Банкеръ Daily

Съдби

Флорида - "окъпания в слънце щат" е рай за туристите

"Евърглейдс" (Everglades National Park) е третият по големина национален парк в САЩ след "Долината на смъртта" и "Йелоустоун".

Преди месец правителството назначи Андрю Джош Маркъс, гражданин на САЩ, за почетен консул на България в щата Флорида със седалище в Маями. Андрю Джош Маркъс е практикуващ адвокат с над 40 години професионален опит. Той е член на Американския институт по право и на Управителния съвет на Американската адвокатска колегия.

Фло̀рида (  Florida) е щат в САЩ, по-голям от България във всяко отношение. Населението му е 20 984 400 човека, а те живеят върху територия от 170 305 кв. км, от които 139 544 кв. км суша и 30 761 кв. км вода. Двете трети от жителите са бели американци, но има и афроамериканци, американски индианци, азиатци, хавайци, кубинци, карибци и други. Това дава отражение и върху езиковото разнообразие. Официалният език е английският, но се говорят също испански и други езици. В религиозно отношение преобладават протестантите, но има римокатолици, баптисти, методисти, мюсюлмани и други.

По-голямата част от Флорида е разположена на едноименния полуостров между Мексиканския залив, Атлантическия океан и протока Флорида. На север граничи с щатите Алабама и Джорджия. Наблизо са няколко Карибски страни, сред които и Бахамските острови и Куба. В щата има 131 публични летища и повече от 700 частни летища, писти, хеликоптерни площадки и вонноморски бази.

Флорида е един от най-големите щати на изток от река Мисисипии единствено Аляска и Мичиган са по големи от нея по акватория. 

Най-високата точка на Флорида е Бритън Хил - 105 м, в северната част на щата. Това е най-ниската точка от всички щати. Поради предимно равнинния си характер, Флорида е едно от местата в света, най-застрашени от глобалното затопляне.

Най-голямото в щата и второто по големина сладководно езеро в континентална Америка е Окечоби в централната част на полуострова. Някога Флорида е била блатиста равнина, обрасла с много манго и обитавана от алигатори. Ту са национални те паркове: Евърглейдс, Бискейн и Драй Торгугас. 

Климатът в северната част на щата е субтропичен, а на юг - тропичен. Най-високата измерена температура е 43 °С (през 1931 г.), най-ниската е минус 19 °С (през 1899 г.) в близост до Талахаси. Средната температура е около 32 °С. Понякога щатът е връхлитан от торнадо, но най-опасно природно бедствие са ураганите. Те носят щети за милиарди долари, убиват хора, отнасят и трошат къщи. 

На 3 март 1845 г. Флорида става 27-я щат на САЩ. Населението нараства много бавно. Белите колонисти продължават да нахлуват в земите, населявани от индианските племена семинолите, и американското правителство е твърдо решено да направи усилия за преместването на останалото семинолско население на Запад. Така възниква Третата семинолска война (1855-1858) и завършва с изселването на индианците.

В средата на ХХ век Флорида е най-слабо известна от южните щати.

В края на ХХ и началото на XXI век все повече туристи започват да проявяват интерес към "окъпания в слънце щат". Сега 40 млн. души годишно посещават Флорида, а много американци се установяват тук след пенсионирането си. Щатът е много популярен сред имигрантите от Латинска Америка и най-вече Куба. Това обяснява необичайно високото равнище на демографския прираст във Флорида.

Столица на щата се нарича  Талаха̀си (на англ.  Tallahassee). Градът е с насаление от 188 107 жители. Талахаси означава "стари полета" или "стар град" на индиански език. От Талахаси е рок групата "Крийд", основата през 1995 година. Тя добива популярност в края на 90-те години на миналия век и началото на 21 век. Три последователни албума придобиват платинен статут, като един от тях става диамантен, с продажби от над 28 млн. бройки в САЩ, и над 40 млн. албума по света. Така те стават деветите най-продавани музикални дейци от първото десетилетие на 21 век. Групата е една от предводителите на пост-грънджа от края на 90-те и началото на 21 век, както и един от съставите с най-голям търговски успех. Списание "Билборд" определя "Крийд" като 18-ия най-добър състав/изпълнител на първото десетилетие на 21 век.

На 20 октомври 1984 г. в Талахаси умира известният физик Пол Дирак, който е преподавал в държавния университет на Флорида в края на живота си. Погребан е в местното гробище. Пол Ейдриън Морис Дирак (  Paul Adrien Maurice Dirac) е английски физик, Нобелов лауреат по физика за 1933 г., който за първи път теоретически обосновава съществуването на античастица, която има същата маса и спин като електрона, както и електрически заряд, равен по абсолютна стойност на този на електрона, но с обратен знак. Тази частица е открита експериментално няколко години по-късно и е наречена  позитрон. Дирак е смятан за един от основателите на квантовата механика. Наричан "най-чистата душа във физиката", Дирак е затворен в себе си човек, който обича да работи сам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във