Банкеръ Weekly

Съдби

ФОРМУЛА 1: БЪРНИ ЕКЪЛСТОУН ПРОВАЛИ МОРГАН ГРЕНФЕЛ

Кой поема по-висок риск от участниците в редовните стартове на Формула 1? Онзи, който продава акции от империята на английския милиардер Бърни Екълстоун, организираща състезанията за болиди. Доказателствата: нещастният случай с фонда Морган Гренфел Прайвит Eкуити (Morgan Grenfell Private Equity). Това е почти всичко, което остана от една от най-блестящите навремето инвестиционни банки в Лондон. Сега фондът е изправен пред загуби от над 200 млн. щ. долара, заради небрежно сключената сделка по замяна на дял от СЛЕК (SLEC) - холдинговата компания, притежаваща телевизионните права на Формула 1, срещу акции в немската медийна групировка ЕМ.ТВ (EM.TV). Кашата поставя в огромно затруднение и най-голямата немска финансовокредитна институция Дойче Банк (Deutsche Bank), която купи Морган Гренфел през 1989 година.
И тъй като нещастието никога не идва само, проблемите в случая започнаха да растат лавинообразно - през последните няколко месеца осем от тринайсетте партньори във фонда се оттеглиха. Срещу Дойче Банк пък може да бъде заведено дело от инвеститорите в САЩ, заради ръководната й роля в операцията с Формула 1.

Предисторията на скандала

През октомври 1999 г. Морган Гренфел купува 12.5% от семейната фирма на Екълстоун - СЛЕК, чийто президент е съпругата му - хърватката Славица, за 275 млн. щ. долара. Банкерите получават и опция да увеличат дела си в компанията до 50 процента.
След монотонния и мършав инвестиционен период за банката от средата на 90-те години сделката представлява своеобразен преврат в дейността й. Тя е и огромен успех за Греъм Хътън - специалист по кредитирането на операции с акции, назначен за шеф на Морган Гренфел Прайвит Екуити през 1996 година.
До сключването на въпросната сделка Хътън успява да създаде един нов инвестиционен фонд от 1.2 млрд. щ. долара, наречен DEP IV, който обаче приключи живота си в началото на 2000 година. Както и да открадне от Адвент Интърнешънъл (Advent International) - частна групировка за търговия с ценни книжа, първокласния медиен експерт Скот Ланфер през октомври 1998 година. Именно Ланфер е натоварен от името на Морган Гренфел с окончателното приключване на сделката с Бърни Екълстоун. Последвалите събития са комбинация от малшанс и лоша оценка на ситуацията.
Първоначалната идея е била да се създаде синдикат, който да инвестира в холдинговата компания на Формула 1 - СЛЕК. Но тя не се осъществява. Всички заинтересовани инвеститори преценяват, че могат да сключат по-изгодна сделка, ако се свържат директно с Екълстоун, а не като ползват услугите на Морган Гренфел.

Играта на Бърни Екълстоун

Опцията на фонда да купи още 37.5% от СЛЕК изтича през февруари 2000 година. От Морган Гренфелд се надяват на подновяването й, но вместо това Екълстоун продава споменатия дял на базираната в Калифорния фирма Хелмън Фрийдмън (Hellman Friedman). Тогава немците решават да заведат дело срещу Формула 1 и срещу калифорнийския купувач, за да защитят правата си върху продадения на друг дял.
Накрая обаче шефът на Морган Гренфел - Греъм Хътън, преценява, че ще е най-добре да замени притежаваните от нея 12.5% от СЛЕК срещу корпоративни книжа на немската медийна групировка ЕМ.ТВ.

