Банкеръ Weekly

Съдби

ФРЕНСКА ВРЪЗКА ЗА 3 МИЛИОНА Г. МАРКИ

Разследването на Шенгенския скандал, гръмнал в средата на месеца и обидил до смърт бившия френски посланик в София - г-н Доминик Шасар, се точи вече година и половина.
В дъното му не е сензационното разследване на парижкия Трибюн, а нашенски доноси с цел разчистване на сметки. Плюс две проститутки, заловени в Страсбург с фалшиви документи и... редовни работни визи.
Според изчисленията на хора, врели и кипели в занаята, само за година 7-8 наши и френски мошеници са заработили над 3 милиона г. марки.
Обобщен, ценоразписът на незаконните визови услуги изглежда така (става дума за епохата преди Шенген):
Гърция - 250 долара
Германия - 350-400 долара
Италия, Испания, Холандия (традиционно трудните посолства) - около 500 долара
Скандинавските страни - 300-350 долара
САЩ (както говорят злите езици) - от 1500 до 4000 долара.
Сумите са в зависимост от спецификата на случая и желания престой.
На 21 август, във вторник, бившият френски посланик в София - г-н Доминик Шасар, направи последен опит да изчисти петното от репутацията си, лепнато му от в. Трибюн седмица по-рано. В нарочно писмо до няколко национални всекидневника той категорично отрече да е покровителствал визовата мафия в поверената му дипломатическа мисия и заяви, че пръв е забелязал нещо нередно около масовото издаване на шенгенски визи още миналата година.
На следващия ден г-н посланикът продължи реабилитацията си в пространно интервю за в. Сега. В което между другото се казва:
... Понеже ме питате каква е истината, имало ли е трафик с визи във френското посолство, ще кажа първо, че слухове за злоупотреби при издаването на визи съм чул още от пристигането си в България. Всички посолства практически бяха обвинявани в такива практики, самото френско посолство в миналото е било обвинявано. В края на 2000 г. обаче нещо действително се случи. Тогава по моя и на консула инициатива преценихме, че визи са били издавани при съмнителни обстоятелства. Ние поискахме въпросния технически служител да бъде отзован от България, още повече че тогава вече знаехме, че скоро няма да се изискват визи за българските граждани и персоналът във визовата секция щеше да бъде съкратен. Скоро след това констатирахме, че сме били прави.
Междувременно ваши колеги разкриха връзката на този консулски служител, който не е дипломат, и една дама, която се е занимавала с посредничество при осигуряване на визи за клиенти. Служителят беше отзован в края на януари или началото на февруари, така че тази афера с трафика не е от вчера и нещата около нея са известни, включително и чрез печата, публикувал снимки на въпросните лица. И за нас случаят е приключен...
С риск да нарушим за малко добрия тон и задължителното протоколно благоприличие, ще си позволим да припомним, че близо десет години българската журналистика периодично надига глава и уведомява на висок глас цивилизована Европа какви я вършат тук нейните представители. Като се почне още от 1990-1991 г. с публикациите в несъществуващите вече Поглед, Антени и Народна младеж и се стигне до началото на тази година, когато е тиражирана снимката, за която говори г-н Шасар.

Златният век за визовата

мафия настъпва малко след спускането на Шенгенската завеса - някъде във втората половина на 1995 г. и началото на 1996 година. Пред консулските отдели у нас се завъждат километрични опашки, започват да се правят някакви списъци, раздават се някакви номерца: първо - за влизане, второ - за плащане, трето - за получаване на паспорта. Постепенно се утвърждава и практиката, че който не може да пробие през италианско, испанско и немско - минава през френско и белгийско (така на жаргон професионалистите наричат съответните консулства). Далаверата върви в студ и пек, независимо дали става дума за ученическа екскурзия, турне на Н-ската филхармония в пет държави, индивидуално пътуване с цел покупка на лека кола, подписване на договор, или спешно бягство на разбойник с 5-6 висящи дела.
В средата на 1995 г., когато е теглена първата черта след рухването на Берлинската стена, равносметката е повече от тъжна - т. нар. визова мафия заработва средно по 6 милиона долара годишно.
Силни думи? Болно въображение? Развинтена фантазия? Както и да го нарече човек, все ще е малко. Защото френската връзка, за която г-н Шасар деликатно намеква, е заработила само... 3 милиона г. марки. За една година.
Всъщност

