Банкеръ Weekly

Съдби

Главният мениджър на Америка

S 250 1c78f0ba 65a0 4596 81fd 8086d4de2419

Доналд Тръмп влезе в президентската надпревара с идеята, че Америка трябва да бъде управлявана като голяма корпорация. По време на кампанията си той акцентираше на имиджа си на преуспял предприемач, който умее да сключва добри сделки. Но първите му седмици в Белия дом показаха, че трябва да коригира стратегията си.

И критиците, и привържениците на Тръмп са единодушни, че неговата непосредственост, нарцисизъм и нежелание да играе по установените правила са му помогнали да успее както в бизнеса, така и в политиката. Милиардерът неведнъж се е препъвал по пътя към финансовите върхове - през 70-те години на ХХ в. първият му бизнес с недвижими имоти рухва и го спасяват парите на баща му. През 80-те прави втори опит да изгради бизнес империя, откривайки най-скъпото казино "Тадж Махал" в Атлантик сити, но затъва в дългове и накрая, когато избухва кризата в строителния сектор, Тръмп загубва всичко.

В книгата си The Art of the Comeback самият той обяснява, че е успял да оцелее поради умението си да води преговори, да отстоява твърдо интересите си, както и благодарение на щастливия случай (помогнал на влиятелен банкер да се научи да играе голф и спечелил благоразположението му). Така или иначе, репутацията на суперуспешен магнат работи в полза на Тръмп. Милиардерът е формулирал няколко правила, от които се ръководи в бизнеса и политиката.

1."Обичам да работя с хора, които познавам. Те нямат проблем с наркотиците, с алкохола, те са семейството ми. По-скоро бих повишил някой от редовите си служители, вместо да наема някой, когото не познавам", споделя Доналд Тръмп пред Bloomberg. Примерите са налице - през 1981-ва по време на тенис мач Матю Каламари се справил успешно с двама хулигани, бил забелязан от Тръмп и назначен за охранител. Днес той е главен управляващ директор на Trump Organization. Хотелът на предприемача в Лас Вегас пък се управлява от човек, който возел децата му на училище, а целият маркетинг, свързан с голфа – от бивша сервитьорка в един от голф клубовете му.

2. Вглеждай се в дреболиите. Тръмп е известен с любовта си към детайлите, на които обикновено други не обръщат внимание. Той лично е избирал формата на фонтаните и мрамора за подовете на голф клуба си в Бадминстър, щата Ню Джърси. Според очевидци, докато ръководел собствена авиокомпания, се интересувал лично от размера на буквата "Т" на опашката на самолетите.

3. Създавай изкуствена конкуренция. Всяко от трите казина на Тръмп  в Атлантик сити работело самостоятелно. Когато му предложили да обедини ръководните им структури, милиардерът отказал с думите: "Искам тези момчета да се конкурират. Това ще ги направи по-силни."

4. От кандидатите за работа изисквай честност, от вече наетите – безпрекословна лоялност.

Списание Politico анкетира биографите на Тръмп и те му съставиха психологически портрет: чудат, хаотичен, очарователен, обидчив, войнствен и решителен мениджър, който залага преди всичко на лоялни хора. Според "тръмполозите" магнатът винаги иска съвет, но в края на краищата постъпва, както е решил, принуждавайки подчинените си да действат при неясни условия. В същото време те отбелязват склонността на Тръмп да урегулира и най-малките детайли във всяко нещо, с което се занимава.

Моделът, при който лидерът се обгражда от тесен кръг предани хора, докато наоколо цари управляем хаос, работи добре в бизнеса. В Белия дом обаче всичко тръгна наопаки. През първите седмици президентът се опита да управлява държавата като своя частна компания, но обичайните му импровизации не минаха. Просто зависимостта му от останалите играчи в системата се оказа твърде голяма.

Все пак Тръмп успя и да реализира някои принципи от своята бизнес тактика. Съдейки по всичко, държавният глава успешно отглежда конкуренцията в своята администрация. За свой съветник по политическите и стратегическите въпроси назначи идеолога на алтернативно десните Стивън Банън, а за шеф на канцеларията на Белия дом - представителя на Републиканската партия Райнс Прибъс. По време на предизборната кампания двамата бяха в ярък конфликт и отношенията им едва ли ще се подобрят. Решението на Тръмп бе оценено като "добър ход" от Кристофър Дамат, бивш служител в администрацията на Роналд Рейгън и един от най-известните американски консервативни политолози: "Това може да усложни отношенията вътре в Белия дом, но в крайна сметка ще помогне за вземането на по-претеглени и мъдри решения." 

Президентът все така продължава да разчита и на близки хора. Въпреки че официално не заема никакви постове, дъщеря му Иванка му оказва сериозна подкрепа. Тя му помага да пише речите си и го убеждава да се откаже от типичната си остра риторика. Съпругът й - Джаред Кушнер, който работеше активно в изборния му щаб, бе назначен за старши съветник. Сега той е доверено лице на тъста си по външнополитическите въпроси и най-вече при общуването с лидери от държавите в Близкия изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във