бедствието спомогнал и друг факт. Злосторниците, които по-рано се занимавали с разбиване на улични паркометри и обиране на монетите в тях, сега се преквалифицирали в обслужване на чуждестранните гости.
Напоследък парижката полиция арестува всеки ден по няколко джебчии. Това обаче слабо се отразява върху общата картина, защото джебчийската армия в Париж се оказала твърде многобройна. Като правило кражбите се извършват от много ловки непълнолетни, организирани в банди от по седем-осем души. Те действат по някои линии на метрото, по местата, където има стълпотворения на туристи, като например Лувъра. В последно време особено много кражби стават край портрета на Джокондата в музея. Жертвите почти винаги са едни и същи - туристи от Азия, които носят много пари в себе си, заблеяли се американци или англичани, за които не съществува нищо друго освен картините около тях, отбелязва Ален Кеан.
Резултатът от набезите на крадците е един - в консулствата на Япония, САЩ и Великобритания никога не е имало толкова много оплакали се от грабежи техни граждани. Беше един понеделник в края на миналия месец. Сутринта над 40 мои съграждани чакаха отварянето на службата, за да се оплачат, че са били ограбени по улиците на града през уикенда и са останали без пари и документи, заяви неотдавна Кати Рили, служителка в американското консулство в Париж. Сега ограбените не били толкова много - на ден имало само около десетина. Освен кражбите на пари посолството на САЩ във френската столица е регистрирало 1705 откраднати американски паспорта между юли 1999 г. и юни 2000 г. и 2333 отмъкнати паспорта от юли 2000 г. досега.
Особено лесна плячка за крадците обаче били японските туристи. Японското консулство в Париж е отчело през последната година с 27 на сто повече кражби от негови граждани. Все пак то се опита да минимизира неприятната статистика. Има повече кражби от наши туристи, защото се увеличи техният брой в Париж. Те идват тук, привлечени от изгодния курс на обмяна на йената и заради големите отстъпки в цените на самолетните билети, които им се предлагат в Япония, подчертаха негови служители. Но мнението на дипломатите едва ли топли стотиците японци, станали жертва на кражби от профучаващи край тях мотори в района на Операта. Районът е не само красив за разглеждане, там има и много японски ресторанти.
Във френското Министерство на туризма не дават вид да са особено притеснени. Според някои чиновници, жертви на кражби са станали само неколкостотин от 75-те милиона туристи, посетили Франция през 2000 г. (10 милиона от тях са разгледали Париж). Министерството не се притеснява и защото до момента от страна на чуждестранните посолства не е внесена официално нито една жалба. Пък и, смятат служители във ведомството, проблемът с кражбите чрез изтръгване у нас никога няма да се превърне в такова бедствие, както в Южна Испания или в Италия.
По думите на Ален Кеан, кражбите сред туристите в Париж сега били повече и защото е летен сезон и доста от полицаите в града са излезли в отпуска. Все пак тук не е като в Ница на Лазурния бряг, където изтръгване на вещи от ръцете на туристите или грабежите от спрели на червен светофар автомобили са се превърнали в нещо като национален спорт, добавя той.
Независимо от успокояващите приказки и липсата на официални оплаквания западни посолства в Париж предупреждават в специални брошури туристите от своите страни за опасностите, дебнещи ги по улиците на красивата френска столица и на други места във Франция. Посолството на САЩ призова американците да внимават особено в района на известния парижки площад Пигал, където проститутки отдавна няма, но по различни начини, включително с агресивно поведение, туристите могат да бъдат принудени да се бръкнат за прекалено големи бакшиши из заведенията в района. Британското посолство пък обърна внимание на поданиците на Нейно величество, пристигнали на туризъм във Франция, че могат да станат жертва на въоръжен грабеж, макар че в страната това все пак е рядкост.
Франция не остана длъжна на тези обидни за нейния държавен авторитет предупреждения. Ке д'Орсе (министерството на външните работи) напомни в електронен сайт на французите с не съвсем бял цвят на кожата, които смятат да посетят САЩ: Често печатът в тази страна съобщава за полицейско насилие и за поведение, диктувано от етнически или расови съображения. В същия сайт се изброяват десетки квартали в петнадесетина големи американски градове, които трябва да бъдат избягвани.


По материали на чуждестранния печат

Facebook logo
Бъдете с нас и във