Банкеръ Weekly

Съдби

Филми от 29 държави се състезават на "Берлинале 2015"

Филми на 29 държави от цял свят ще бъдат представени на тазгодишното 65-о издание на кинофестивала "Берлинале". Форумът ще се състои в германската столица Берлин от 5 до 15 февруари. Ден преди края му ще се проведе официалната церемония по раздаването на наградите в Berlinale Palast.

В състезанието участват Албания, Белгия, България, Канада, Чили, Чешката република, Финландия, Франция, Германия, Гватемала, Хонконг, Иран, Италия, Япония, Косово, Мексико, Холандия, Норвегия, Китай, Полша, Румъния, Русия, Швеция, Швейцария, Испания, Великобритания, Украйна, САЩ и Виетнам.

Сред най-очакваните филми е Knight of Cups на режисьора Терънс Малик с Крисчън Бейл, Натали Портман и Кейт Бланшет.

Eisenstein in Guanajuato на Питър Гринуей разказва за десетдневно пътуване на режисьора в Мексико през 1931 година.

Вернер Херцог пък ще представи епичната драма Queen of the Desert с Никол Кидман в ролята на легендарната английска пътешественичка, археоложка, писателка, работеща и за британското разузнаване, Гъртруд Бел. Тя ще си партнира Робърт Патисън, Джеймс Франко и Деймиън Луис.

Филмът на Бил Кондън Mr. Holmes е със сър Иън Маккелън, който изпълнява ролата на легендарния детектив и Лора Лини.

Световна премиера извън състезателната програма ще има и 3D драмата на Вим Вендерс Everything Will Be Fine с Шарлот Гензбур и Джеймс Франко. Лентата разказва за писател, който неволно става причина за смъртта на дете. Той прекарва цели 12 години в осмислянето на тази трагедия. Вим Вендерс ще получи награда за цялостна кариера. 

На кинофестивала ще бъдат представени и три филма с българско продуцентско участие.

"Никой не иска нощта" се развива през 1908-а в Гренландия. Филмът е копродукция на Испания, Франция и България, подкрепена от фонда "Евроимаж", от испанския и от каталунския Институт за кино и от българския Национален филмов център. Продуцент от българска страна е Ариел Илиефф.

Световна премиера ще има и филмът Aferim! на румънския режисьор Раду Жуде. Действието се развива във Влашко през XIX век, а историята е за местния пристав Костадин и сина му Йоница, които са пратени да хванат един избягал роб циганин.

Продуценти са Ада Соломон от "ХайФилм", Румъния, Росица Вълканова от "КЛАС филм", България, и Иржи Конечни от "Ендорфилм", Чехия. Филмът е в копродукция с "Ню Бояна филм" и е подкрепен от Националния филмов център.

"Защо аз" на румънския режисьор Тудор Джурджу разказва за млад прокурор идеалист, който се опитва да разплете случай на обвинен в корупция висшестоящ колега. Историята е по действителен случай. Става дума за прокурора Кристиан Панаит, който през 2002 г. се самоубива. Той е емблематична фигура в борбата срещу корумпираната система в Румъния. Продуценти от българска страна са Борислав и Виктор Чучкови и Мария Методиева от "Чучков брадърс".

"Берлинале" ще бъде закрито с прожекция на филма победител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във