Банкеръ Weekly

Съдби

ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР

В навечерието на референдума за или против Лисабонския договор ирландският премиер Брайън Коуен получава неочакван подарък - безплатен самолетен билет от Дъблин до Брюксел. Придружаващото го кратко писмо препоръчва на министър-председателя веднага щом загуби референдума на 12 юни, да замине за столицата на Евросъюза, където да изтъргува нещо по-добро за ирландците.
С такива оригинални действия Деклън Ганли, лидерът на ирландската агитационна кампания срещу договора, приканва сънародниците си да кажат не на новата криптоконституция на Европейския съюз. Преуспяващият бизнесмен от графство Галауей, баща на четири деца, явно не се задоволява само с приказната резиденция, в която живее, вертолетите, с които се придвижва, или скъпите хавански пури, които пуши. Той се зарече да провали договора и в крайна сметка постигна своето. Как стана това?
Деклън Ганли е един от малкото европейци, изчели документа от кора до кора. Подготвяйки по този начин нужните му аргументи, той успешно атакува слабите му места. Когато истината не е достатъчна, прибавя по нещичко от себе си. В предвожданата от него акция участват разнородни групировки - от крайната левица до крайната десница. Действията им набират скорост благодарение на парите и всеотдайността на 39-годишния богаташ, известен още с това, че спи само четири часа на денонощие. Чрез своя клетъчен телефон Блекбъри той засипва ирландците с есемеси още от 7 часа сутринта веднага след като се е прибрал от редовния джогинг. През уикендите Ганли гастролира елегантно облечен по футболните стадиони, където раздава на запалянковците текста на договора и листовки срещу политиката на Брюксел.
Ние искаме Ирландия да е в сърцето на Европа, но държим тая Европа да е демократична и отговорна пред избирателите. А в Лисабонския договор това го няма!, гърми Ганли. Постепенно той и неговата групировка Либертас успяват да убедят много ирландски гласоподаватели в гибелните последици от евентуалното му приемане. Най-популярният мотив е, че Брюксел изисква от Ирландия да повиши данъците, нищо че това не е никак вярно. А на Зеления остров и децата знаят, че именно ниските данъци привлякоха множеството чуждестранни фирми, които дадоха своя принос в преобразяването на родината им.
Деклън Ганли проявява предприемаческия си дух още от тийнейджърските си години. В началото работи по лондонските строежи, но скоро си намира място в една застрахователна компания. След време основава фирма, която продава бижута по ИНТЕРНЕТ. Виртуалната реалност и телекомуникациите и до ден-днешен си остават негово любимо поприще. Първоначалния си капитал обаче прави в Източна Европа, където изнася алуминий от Русия (впоследствие фирмата му е продадена на милиардера Джордж Сорос) и дървен материал от Латвия. България също дава своя принос в неговото забогатяване - през периода 2000-2002-ра Ганли е съосновател и мажоритарен собственик на Кейбъл - България. В наши дни мрежата му от широколентови безжични връзки обхваща десет страни на Стария континент. Освен това той притежава и кабелни оператори. Смята се, че през 2006 г. състоянието му е възлизало на 300 млн. евро.
Деклън Ганли се ползва с международен авторитет, и то не само като предприемач. Той е консултант в редица авторитетни мозъчни центрове, които изпълняват поръчки на най-високо държавно равнище. Бил е съветник на латвийското правителство и в Русия. Някои западни медии му приписват задушевни връзки и с американския военнопромишлен комплекс.
Наред с другото запознанството му с Източна Европа му дава повод за следното излияние: Именно тогава разбрах колко недемократична е социалистическата система и затова не желая сега Ирландия да живее в сянката на Европейския съюз.
В безсилието си след референдума, когато името на Ганли обиколи света, ирландските власти запретнаха ръкави да търсят закононарушения в начина, по който той е събрал 1.2 млн. евро, изразходвани в борбата срещу документа от Лисабон. Така или иначе той ще трябва да посочи откъде идват тези средства - пише Джоузеф О'Мали, публицист от дъблинския вестник Айриш индипендънт. - Ала честно или не съвсем, Ганли успя да спечели сърцата на ирландската средна класа. За да прокарат евентуално решение за повтаряне на референдума, ще е необходимо властите в Дъблин да го убедят в това. Ако ЕС и Ирландия изобщо се решат на такава отчаяна стъпка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във