Банкеръ Weekly

Съдби

ФОРМУЛА 1 ЩЕ СЕ ГЛЕДА И ПО 7 ДНИ

Всички интересни спортни събития, които вървят в програмата на кабелния спортен канал Ринг плюс, да бъдат излъчвани и от софийската ефирна телевизия 7 дни са се договорили ръководствата на двете медии. Новината бе съобщена от акционера на Ринг плюс Валентин Михов. В седмичната програма на 7 дни ще бъде отбелязано в кой ден и час ще има съвместна продукция между двете телевизии - поясни той пред БАНКЕРЪ. - Целта на договора е част от спортните предавания, чиито права държи СВ-РСА и са предоставени на Ринг плюс, да излязат в ефир и да получат по-широка аудитория. По време на емисията на екрана ще бъде изписано и логото на кабелния канал, за да е ясно, че става дума за коопродукция.
Михов, който до неотдавна бе и управител на СВ-РСА, уточни, че споразумението е за всички спортни състезания, които се радват на особен зрителски интерес. Това означава, че от тази есен зрителите на столицата и софийска област ще могат да гледат състезания от Формула 1, без да са абонати на кабелни оператори, стига да изберат 7 дни. В останалата част на страната кабелните мрежи остават единствен вариант за следене на гонитбата по пистите. През последните две години изявите на автомобилните асове се излъчваха пряко единствено в ефира на Ринг плюс.
Валентин Михов, освен акционер в Ринг плюс и член на съвета на директорите на управляващото го дружество Ринг С.В.-АД, дълго ръководеше и СВ-РСА-АД, представител за България на германския концерн УФА със седалище в Хамбург, чийто президент е известният бивш германски футболист Гюнтер Нетцер. Това е най-голямата европейска фирма за търговия с телевизионни спортни права.
До началото на този футболен сезон телевизия Ринг плюс излъчваше в ефира си мачове от първенствата на Германия, Италия, Испания и Бразилия. Постепенно медията разшири програмата си и с мачове от националните първенства на Холандия и Франция. Досега СВ-РСА бе предоставила права на Нова телевизия за излъчване на два мача - петъчния мач от германската Бундеслига и неделния от италианската Серия А. Фирмата си сътрудничеше и с БНТ, отстъпвайки й европейско дерби по избор в неделя. От новия сезон всички те падат от програмата на двете медии. За Нова телевизия остава седмичният обзор Футболна Европа, който до лятото зрителите гледаха по държавната телевизия.
СВ-РСА за поредна година обаче преотстъпи на БНТ телевизионните права на българската елитна Висша футболна лига. По традиция от 1998 г. ръководството на Сан Стефано 29 откупува от СВ-РСА тези права и излъчва дербитата от страната. През май Нова телевизия се опита да наддава за тях и според признанията на Михов, дълго време поддържаше по-добра оферта. В крайна сметка проблемите на частната медия около съдебния спор с Кеворк Кеворкян за националния лиценз на програмата отказаха гръцката медийна групировка Антена тв от борбата с генералната директорка Лиляна Попова. БНТ е изключителен собственик на правата върху телевизионното излъчване на двубоите от новото първенство, като всяка седмица два мача ще бъдат предавани пряко - уточни Михов пред в. БАНКЕРЪ. - Националната телевизия има всички права над рекламните постъпления и над продажбата на картина от мачовете на други медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във