Банкеръ Weekly

Съдби

ГЛУХОТО УХО НА ПЕНТАГОНА

Недалеч от град Балтимор, в съседство с аутобана от Вашингтон, се е разпрострял гигантски комплекс от 50 блока. Той е наречен Форт мийд и е най-секретният обект в САЩ, който неслучайно отсъства от географските карти на щата Мериленд. От съображения за сигурност сградите са без прозорци и са опасани от тройни заграждения, по които тече електрически ток. Тайният град, както наричат комплекса, има собствена полиция, търговска мрежа, кабелна телевизия. Не липсва дори хартиена фабрика за преработка на ненужната документация.
Всеки ден хиляди математици, информатици и филолози от Агенцията за национална сигурност (National Security Agency Ен Си Ей) подслушват милиони телефонни разговори по цял свят. В Мериленд се приема, обработва и складира информация от спътници, както и от петнайсетина подслушвателни станции, разположени в САЩ, Великобритания, на остров Кипър и т.н. Подслушвателните устройства покриват огромни периметри - от Европа те регистрират кацането на самолет в Китай или телефонен разговор в Пакистан.
Всяка станция записва около 2 милиона свързвания на час - телефонни разговори, имейли, факсове, твърди Джеймс Бамфърд, автор на два бестселъра за агенцията.
Казват, че папката с надпис SIGINT (електронно разузнаване) е първото сутрешно четиво на президента Буш. Той неведнъж е издавал своите заповеди въз основа на сведенията, които му доставя Агенцията за национална сигурност (NSA). Тя е най-голямата от петнайсетте американски разузнавателни служби, а бюджетът й е по-тлъст от този на ЦРУ. Само сметките за електричеството, навъртени от свръхмодерните й компютри, са около 21 млн. долара годишно. Щатните служители на мерилендската централа наброяват 18 хил. души, а още толкова са пръснати из различни кътчета на планетата. Ако всички данни, които се съхраняват във Форт мийд, бъдат разпечатани на хартиен носител, ще се получи кула с височина 220 километра. Защото NSA подслушва цялата планета. В това число и самите Съединени американски щати.
Въпреки цялата си секретност центровете на NSA се разпознават лесно - по антените, които приличат на огромни топки за тенис. Така е например в американската военна база Менуит хил в английското графство Йоркшър, където някои от 30-те топки за тенис са с диаметър, равен на централното поле на няколко футболни игрища. Във Великобритания американците записват сигнали от Европа, Африка и Азия. В рамките на т.нар. система Ешелон те си сътрудничат с британците, канадците, австралийците и новозеландците. Но се твърди, че слушат не само националните телефонни мрежи, но дори и по кабелите на океанското дъно.
Морето от информация, което се излива във Форт мийд, се пресява от най-мощните компютри в света. Те не само търсят ключови думи като бомба, атака, наркотик, но проверяват и контекста на изказването. Именно изкуственият интелект на машините решава с кои от записаните материали трябва да се заемат аналитиците. Вероятността това да се случи е около един разговор на милион. Освен това NSA подслушва денонощно от 5 до 7 хиляди лица, за които се предполага, че имат някаква връзка с тероризма. Системата успява да ги разпознае само по тембъра на гласа.
Дълги години съществуването на NSA е пазено в най-строга тайна. По време на Виетнамската война обаче агенцията вече контролира всички телефонни постове и телеграми в САЩ. Подслушва противници на войната като холивудската актриса Джейн Фонда. И върши всичко това безнаказано - защото в продължение на 21 години има гарантиран от закона легален достъп до телефоните и телеграмите.
Нещата се променят след аферата Уотъргейт. Със закон от 1978 г. на NSA е забранено да подслушва американски граждани без разрешението на главния прокурор и министъра на правосъдието и на специализиран трибунал. Без такова разрешение неин обект могат да бъдат само чужденци. Но това явно не се спазва. През декември миналата година например във Вашингтон избухна скандал, когато в. Ню Йорк таймс разкри, че след 11 септември президентът Буш е разрешил на NSA да подслушва и американци. В този случай става дума за 500 до 1000 души годишно.
В знак на протест срещу тези действия на президента Буш един от съдиите в трибунала, който санкционира подслушването, подаде демонстративно оставка. Мнозина конгресмени също реагираха бурно. Те обвиниха президента, че е нарушил грубо конституционните си правомощия, особено в светлината на факта, че подслушването на американци от тайните служби е забранено изрично от Върховния съд.
