Банкеръ Daily

Съдби

Филаделфия гласува за равнопоставеност на касовите и безкасовите плащания

Поглед към града откъм Музея на изкуството.

Градският съвет на Филаделфия е гласувал решение, с което се забранява налагането на практиката за плащане само с карти, който се прилага в много магазини и ресторанти. Това е удобен начин за разплащане, но пък така се дискриминират хората, които нямат кредитна или дебитна карта. Кметът на града Джим Кени е подписал вече гласуваните документи. Всички собствениците на такива заведения имат срок до 1 юли, за да отговорят на новите изисквания. В противен случай нарушителите ги грози глоба от 2000 щ.долара.

Филаделфия обаче не е единственият, който иска да запази равнопоставеността на пазара и той да е достъпен за всички потребители – и за притежаващите кредитни или дебитни карти и за тези, които предпочитат да плащат в брой.

Подобни предложения за забрана на монопола на безкасовите плащания са обсъждани и във Вашингтон и Ню Йорк.

Филаделфия (Philadelphia), наричан още "Фили" или "градът на братската любов", е разположен Североизточната част на САЩ. Това е шестият най-голям град в САЩ и най-големият град в щата Пенсилвания, както по площ, така и по население. В града живеят 1 580 863 души. Ако, обаче се смятат и прилежащите територии около града, населението достига 6 262 182. Градът се простира покрай реките Делауеър и Скукал, не много далеч от Ню Йорк - на около 130 км югозападно.

Филаделфия е сред най-старите и най-важни в историческо отношение градове в САЩ. През 18 век градът е най-населен град в страната. Тогава той е по-влиятелен в политическо отношение от Бостън и Ню Йорк. Филаделфия служи като временна столица на САЩ, докато новата столица се строи във Вашингтон от 1790 до 1800 година. Едно от най-големите имена в развитието на града в този период е Бенджамин Франклин (Benjamin Franklin) – политик, общественик, учен, издател, дипломат, изобретател и един от Бащите-основатели на САЩ. Значимостта на Филаделфия и нейното централно местоположение в колониите правят града естествен център на Американската революция.

Историята на Филаделфия привлича много туристи днес и това е един от важните сектори в икономиката му. Градът е известен и с културните си традиции и със своите музеи. Във Филаделфия могат да се видят най-различни архитектурни стилове - от времето на крал Джордж, на кралица Ана, паладийски, готически, гръцки ренесанс, представени от официалните сгради от най-ранния период на града и от викторианските наредени една до друга жилищни сгради, които все още преобладават в много от градските райони и съжителстват "мирно" със свръхмодерните небостъргачи.

В Филаделфия може да се види и "Индипендънс Хол". В построена през 1732 г. сграда от червени тухли за заседания на законодателния орган на щата, е гласувана и на 4 юли 1776 г. подписана Декларацията за независимост. Тук е приет Договорът за образуване на конфедерацията през 1778 г. и също тук патриотите изработват проекта за Конституцията на САЩ през 1787 година. Оригиналните екземпляри на Декларацията и Конституцията са изложени в Западното крило на сградата.

В съседство е Конгресната зала, в която Сенатът и Камарата на представителите на САЩ се събират през 1790 и 1800 г., преди Филаделфия да отстъпи ролята си на столица на Вашингтон. В тази сграда е приет Законът за правата (първите десет поправки на Конституцията). Наблизо е също и тежката 942 кг Камбана на свободата (Liberty Bell), излята в английска леярна през 1752 г. и в продължение на повече от два века един от най-важните символи на свободата в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във