Банкеръ Weekly

Съдби

ГЕН. БОЙКО БОРИСОВ: СЕГА СЪМ ПОВЕЧЕ ДИПЛОМАТ, ОТКОЛКОТО КМЕТ

Г-н Борисов, от 2001-а до 2005-а бяхте главен секретар на вътрешното ведомство и по Закона за МВР ви беше забранено да се занимавате с политическа дейност. Преди около месец и половина станахте кмет на София като независим кандидат и, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, пак нямате право да се занимавате с политическа дейност. По силата на каква логика тогава станахте политик на 2005 година?
- Това не е мой проблем. Просто съм излъчен за такъв в класациите и хората са гласували за мен.
Смятате ли, че е справедливо обитателите на т. нар. комплекси-спални - Младост, Дружба, Люлин, Надежда, да плащат данъци наравно с жителите на централна София?
- Не. В града трябва да има, както е в цяла Европа, ценови пояси. Така столичани, които избират да живеят в центъра и в скъпите квартали, ще бъдат обложени с по-високи данъци, тъй като и пазарните цени на имотите в тези райони са по-високи. В момента се обмисля създаването на подобни пояси, но идеята е в много начална фаза и среща сериозна съпротива.
Как ще работите с такъв скромен бюджет - за 2006-а са предвидени едва 398 млн. лв. в сравнение с 467-те милиона за тази?
- Надявам се, че ще успеем да накараме държавата да ни върне част от парите. Разбира се, след като мотивирано изложим искането си за повече бюджетни средства.
Докъде стигнаха преговорите със Софийска вода?
- В последното си писмо Юнайтед ютилитис поискаха да проявим разбиране и изразиха надежда, че ще се постигне споразумение по отношение на ревизирания договор за концесия. Те са готови в документа да се включат всички променени условия, в това число и промяната на лихвения процент на дълга.
В общината се създава специален отдел, който ще наблюдава концесията за водата, но това не е ли дублиране на функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране?
- Не, разбира се. По същата логика ние имаме органи за градски транспорт, култура, спорт, но те не дублират функциите на държавната администрация. Не е възможно в общината да няма нарочно звено, което да контролира едно от най-важните пера в бюджета й. Абсурдно е да няма контрол точно за водата.
А какво става с концесията за чистотата - трябва ли и тя да се предоговаря?
- Прави се нова наредба, като инспекторатът е прехвърлен към районните кметове. Всеки от тях трябва да знае колко камиона чистят ежедневно, добре ли го правят и съответно да оценява работата. Ако от 24 районни кметове има 13 негативни оценки, ще поискаме разваляне на концесията. Всъщност всичко е в ръцете на районните кметове, които са функция на Общинския съвет - не на мен. Аз даже не мога да ги сменям.
Щом обитателите на панелните комплекси не са втора и трета ръка софиянци, защо никой от Общинския съвет не се противопостави на предложението на независимия съветник Тошко Добрев те да си купуват винетки, за да слизат до София на работа?
- Факт е, че ние не сме въвели такива винетки и аз като кмет на София няма да предприема подобни действия. Но не бих искал да коментирам изказвания на общинските съветници, още повече че те са независими.
Кое ви дава основание да сте оптимист, че криза с боклука на столицата през януари няма да има? Все още няма намерена площадка, екологичните протести продължават...
- А кое ни дава основание всеки ден да плашим хората с криза? Постоянно информирам правителството за това, което правим. Надявам се, че решението им за изграждане на депо за отпадъци няма да остане само на книга.
Съдейки по някои данни,в града има 70 000 кучета, вие пък неотдавна обявихте, че са 17 хиляди. Чии сметки са верни?
- Именно по тази причина сега правим паспортизация на кучетата. Съвместно с Българската федерация по кинология търсим финансиране и провеждаме организационни мероприятия за доизграждане на бараките в приюта в Лозенец и в останалите приюти в София. Ще бъде направен и център за кастрация, приспиване, обучение и т.н., с възможност хората, които имат желание, оттам да си купуват и кучета.
Казахте преди време, че единственият шанс да се реши проблемът с корупцията е незабавната продажба на общинските търговски дружества. Не смятате ли, че така Столичната община ще изпадне в изключително тежка зависимост както от държавата, така и от частните корпоративни интереси?
- Общината и в момента е в такава зависимост. Общинските дружества на практика генерират корупция и се управляват основно от партийни деятели. За мен ефективността им се определя от размера на печалбата и приходите в хазната. За миналата година всички общински фирми сумарно са внесли в бюджета не повече от 4 млн. лева. За каква ефективност можем да говорим при това положение?
Установихте ли злоупотреби в работата на тези компании?
- Във всички тях сега се извършват данъчни ревизии, но резултатите още не са готови.
Трябва ли общината да продаде дела си в Общинска банка?
- Дружествата, които не носят приходи в бюджета на общината, би трябвало да се заздравяват и да се продават скъпо. А средствата от тяхната продажба да отиват целенасочено за ремонт на улиците и инфраструктурата, която е в окаяно състояние. Точно затова не позволих парите на общината да се извадят от Общинска банка, макар че имаше много апетити това да се направи. По този начин цената на банката се намалява и тя става удобна за приватизация. Аз обаче искам точно обратното - да се заздрави и тогава да се продава.