във визовия скандал

сюжетните линии са две. Те се развиват успоредно и до определен момент не се пресичат.
Първата линия тръгва на 21 март 2000 г. от гр. Страсбург. Тогава, в правозащитното сърце на днешна Европа, са заловени Фиданка Александрова и Петя Сариева. Според протоколите, двете госпожици са хванати при рутинна полицейска акция, целяща ограничаване на тротоарната проституция. Малко по-късно (за най-голяма изненада на местните ченгета) се оказало, че двете жрици на платената любов притежават фалшиви международни паспорти със съвършено редовни работни визи.
Седмица по-късно срещу Фиданка и Петя са образувани следствени дела, а двете мургавелки са обвинени за това, че:
През периода януари - март 2000 г., на територията на Страсбург и цяла Франция, са извършили следните деяния:
- укриване на административни документи, получени по нередовен начин - Шенгенска виза, издадена от Посолството на Франция в София (България) с цел командировка;
- използване на фалшиви административни документи;
- влизане и незаконно пребиваване в страната.
Допълнително обвинение от 29 март 2000 г. срещу неизвестен извършител за издаването чрез фалшификация и редовно за трети лица на административни документи с цел да им бъде дадено разрешение (за задгранично пътуване) и съучастие посредством помощ и съдействие...
Край на този цитат. Следва кратко пояснение на сложните и витиевати френски формулировки. Става дума за следното: следствието в Страсбург е заведено (освен срещу Фиданка и Петя) и срещу неизвестен извършител, действащ на територията на София, който съдейства за издаването на нередовни визи за щяло и нещяло (образно казано).
В полицейско-съдебната сводка са вписани още две имена: на французина Бернар Ке и съпругата му - Росица Каракольова - Ке (в България семейството е известно и под името Кекс - бел. ред.).
Половин година по-късно магистратите в Страсбург обобщават първия етап от разследването, засягащ българо-френското семейство:
Допълнително обвинение от 1 септември 2000 година. За това, че през периода от януари до март 2000 г. в дипломатическите бюра на Посолството на Франция в София (България) и при всички случаи на територията на Франция са подпомагали и директно съдействали - чрез изпращането на факс, незаконното и често издаване за трети лица на административни документи, по-точно - служебни визи, с цел да им бъдат издадени разрешителни за задгранично пътуване във Франция...
... За това, че през периода от януари до март 2000 г. в дипломатическите бюра на Посолството на Франция в София (България) и при всички случаи на територията на Франция - чрез изпращането на факс, са действали като посредници на лица, поне едното от които се е занимавало с проституция и поне още едно от които е експлоатирало и давало възнаграждения за проституирането на други лица при утежняващото обстоятелство, че се касае за сводничество, засягащо много лица, и че тези лица са били карани да проституират при пристигането им на френска територия.
Тези деяния за предвидени и наказуеми по членове 225-5, 225-6 и 225-7 от Наказателния кодекс. Против:
- Г-ца Александрова, Фиданка, родена на 31 януари 1978 г., в с. Долен Чифлик, по професия проститутка, без постоянен адрес.
- Г-ца Сариева, Петя, родена на 6 май 1972 г., в с. Долен Чифлик, професия проститутка, без постоянен адрес.
- Г-н Ке (или Кекс - бел. ред.), Бернар, намиращ се под съдебен надзор от 1 септември 2000 г., роден на 22 януари 1944 г. в Донмарий Доний, по професия външен търговски съветник на Франция за България (от декември 1999 г.), президент на фирма;
- Г-жа Каракольова, Росица, по мъж Ке (или Кекс - бел. ред.), под съдебен надзор от 19 септември 2000 г., родена на 8 ноември 1962 г., президент на фирма...
Толкоз по официалната част. На по-простичък език, случката, разиграла се в Стасбург, изглежда така. Българските проститутки, издънили схемата, са хванати в Страсбург в процес на работа. При искане за легитимация двете са показали паспорти, върху които е имало съвършено оригинални шенгенски визи, указващи Служебна командировка и издадени от Консулството на Франция в София. Експресната проверка установява, че визите са получени на базата на покани, изпратени от генералния директор на фирма Автобар Пакаджинг - Бернар Ке (или Кекс - бел. ред). Тези покани, според френските полицаи, позволили на двете да напуснат България и да стъпят на френска територия с цел Обучаване за настройчици. Първоначално легендата не буди подозрения, защото фирмите на фамилия Ке (или Кекс - бел. ред.) се занимават с няколко основни дейности - държат монопола за производство на ПВЦ-бутилки за минерална вода, кофички за кисело мляко и т. н., както и развиват многостранен българо-френски бизнес с взаимни представителства и... неизяснена структура.

Според полицейските протоколи в Страсбург

обучението на двете нашенки обаче, заради което те са получили визите си, не отговаря на действителността. Нещо повече. По време на разпита Фиданка Александрова признала, че е получила визата си от свой познат от Бургас. Срещу 700 марки. С единствената задача да изкарва пари от проституция. Според нея, посредник е била бургазлийката Виолета.
Не по-различна е и ситуацията с Петя Сариева. Тя обаче получила визата си във варненския бар Шипка от Стефан срещу... 900 марки.
И двете са се заклели, че не познават нито семейство Ке (или Кекс - бел. ред.), нито са чували някога през живота си за фирма Автобар Пакаджинг.
По-нататъшното разследване, проведено на френска територия, донарежда пъзела... донякъде.
Проверката установява, че формулярите за искане на визите (на двете) са попълнени на 29 ноември 1999 г., като титуляр е някаква си Галя Янева. Целта е Служебна командировка, а поканата е пратена от френската фирма Русаро Лтд.
Разследването е доказало, че това е пълна фалшификация, а същите документи вече са ползвани от други две български проститутки - Магда Славова и Миглена Петрова.
Малко по-късно е закопчана и варненката Галя Янева - също проститутка в Страсбург. Тя пък признала, че получила визата си от Ивелина, която имала връзки във френското посолство и която я била уредила, без тя (Галя Янева - бел. ред.) изобщо да е чувала както за Русаро, така и за Автобар Пакаджинг.
Какво друго са установили хората оттатък? Най-малкото това, че Петя Сариева, която у нас се води безработна и болна от рахит (и получава пенсия) е превела чрез банка Уестърн Юнион и в полза на Юлиян Рангелов Василев 25 000 фр. франка (около 5000 щ. долара - бел. ред.). Само за един месец - от 21 февруари до 20 март 2000 г.
Другото, което установяват французите, е заварено положение. В смисъл такъв, че когато те изпращат на родното Министерство на правосъдието, Върховна касационна прокуратура и Специализираната следствена служба искането си за извършване на следствени действия на територията на България, някои от компетентните длъжностни лица изведнъж се оказват много подготвени. За какво - ще видим в следващия броя.

(следва)

Facebook logo
Бъдете с нас и във