Банкеръ Weekly

Съдби

ГОЛЕМИЯТ ШЛЕМ НА ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ

По принцип големите турнири по шахмат не се отличават с особена оригиналност - едни и същи лица, на едни и същи места, година след година. Но завършилият преди седмица първи финал за Големия шлем в Билбао надали ще се слее с тази скучна поредица.
В него подчертано имаше какво да се запомни: рекорден награден фонд, рекорден коефициент на участниците (турнирът бе от ХХI категория според юлската официална ранглиста и от невероятната ХХII категория според септемврийската, макар и неофициална); рекорден зрителски интерес - подтикнат най-вече от настояването на Силвио Данаилов партиите да се играят на улицата, като между публиката и гросмайсторите има само стъклена преграда. Към това трябва да прибавим познатото вече софийско правило, което не позволява договарянето на ремита, скъсения контрол на времето и новаторската система за точкуване, при която победата носи 3 т., а ремито - 1. Като теглим чертата, още в първото си издание Големият шлем загатна за потенциала си напълно да засенчи старомодните мачове за световната титла, организирани от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ). Което е главната, макар и неизразявана на глас амбиция на идеолога му Данаилов.
Отдавна стигнахме до извода, че големите турнири трябва да се обединят, както е в тениса - обяснява мениджърът на Веселин Топалов. - А днес, когато по света има толкова много развлечения, не можем повече да чакаме наготово зрителя - трябва да излезем на улицата, при него. Мисля, че в Билбао доказахме правотата на този подход. Очевидно е така, защото вече има реални кандидати да разширят веригата от догодина. Между тях са Аржентина (и по-точно Сан Луис, където Топалов стана световен шампион преди две години) и Китай.
Самият Веселин Топалов бе другата голяма новост в Билбао. Българският гросмайстор, отписан от мнозина след явната криза, в която изпадна след злополучния мач с Крамник в Елиста, сега направи нещо почти невъзможно. Русенецът не само спечели турнира на най-силните, но го стори и толкова убедително, че успя да прескочи наведнъж четири позиции и да се върне на върха в световната ранглиста. Междувременно действащият световен шампион Вишванатан Ананд и предшественикът му Владимир Крамник, които според налудничавия регламент на ФИДЕ пак ще си оспорват титлата в директен мач през октомври, се смъкнаха на пето и шесто място. Ананд за пръв път от 1997 година излиза от челната тройка. Неслучайно в едно интервю за Спорт-Експрес Топалов призна, че щял да анализира партиите от мача Ананд-Крамник, но като цяло не се вълнувал особено от сблъсъка между петия и шестия в света. След времето на Каспаров нещата се промениха и днес вече не е достатъчно просто да носиш титлата. Трябва и непрекъснато да доказваш, че си най-силният, да печелиш турнири и да си пръв в ранглистата, смята българинът.
Топалов призна, че още няма никаква яснота около неговия собствен път към световната титла. По регламента на ФИДЕ Веско трябва да срещне в полуфинален мач носителя на Световната купа Гата Камски (САЩ), а победителят ще играе догодина срещу победителя от двубоя Ананд-Крамник. Засега обаче мачът Топалов-Камски е обвит в мъгла, защото американецът отказва да играе в София, а в същото време е неспособен да осигури награден фонд за мач другаде. Вярвам, че мач ще има, защото президентът на ФИДЕ Илюмжинов обеща, а досега той е държал на думата си - коментира Силвио Данаилов. - Но все пак е неприятно, че мениджърът на Камски господин Черненко ни загуби толкова много време с лъжите си. Сега вече е съвсем ясно, че той не разполага с никакви пари и не може да осигури спонсори. Ние сме готови да играем и в Америка, но от екипа на Камски не могат да го организират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във