Банкеръ Daily

Съдби

"Гарванът" носи световна слава на Едгар Алън По

На днешния ден през 1845 г. най-известната творба на американския писател Едгар Алън По - поемата "Гарванът" (The Raven), е публикувана за първи път във вестник "Ню Йорк Ивнинг Мирър".
Стихотворението носи на автора си световна слава. Свръхестествената история разказва как в една тъмна нощ безименният разказвач е посетен от мистериозен говорещ гарван, който грачи "Никога вече!" (Nevermore!).

Първият български превод на стихотворението е направен от Елин Пелин през 1906 година. Впоследствие то бива превеждано не еднократно. През 2001 г. в ИК "Сребърен лъв" излиза сборникът "Стихотворения и поеми на Едгар Алън По",сред които са "Гарванът", "Ал Аарааф", "Тамерлан", "Камбани" и други, в превод на Теменуга Маринова.

През 2005-а издателство "Зограф" събира всички преводи и критически текстове в сборника "Гарванът. Български преводи и критиката за тях".

Едгар Алън По (Edgar Allan Poe) е поет, редактор и литературен критик, считан за представител на американския романтизъм.

Той е известен най-вече със своите мрачни и зловещи разкази, изпълнени с мистерии, и е сред първите американски писатели, които пишат произведенията си под формата на разкази. Едгар Алън По е създател на детективския жанр в литературата. Неговото творчество спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр. Едгар Алън По е първият известен американски писател, който се опитва да изкара прехраната си само чрез писателска дейност. Това обаче довежда до финансови затруднения в живота му.

Родителите му умират, когато той е невръстно дете. Отгледан е от Джон и Франсис Алън от Ричмънд (щата Вирджиния), но не е осиновен от тях. След като учи за кратко във Вирджинския университет и прави опити за военна кариера, решава да се отдаде на писателска кариера, която започва скромно с малката стихосбирка "Тамерлан и други поеми" (1827 г.), подписана анонимно - "от жител на Бостън".
После сменя фокуса си от поезия към проза и прекарва следващите няколко години, пишейки за литературни списания и вестници. Неговата работа го принуждава постоянно да се мести. Той живее в Балтимор, Филаделфия и Ню Йорк. В Балтимор през 1835 година сключва брак с 13-годишната си братовчедка Вирджиния Елиза Клем По.

През януари 1845 г. идва и огромният успех с поемата "Гарванът".

На 7 октомври 1849 г. Едгар Алън По умира на 40-годишна възраст. Причините за неговата смърт и до днес остават неизяснени.

Писателят оказва силно и значително влияние както върху американската и световната литература, така и върху космологията и криптографията. На базата на неговото творчество са създадени редица музикални произведения, филми, видео игри и други. Днес някои от местата, където е живял, са превърнати в музеи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във