Банкеръ Weekly

Съдби

ФИФА ОТСТЪПИ ПРЕД Г-14

След десетгодишни разправии ФИФА най-сетне направи първата отстъпка пред Г-14, организацията на най-големите европейски футболни клубове. На Мондиал 2006 световната централа за пръв път задели специален фонд, от който клубовете ще бъдат компенсирани, ако техни играчи получат контузии на първенството. За целта са отделени пет процента от осигурения общ награден фонд, или 15 млн. швейц. франка (9.7 млн. евро). С тези пари ще бъдат покривани обаче само случаи на временна пълна неспособност, постоянна пълна неспособност и смърт. Средствата са предназначени не за лечението на пострадалите играчи, а за покриването на заплатата им в клубовете, което вече предизвика едно сериозно възражение от синдиката на професионалните футболисти (FIFPro).
В случаи на трайна инвалидност или смърт обезщетението е фиксирано на 732 000 швейц. франка (близо 470 000 евро). Иначе максималният срок, в който гаранционният фонд ще покрива възнагражденията на контузени играчи, е 180 дни, а максималният размер на компенсацията е около 55 000 евро. Това значи, че ако пострада някой от най-добре платените футболисти, примерно новата звезда на Челси Михаел Балак, парите от ФИФА няма да стигат и за половината от надницата му. Германската и английската федерации са се подсигурили за такива случаи, като са застраховали допълнително играчите си, но не е такъв случаят с украинската или португалската например.
Според вицепрезидента на ФИФА Джак Уорнър, предвидените обезщетения са изчислени след консултации с експерти и до голяма степен съответстват на практиката на големите застрахователни компании. Ако решите да се застраховате срещу пълния размер на заплатата на Лампард или Шевченко, застрахователната премия ще е толкова висока, че на практика няма да има никакъв смисъл, изтъква Уорнър. Освен това, подчертава той, най-скъпоплатените футболисти като Балак или Бекъм имат такъв маркетингов потенциал, че носят приходи на клубовете си дори и когато не играят.
До момента като най-голям разход за гаранционния фонд се очертава травмата на английския нападател Майкъл Оуен. Не е ясно обаче каква част от заплатата му в Нюкасъл ще бъде поета от ФИФА, защото Оуен има персонална застраховка, направена от английската Футболна асоциация.
Ако средствата от фонда не бъдат изразходвани изцяло, остатъкът ще бъде разпределен между националните федерации на всички участници във финалите, обяснява Джак Уорнър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във