Банкеръ Weekly

Съдби

ГЕРМАНСКИ СВЕЩЕНИЦИ ЗА ПО-ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ

Немското духовенство се подготвя усилено за надигащата се енергийна криза. Католическият и протестантският клир в провинция Баден-Вюртемберг например създаде собствена фирма за доставки на газ. От услугите й ще се възползват не само обектите на култа, но и публични институции като болници и училища, а в по-нататъшна перспектива - и индивидуални потребители.
Фирмата е регистрирана като сдружение с нестопанска цел. Основателите й разчитат, че ще купуват природния газ по цени на едро - при същите условия, при които се снабдяват големите национални енергийни компании. Така той ще излиза на крайните потребители с 10 на сто по-евтино, отколкото на пазара.
Нашата цел е да предлагаме енергия на по-приемлива цена - казва Йоханес Баумгартнер, председател на надзорния съвет на новата фирма. - Ако системата заработи, с удоволствие ще включим в нея още повече потребители.
Допреди петилетка разходите на епархията във Фрибург за електричество и газ възлизаха на 15 млн. евро годишно. През 2006 г. обаче общият разход за същите услуги достигна 22 милиона. Понастоящем сметките за осветление и отопление поглъщат една пета от приходите на епархията. Междувременно през същия период се извърши и либерализацията на германския енергиен пазар. Но в резултат на енергийната криза очакванията тя да засили конкуренцията и да предизвика спад на цените не се оправдаха.
Начинанието на духовниците от Баден-Вюртемберг само продължава местната традиция да се търсят и осигуряват собствени, алтернативни енергийни източници и енергийни мрежи. Германските църкви вече години наред са във финансова криза, така че, дай Боже, новата фирма да понамали техните трудности, казва Франк Охман, християнски публицист.
Църковната фирма започва да действа от януари 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във