Несполучливият трансфер

Запознати с кухнята твърдят, че колегата на Хътън - Скот Ланфер, първоначално се е противопоставил на идеята за размяна на акции от подцененото бижу Формула 1 срещу надценената публична компания ЕМ.ТВ. Но впоследствие започнал да обмисля подобна възможност. Ланфер дори предложил няколко опции, включително клауза за защита на интересите на Морган Гренфел, в случай че цените на акциите на ЕМ.ТВ паднат преди изтичането на задължителния период от 90 дни, през който те не могат да бъдат продавани от фирмата купувач. Само че когато настъпва моментът за подписване на договора, банкерът узнава, че гаранцията липсва и вбесен отлита за Лондон без да подпише.
По думите на колегите му, върху главата на завърналия се в Англия с празни ръце Ланфер се изсипва водопад от упреци. В очите на шефовете си от Дойче Банк и Морган Гренфелд той изглежда като пълен глупак, защото акциите на немската медийна компания тръгват рязко нагоре непосредствено след отказа му да подпише договора за сделката.

Губещи и победители сред акционерите в ЕМ.ТВ

Под силния натиск за продажба на книжата на СЛЕК срещу дял в ЕМ.ТВ - колкото е възможно по-бързо, и то преди да е станало прекалено скъпо, Хътън осъществява операцията вместо Ланфер. Морган Гренфел получава 4.5 млн. акции от медийната групировка, представляващи 3% от капитала й, с условие да не ги продава поне три месеца и нито цент пари в брой.
По същото време и калифорнийците Хелмън Фрийдмън продават своите книжа от Формула 1 на ЕМ.ТВ. Но сделката изглежда съвсем различно: американците получават 5.4 млн. акции от медийната групировка със същото ограничение - да не ги продават поне три месеца, като в добавка прибират и 713 млн. щ. долара в брой. По този начин Хелмън Фрийдмън си връщат всичките пари, вложени в книжата на СЛЕК, а веднага след изтичането на забранения период - през юли 2000 г., продават и акциите от ЕМ.ТВ, като реализират печалба от 310 млн. щ. долара.

Заслепеният инвеститор

Първоначално Морган Гренфел също има счетоводна печалба от сделката , при това за над 100 млн. щ. долара. Но за разлика от калифорнийците, те не продават нито една ценна книга от ЕМ.ТВ, без дори да обяснят защо. И след като в края на миналата година медийната групировка призна, че е допускала счетоводни грешки, акциите й поевтиняха драстично.
Оценката на дела на Морган Гренфел пък падна катастрофално - от 400 млн. щ. долара през май 2000 г. (дни след оформянето на сделката) на 21 млн. щ. долара година по-късно. Това представлява 92% обезценка на платените за дяловото участие във Формула 1 275 млн. щ. долара.

Мениджърски неволи

Оттук нататък Морган Гренфелд едва ли ще успее да основе друг частен фонд. Европейският екип, създаден от Хътън, се разпадна. Набеденият за виновен Скот Ланфер подаде оставка. Раздялата бе определена като приятелска и дори се твърди, че той ще запази процента от печалбата си във фонда, ако останалите му вложения вървят добре. В момента двете страни обсъждат начина, по който Ланфер би могъл да участва в другите инвестиции на Морган Гренфел Прайвит Екуити, като например в Ред Шериф (Red Sheriff) - ИНТЕРНЕТ-фирма от Австралия, и в Сити-Рийч (City-Reach) - общоевропейска групировка за услуги онлайн.
Хътън успя да запази поста си, защитен от клаузата ключова фигура. Ако той напусне или бъде уволнен, инвеститорите в Морган Гренфел Прайвит Екуити имат право да отменят всичките му решения относно структурирания портфейл.
Дойче Банк пък отчаяно търси начин да умилостиви ядосаните инвеститори и да реши какво да прави с другите инвестиции на фонда, които въпреки катастрофата с ЕМ.ТВ все още се държат на повърхността. Банката подготвя обединението на Морган Гренфел с бизнеса си по управление на частни активи. Това означава да се назначи попечител на съществуващия портфейл, който ще управлява вложенията, докато те бъдат продадени.
Съществува и вариант инвеститорите в частния фонд да подкрепят изкупуването му от мениджърския екип, предложено от Хътън. И в двата случая името на Морган Гренфел може да изчезне, при това за добро.
Текст под снимката - Докато Бърни Екълстоун ръкопляска, шефът на ЕМ.ТВ Томас Хафа премисля делата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във