Банкеръ Weekly

Съдби

ГОТОВ ЗА ОТСТРЕЛВАНЕ

Неотдавна Роман Абрамович потресе за пореден път английския елит, купувайки диви птици за един милион фунта, предназначени за лов в имението му. Роман е полудял по лова, така коментира този факт човек от обкръжението на милиардера. Жителите на Острова обаче имат и други версии за тези впечатляващи разходи.
Кралският лов
Страстта към лова на руският олигарх, който се опитва да стане част от висшето общество на Европа, е обяснима. Особено след като английската преса цяла година се забавляваше с постъпката на Елизабет Втора, която обсъждайки нещо с останалите ловци, измъкна от устата на едно куче фазана, прострелян от съпруга й принц Филип, и го довърши с бастуна си за разходки.
В обширното имение на Абрамович - Файнинг Хил, разположено недалеч от градчето Рогейт, в графство Западен Съсекс, има две стрелбища. Но едно е стрелбището, а съвсем друго е живата мишена. Тъкмо затова милиардерът е купил 20 хиляди фазана и диви патици за един милион фунта (почти 1.9 млн. долара). Преди броени дни се състояла и първата проверка, по време на която били пуснати, а след това отстреляни хиляда птици. Очевидци разказват, че собственикът на Файнинг Хил останал доволен и с нетърпение очаквал откриването на ловния сезон през август.
Абрамович купи имението за 20 млн. фунта (около 36 млн. долара) от австралийския медиен магнат Кери Паркър. Преди това то е принадлежало на кралят на Йордания Хюсеин.
Руската мафия
Впрочем, според англичаните, внезапната любов на Роман Абрамович към лова може би има доста по-прозаично обяснение. Британската полиция смята, че първото място в черния списък на най-желаните жертви на похищения не заема премиер-министърът на Англия или кралицата, нито семейство Бекъм или младите принцове Уилям и Хари, а богатият чужденец. Обяснението е просто - за Абрамович, който заема 21-во място в класацията на най-богатите хора на планетата, може да се вземе астрономически откуп. Така че умението да стреля точно няма да дойде в повече на губернатора на Чукотка.
Служители на елитното подразделение на Скотланд Ярд Проджектс Тийм (Projects Team), което оценява вероятността от отвличане или убийство на един или друг човек и се опитва да ги предотврати, са стигнали до извода, че Абрамович е твърде вероятна жертва на подобно престъпление. Разбира се, мишена за бандитите е не само той, но и съпругата му Ирина и петте им деца. Самият олигарх е на мнение, че нищо не заплашва живота му, защото за престъпниците ще е много по-ценен жив, отколкото мъртъв.
Любопитен е и друг извод на Проджектс Тийм, че главната заплаха за отвличане на Абрамович не идва от английските бандити, а от руската мафия. Господин Абрамович има много врагове в Русия - казва един от британските експерти. - Заради голямото му състояние всеки от тях може да се опита да отвлече него или някого от роднините му. Естествено, той се опитва да защити себе си и близките си, но охраната му не е толкова сигурна, колкото, да речем, на Тони Блеър или на кралицата.
Малката армия
Полицаят знае какво говори. В Проджектс Тийм са проучили внимателно системата за безопасност на Абрамович. Охраната му се състои едва от 12 човека. Всички те по-рано са служили в елитни военни подразделения, включително и в десантните части на армията на Нейно Величество. Издръжката им общо струва 1.3 млн. фунта годишно (около 2.3 млн. долара). Само заплатата на шефа на охранителите е 220 хил. фунта годишно (около 400 хил. долара).
Всички къщи на Абрамович на Британските острови са снабдени с най-съвременната техника за следене и приличат повече на непристъпни крепости. Милиардерът се придвижва само с бронирани лимузини. За мачовете на Челси на Стамфорд бридж Роман Аркадиевич пристига с два недостъпни за куршумите мерцедеса с тъмни стъкла. Съпрузите избягват да пътуват в един автомобил, така че децата им да не останат пълни сираци в случай на покушение.
Фамилията Абрамович се грижи за своята сигурност не само на сушата, но и по море и във въздуха. Всички стъкла на яхтата й Пелорус са бронирани. Плавателният съд разполага и с електронна система за откриване на ракети. Единият от самолетите в солидния авиопарк на олигарха Boeing 767-300ER пък е снабден с електронна система за блокировка на насочването на ракети, която струва 1.5 млн. долара. По отношение на връзките лайнерът не отстъпва на самолета на американския президент Джордж Буш.
Яхтите на Роман
Най-богатият руснак купува първата си яхта Синя бездна с дължина 110 метра от един от основателите на Майкрософт Пол Алън за 85 млн. долара. Втората - Пелорус, превъзхожда първата не само по дължина - 115 метра, но и по стойност - 120 млн. долара. Плаващият дворец с екипаж от 40 души някога е принадлежал на богат американски бизнесмен. Една от забележителностите на Пелорус е, че разполага със собствена подводница. Екстази е третата по ред, не най-голямата (86 метра), но най-скъпата (129 млн. долара) придобивка на олигарха. Абрамович я поръчва в корабостроителницата в Бремен. Главната особеност на Екстази е необикновената й въртолетна площадка. Тя се спуска в трюма, както във филмите за Джеймс Бонд. Вътрешното обзавеждане на яхтата е в китайски стил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във