Официално NSA е на подчинение на военното министерство - Пентагона, а надзорът над дейността й се упражнява от специална комисия в Камарата на представителите. Контролът обаче е символичен. Ние сме като гъби. Държат ни в тъмно помещение и ни захранват с огромни количества лайна, казва конгресменът Норман Минета, член на комисията.
Агенцията за национална сигурност (NSA - Ен Си Ей) е създадена на 4 ноември 1952 г. със секретна заповед на президента Хари Труман. Прекият повод е изненадващото за Вашингтон нападение на Северна срещу Южна Корея. Основната задача на NSA е да подслушва врага и да изпреварва неговите действия. Това обаче й се удава твърде рядко.
Агенцията за национална сигурност трудно се приспособява към новите времена, отбелязва Джеймс Бамфърд. Според официалния доклад на Конгреса след 11 септември 2001-ва агенцията предприема масирана акция за набор на специалисти по арабски език, но и до днес не разполага с нужните й кадри.
Един от малкото успехи на агенцията е арестът на 24-годишния информатик Мохамед Момин Хауаджа през 2004 г., участвал в планирането на бомбените атентати на Ал Кайда в Лондон. Всъщност преди броени дни британските тайни служби съобщиха, че все още не знаят коя точно организация е извършила атентатите.
Когато във Форт мийд пристигат конгресмени, шефовете на агенцията с гордост им пускат записи с телефонни разговори на Осама бен Ладен. NSA действително притежава 2000 минути негови разговори, но неохотно признава, че от 1998 г. насам не е прибавила към колекцията си нито един негов запис. След американските бомбардировки срещу базата на Ал Кайда в Афганистан терорист номер 1 просто престана да използва телефон.
11 септември 2001 г. свари неподготвени всички американски разузнавателни централи. Като капак на всичко се оказа, че петима от деветнайсетте атентатори са живели в мотел недалеч от централата на могъщата NSA. Нещо повече: по ирония на съдбата в деня на трагедията, на път за летището във Вашингтон, терористите са се разминавали по магистралата със стотици служители на агенцията, които отивали на работа. Когато отвлеченият от тях самолет наближавал Пентагона, нищо неподозиращият шеф на NSA закусвал преспокойно във вилата си в предградията на Вашингтон, а президентът Буш четял приказки на ученици.
Макар и агенцията да се старае да остане в сянка, напоследък това й се удава все по-трудно. Преди броени месеци тя предизвика и световен скандал с това, че с помощта на британците е подслушвала делегациите на страните членки на Съвета за сигурност към ООН, обявили се против интервенцията в Ирак.
В Европа открито обвиняват NSA, че краде кореспонденцията на европейски фирми, като предава информацията на конкурентите им в САЩ. Преди няколко години дейността на NSA стана обект на специално разследване на Европейския парламент. Обвиненията не бяха доказани, но пък е сигурно, че тя подслушва организации като Амнести интернешънъл и Грийнпийс. Действаме само в съответствие със законите на САЩ, заявява в такива случаи нейният официален говорител.
Междувременно компютърната система на NSA вече се пука по шевовете. През януари 2000 г. потокът от информация предизвиква тридневна авария на всички сървъри в Мериленд. Тогава функциите по управлението бяха поети от британския подслушвателен център GCHQ. Порочно е и самото функциониране на NSA - тя търси терористи пипнешком, а това често води до сериозни грешки, цената за които се плаща от съвсем невинни хора. Разследването на Европейския парламент за системата Ешелон потвърди, че методът за оценка на постъпващите материали също е погрешен. Така алгоритъмът, зададен от математиците в Мериленд, води до следствие срещу бизнесмен от фирмата Майкротурбо, който без никакви основания е обвинен, че се е опитал да достави на Иран ракетни двигатели. Най-обикновена канадска гражданка попада в списъка на терористите, защото в разговор с приятелка е употребила случайно една от ключовите думи.
Но и това не е всичко. Всяко денонощие NSA записва по 500 млн. часа разговори на всички езици по света. По тази причина тя все по-често се дави в постъпващата информация. От друга страна, данните показват, че сега в света се изпращат по 36 млрд. имейла на ден. Тази цифра ще се удвоява на всеки две години.
Шефовете на NSA само си въобразяват, че са всезнаещи - казва Джеймс Бамфърд. - В действителност разузнавателната централа е като човек, който се лута из огромен склад, опитвайки се да открие няколко скъпоценни камъчета. Шестте милиарда долара годишен бюджет със сигурност не са най-добре похарчените пари, заключава той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във