Банкеръ Weekly

Съдби

ФЕСТИВАЛЕН ДЖАЗ И ОЩЕ НЕЩО

Вече години наред между Великден и 24 май, празника на Светите братя Кирил и Методий, в София се сбутват няколко фестивала, към които общината щедро добавя и безумните амбиции за вписване в книгата на рекордите Гинес (със солидно финансиране!). Така столицата се претрупва с културни събития от различен калибър и стойност - без градация и без сериозни ориентири за хипотетичната публика. На този фон от две години се откроява амбициозният частен проект на Дюкян меломан, наречен Джаз +. Всъщност най-новият фестивал, който тази година се провежда от 26 април до 10 май, е насочен повече към добавката плюс, което означава импровизационна музика в най-широка стилова рамка. Акцентът е поставен върху европейските образци и върху онези културни разновидности, които са сравнително малко популярни у нас.
Джаз + започна с музикален спектакъл на испанския китарист Херардо Нунес, певеца Хесус Мендес и фламенко танцьорката Кармен Кортес с момичетата от Лас Мигас. Добре познат факт е, че фламенкото, с неговото ритмично своеобразие, повлия значително върху развитието на джаза през последните три и половина десетилетия. Особено на китаристите, някои от които се превърнаха в световни звезди. Пако де Лусиа дори гостува в България. Но като цяло и особено към автентичния му вид нашата публика започна да се приобщава отскоро и спорадично.
Пак по направлението, маркирано във фестивалния слоган като плюс, е и второто гостуване на 5 май на знаменития френски акордеонист и бандеонист Ришар Галиано със своя състав. На 10 май идва и вече познатият в Европа гръцки мултиинструменталист Стефан Микус, артист на популярната звукозаписна фирма ЕCM. В известен смисъл към по-необичайната, необременена от традиционни схващания представа може да се причисли и дуото вокал и контрабас във вече миналата на 28 април програма Ток ток ток.
Без съмнение с най-големи букви във фестивалния афиш трябва да се отбележи шведското трио e.s.t. - Есбьорн Свенсон трио, което през миналата година получи редица най-авторитетни професионални признания, включително и отличието за европейски джазов ансамбъл на 2005-а. Неговият концерт в зала България на 8 май има стойност не само като музикално преживяване, но и като информационно приобщаване към най-актуалните творчески тенденции в днешния европейски джаз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във