Защо освободихте както от длъжност, така и от отговорност главния архитект на София Стоян Янев?
- Освободил съм го от длъжност, но не и от отговорност. Когато мине публичният конкурс, който сме обявили за длъжността, новият главен архитект ще направи оценка на фактическото състояние на нещата. Тогава ще бъде потърсена и съответната отговорност от г-н Стоян Янев.
Незаконното строителство в крайните комплекси и превръщането на тревни площи и улици в частни паркинги като че ли продължава...
- Няма такова нещо. Имахме сигнали за незаконни строежи в градинката на бул. Стамболийски, зад Рамстор и градинката на Милтинова. Оказа се, че те са законни, тъй като има решение на Общинския съвет. Друг е въпросът дали е целесъобразно изобщо да се строи на тези места.
Какъв е вашият критерий за екипност в общината?
- Ценя приемствеността и мисля, че всеки има право на ново начало. Стига, разбира се, да не е работил досега в ущърб на общината - както Янев, Гечев, Софиянски.... Избирам хората по това, което са направили, а не по това, което ще направят. Думичката ще изобщо не я приемам. Запазих Герджиков като феърплей към сините, за да им покажа, че стоя над нещата. Велизар Стоилов го оставих, тъй като си е вършел работата. Единственият, който е бил натоварен с негативите в общината е бил Милор Михайлов, работил е най-много и това му се е отразило даже на психиката. Затова би било несправедливо да бъде заменен. Много добър професионалист е Желязков, така че ще продължи да бъде секретар на общината. Всъщност оставих почти всички - секретарки, пресцентър, протокол, шофьори. Който издържи на темпото - остава.
Възможно ли е нещо съществено да се направи за София в рамките на вашия мандат?
- Всички знаят, че мандатът е частичен. И че за година и половина е невъзможно да се свърши нещо голямо. Но е необходимо да се постави началото - заводът за боклук, строежът на Околовръстното... Само че законът е абсурден. Не може да се правят предсрочни избори за кмет, без да има избори и за нови общински съветници. Все едно сега премиерът Станишев да работи без парламент. Как ще стане това? Кметът няма право да сменя районните кметове, които са назначени по партийна линия, няма право да управлява и да назначава управители в общинските дружества, въпреки че те са със 100% общински капитал. Тъй че въпросът дали да се продават, или не, не е неуместен. Разберете, кметът на практика даже не ги ръководи. Той може само да приеме или да се противопостави на решенията на Общинския съвет. Защото, докато Софиянски си е спасявал кожата, Общинският съвет е иззел функциите на кмета и си ги е присвоил. В този смисъл би било хубаво парламентът да прави закони, наредби и разпоредби, които са по-реални. Както за един ден си оправиха партийните кръчми с приемането на нов закон, така могат да решат и проблемите на общините.
Ако предсрочните избори за кмет бяха съчетани с предсрочни избори за общински съвет, за един месец той можеше да се пренареди, да се изберат и нови районни кметове и да се работи по-нататък, както трябва. Сега има кмет, но всичко е подредено по стария модел. Всички ме питат:Какво ще направиш?. А на мен ми се налага да съм повече дипломат, отколкото кмет. Защото непрекъснато трябва да ги убеждавам какво е необходимо да се направи. Какво ще стане обаче, ако започнат да получават партийни повели или ако ми се ядосат, че съм станал политик на годината?
Все пак сигурно има неща, с които може да се похвали и кметът дипломат?
- Според мен по-хубава украса за Нова година София не е имала досега. Не ни изненада и снегът, тъй като бяхме взели всички мерки движението в столицата да не се блокира.
Министър Румен Петков отчете, че престъпността в България е спаднала със 7 процента. Това означава ли, че сегашният екип на МВР се справя добре с работата си?
- След като Георги Петканов и сега е министър в правителството на Станишев, това означава, че оценката за него и за работата му е фантастична. Пък и не съм чул за последните 15 години да е правен отчет, в който да се посочва увеличение на престъпността. Тя винаги намалява, докато разкриваемостта се увеличава. Затова, когато аз бях главен секретар на МВР, никога не съм съобщавал цифри. Истинска статистика може да се обяви, когато се свържат терминалите в информационната система на прокуратурата, съда и вътрешното министерство. Тогава ще знаем колко са престъпниците на свобода и колко са в затвора. И друго твърдях преди - на 1000 семейства и с 10% да паднат кражбите, пак остават 900 семейства ограбени. Един да е ограбен - пак ще е много. Иначе за оценка на Румен Петков трябва да се пита неговият предшественик Георги Петканов. Моят принцип е да говоря за МВР или хубаво, или нищо.
Смятате, че Симеон Сакскобургготски няма шансове да спечели президентските избори заради участието на НДСВ в сегашната тройна коалиция. Кое ви дава основание за такива прогнози?
- Това не е нито прогноза, нито оценка. А нещо, което е очевидно за всички. Сигурно е, че БСП няма да се откаже да издигне кандидатурата на Първанов. А влизайки в тройната коалиция, царят не може да бъде дясна алтернатива, тъй като участва в управлението заедно с БСП и ДПС. Затова ще изпадне в ролята на Милен Велчев на кметските избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във