Банкеръ Weekly

Съдби

Франциск е първият папа от Новия свят

На днешния ден през 2013 г. е избран първият папа от Новия свят - Франциск (на латински: Franciscus PP.), който до избирането на този пост се нарича Хорхе Марио Берголио. Освен това е и първия папа от 1200 години с не-европейски корени (след сириеца Григорий III, управлявал между 731-741 г.). Франциск е и първият папа йезуит.

Роден в Буенос Айрес на 17 декември 1936 г. в семейството на италиански емигрант, железопътен работник. Най-големият от петте деца на семейството, той има диплома за химик-технолог. Учи в семинарията Вилия-Девото в Буенос Айрес и встъпва в ордена на йезуитите на 11 март 1958 година. Берголио отива в Чили и учи хуманитарни науки, след това продължава образованието си в колежа на Свети Йосиф в Буенос Айрес, където получава диплома по философия. Берголио е преподавал литература, философия и технология в три католически университета.

Освен испански владее свободно немски и италиански език.

След смъртта на римският папа Йоан Павел II, Берголио е извикан във Ватикан за участие в конклава като кардинал-избирател. Въпреки, че е разглеждан като папабил (кандидат), конклавът избира за нов папа кардинал Йозеф Ратцингер, приел името Бенедикт XVI.

На конклава през 2013 година, свикан след папската оставка на Бенедикт XVI, също влиза като папабил (сред много други претенденти), и този път бива избран.

Той става римски папа на 13 март 2013 година и приема името Франциск (лат. Franciscus) в чест на свети Франциск Асизиски. За пръв път в историята на папството се използва това име и става едва вторият папа от новото време (след Йоан Павел I), приел неизползвано дотогава име.

За свой свой девиз Франциск избира думите "Miserando atque eligendo" (на български: Помилван и после избран), стихове 9-13 глава 9 Евангелие от Матей и 21 проповед на Беда Достопочтени, който в обянява фразата така: "Не се стреми към земни вещи, не искай емфемерни изгоди, избягвай дребните почести, с охота приемай цялото презрение на света, бъди полезен за всички, обичай оскърблението и на никого от тях не заплащай, с търпение преглътни получените обиди, винаги слави Троицата и никога - себе си..." Тези думи имат голямо значение за Франциск, тъй като докато е на 17 години след изповед почувствал божието милосърдие и разбира, че е призван да стане свещеник.

Франциск става първият папа от повече от век, който отказва да се настани в луксозния папски апартамент в Апостолическия дворец, а предпочита да остане в двустайния си апартамент. Освен с личната си скромност, папата се заема и с реформи на папските институции - наема Батиста Марио Салваторе Рика за управител на Института по религиозните дела (официално име на т.нар. Ватиканска банка), и обещава по-голяма прозрачност в институцията, замесена в няколко скандала с пране на пари. Обявява се и за един наболял въпрос във Ватикан - сексуалните престъпления над деца. Затяга законодателството спрямо блудство над малолетни и с декрет обновява дефиницията за понятието "престъпление срещу малолетни”, включвайки детска проституция, порнография и сексуални отношения с деца.

Франциск учи в едно училище със знаменития футболист Алфредо ди Стефано. Папата е фен на аржентинския футболен отбор "Сан Лоренцо де Алмагро" от Буенос Айрес, а през 2008 година става официален член на клуба.

На 23 март миналата година се е състояла единствената документирана среща на двама папи в историята. Настоящият папа Франциск се среща в Кастел Гандолфо с Римския папа в почивка Бенедикт XVI. Двамата разговарят около час, а самият Франциск казва, че с Бедедикт "са братя".

През септември 2013 г. италиански фермер прави в нивата си "портрет" на папа Франциск, използвайки само трактор. Над портрета му е поставен надпис "Любовта те прави свободен"

Facebook logo
Бъдете с нас и във