Банкеръ Weekly

Съдби

Фалшиви бракове по китайски

Млада жителка на Хонконг се оплака, че е участвала в сватба в Китай, която тя смятала за фалшива. Двадесет и една годишната жена била убедена, че ролята й на булка е част от нейното обучението като служителка на компания за организиране на сватбени тържества. Оказало се, че по време на церемонията тя и младоженецът са подписали истински документи за сключване на брак. Измаменото момиче установило този факт едва след като се върнало в Хонконг и потърсило помощта на юристи. Полицаите не могли да й помогнат поради липса на улики и то се обърнало към местната федерация на профсъюзите.

Това е нова форма на брачно мошеничество. Разочарован съм и не мога да повярвам, че това е възможно в съвременен Хонконг", заяви пред медиите представителят на организацията Тонг Камджу.

През месец май 2018-а  девойката видяла във Facebook обява за стаж като гримьорка. Когато откликнала на офертата, от фирмата й предложили да се занимава с организирането на сватбени тържества. След едноседмична подготовка шефовете й казали, че трябва да участва във фалшива женитба в Китай, с което обучението й ще се смята за завършено. Тя подписала брачните документи през юли, след като получила многократни уверения, че те ще се смятат за недействителни.

Всъщност жената е омъжена и до ден днешен и възнамерява да подаде молба за развод. Преди това обаче ще трябва да установи кой е нейният съпруг и дали се намира в Хонконг. Във федерацията на профсъюзите са убедени, че от момичето са се възползвали мошеници, които са го заблудили. Всяка година полицията в Хонконг фиксира около хиляда подобни фалшиви бракове между жители на Китай и местни жители. Китайските граждани, сключили брак с граждани на Хонконг, може да претендират за правото да се преселят в града на половинката си. Както е известно, административният регион със специален статут предлага един от най-високите стандарти на живот в света.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във