Банкеръ Weekly

Съдби

Франц Бекенбауер: СВЕТОВНОТО Е НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО В ЖИВОТА МИ

След по-малко от месец той ще се превърне в най-важния човек на планетата. Франц Бекенбауер, гениален футболист, легендарен треньор и най-ярката фигура в цялата история на германския футбол сега се изправя пред предизвикателството на живота си. Като шеф на организационния комитет на Мондиал 2006 Кайзера, както го наричат сънародниците му, ще отговаря за най-голямото медийно събитие в света. Неслучайно и списание Тайм го включи в тазгодишния си списък на 100-те най-влиятелни личности на планетата, а краткото му представяне бе написано от самия Хенри Кисинджър, негов отдавнашен почитател. Пет седмици преди първия мач в Германия Бекенбауер даде интервю за в. Стампа.

Някога бяхте казал, че топката е по-важна от банковата сметка. Важи ли това и днес?
- За съжаление не. Футболът е все повече бизнес и все по-малко - спорт.
Възможно ли е човек да си купи наготово печеливш отбор?
- Да. Реал и Челси са достатъчно убедителни примери. Челси е популярен клуб, разбира се, но никога не е принадлежал към световния елит. И после изведнъж идва Абрамович, купува една дузина звезди и Челси става голям отбор. В първия си сезон те изобщо не бяха сработени - просто куп играчи, събрани в бързината на едно място. И все пак завършиха втори в Англия и играха полуфинал в Шампионската лига. Така че отговорът е ясен: да, в съвременния футбол е напълно възможно да си купиш успеха.
Значи ли това, че клубът с най-много пари е и най-добрият?
- Парите все още не са гаранция за успех сами по себе си. Но когато един клуб има стабилен финансов гръб и може да инвестира в играчи, шансовете му са много по-добри.
Преди пет години заявихте, че заплатите на футболистите са тръгнали по една спирала, която ще приключи в небитието. Стигна ли се вече дотам?
- Всъщност да, и то преди доста време. Спиралата вече се обърна и се върти в обратната посока. Естествено, все още има баснословни заплати, най-вече по стари договори. Но като цяло парите във футбола вече са далеч по-разумни.
Това орязване на заплатите не означава ли, че самият футбол е в криза?
- Не мисля. То е всъщност много полезно за футбола, защото доскоро клубовете живееха не според чергата си и харчеха несравнимо повече, отколкото печелеха. Стигаше се до наистина патови ситуации при преговорите със спонсорите или за телевизионните права. Добре е, че всичко това свърши.
Чия идея бе назначаването на Юрген Клинсман за национален треньор на Германия?
- За мен няма никакво значение чия е била идеята. Всъщност Юрген сам направи първата стъпка - обади се във футболния съюз и изяви желание да поеме отбора. Преценихме предложението му като добро и го приехме. Да се надяваме, че той ще има успех, защото успех на националния отбор ще означава и големи ползи за Германия - не само за самочувствието, но и за икономиката ни.
Какви бяха най-силните козове на Клинсман, който няма никакъв опит като треньор?
- Отговорът е прост: опитът от над 100 международни мача. Освен това Клинсман е работил с някои от най-добрите специалисти, Трапатони например. Освен това той има едно голямо предимство, каквото имаше и Руди Фьолер, а и аз навремето - ползва се с доверието на играчите. Те го смятат за правилния избор.
Формата на бундестима в последните контролни мачове май не дава особени поводи за оптимизъм. Каква е вашата прогноза за световното?
- Да, вярно е, че не играем никак добре, и аз не спестих критиките на Клинсман. Някои от футболистите му просто нямаха нужната нагласа и концентрация. Но на световното ще е друго. Според мен Германия може да стигне до полуфиналите. Това ще е добро постижение и с оглед на ситуацията ми се струва реалистична цел.
Появиха се калкулации, че провеждането на първенството ще струва доста повече от първоначално предвидените разходи?
- Не, засега всичко върви горе-долу според сметките. Разбира се, обявената предварително цифра бе базирана на твърде много прогнози, за да очакваме тя да се изпълни с абсолютна точност. Дори само цените на петрола ще променят малко калкулациите ни. Но вярвам, че няма да се появи сериозен проблем в това отношение.
Продажбите на билетите започнаха при рекорден интерес.
- Да, няма от какво да се оплачем. Очаквам да продадем около 3.2-3.3 милиона билета. Това е основният ни източник на приходи и затова се радвам, че има толкова много желаещи. Разбира се, печалбата можеше да е много по-голяма при по-високи цени на билетите, но нашата основна цел бе да организираме едно световно, достъпно за всеки, който пожелае да го гледа.
Наложи ви се да прелетите 120 000 километра и да похарчите над 2 милиона евро само за да организирате по един прием във всяка от страните финалистки. Струваше ли си усилията?
- За мен това бе една от най-добрите идеи на организационния комитет. Прекрасна възможност да представим не само постиженията на Германия, но и изобщо футбола като фактор, който може да допринесе много за световния мир. Бяхме в страни, в които доскоро са се водили граждански войни, като в Ангола например, и за сетен път се убедих, че когато стане дума за футбол и за Световната купа, всички конфликти веднага се забравят. Това е много хубаво усещане.
Пеле каза, че за днешните футболисти участието на световно първенство вече не е толкова важно, колкото е било за неговото поколение.
- Мисля, че Пеле не е прав. Участието на Световно винаги е било и ще бъде най-важното нещо за един футболист. Но е факт също, че по наше време това бе единствената възможност да покажеш способностите си пред целия свят, а днес има и друга алтернатива - Шампионската лига, която се гледа навсякъде.
След повече от четири десетилетия във футбола доставя ли ви играта същото удоволствие? Напоследък посвещавате свободното си време главно на голфа.
- Футболът винаги ще ми доставя удоволствие, макар че ужасно много се промени в последните двайсет години. По наше време играта бе малко по-бавна, с повече пространства и възможности за импровизация. Сега всеки се стреми максимално да притисне противника си, за да го принуди да сгреши. Но очарованието на играта си остава. Колкото до голфа, за мен той се оказа много повече от моментно увлечение (отборът, в който Бекенбауер играе с професионалния ас Томас Бьорн и бившия жокей Франки Детори, преди година завърши втори на престижния голфтурнир в Дубай, б.ред.).
Кое е най-важното събитие в живота ви?
- Предстоящото световно първенство.
Нима то значи повече от онова през 1974-а, когато станахте шампион като футболист, или през 1990-а, когато спечелихте титлата като треньор?
- Това са прекрасни моменти, разбира се. Но за един футболист или треньор е по-лесно да спечели световната титла - той има такава възможност веднъж на четири години. Докато да организираш световно първенство е чест, която ти се пада веднъж в живота. Затова искам всичко да е идеално.
Преди малко повече от шест години никой не вярваше сериозно, че Германия може да спечели това домакинство при конкуренцията на Англия и ЮАР.
- Англичаните в много отношения бяха по-добре организирани от нас. На всяка среща на ФИФА имаше поне 16 души, които да представят кандидатурата им. Но те не прецениха правилно настроенията на европейските федерации. Всички знаеха, че между нас има джентълменска уговорка - ние им отстъпихме Евро '96, за да ни подкрепят за 2006-а. Те нарушиха тази договорка, което направи лошо впечатление на останалите европейски федерации.
Кой ще спечели титлата в Германия?
- Нямам никаква представа. Очебийният фаворит е Бразилия, но ги има още Италия, Аржентина, аз лично не отписвам и Франция, защото Зидан и в края на кариерата си е велик играч. Ще почакаме и ще видим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във