Банкеръ Weekly

Съдби

Фалшив ресторант обра точките

Така изглежда едно от "ястията" в менюто на фалшивия ресторант и "продуктите", с които е приготвено.
S 250 203f5c63 d5de 46e3 b664 0a0184925c22

Журналистът Юба Бътлър решил през април тази година да си направи експеримент и да покаже как може да накара хората да повярват в съществуването на ресторант, какъвто всъщност няма, а популярният сайт TripAdvisor да го постави на челни позиции в своя рейтинг. Той кръстил измисленото заведение The Shed at Dulwich, "базирал" го в британската столица и го регистрирал по надлежния ред. В описанието се казвало, че то работи само с предварителни резервации. Юба Бътлър добавил и снимки на ястията, които гостите могат да опитат. Всички те били приготвени вместо с  продукти с памучни тампони за разгримиране, гъби за къпане и макияж, пяна за бръснене и други.

Отначало ресторантът се оказала на 18 149-о място в класацията на TripAdvisor. След това приятели на журналиста се заели да пишат положителни отзиви и към лятото The Shed at Dulwich се издигнал на 1456-а позиция. Желаещите да резервират място в него получавали отговор, че всички места са запазени за седмици напред.

През август заведението вече било на 156-о място. На адреса на Юба започнали да пристигат и мостри от доставчици, както и оферти от ПР-агенции. А на 1 ноември несъществуващият ресторант станал най-добрият в Лондон според рейтинга на  TripAdvisor. Целият експеримент отнел на Бътлър около седем месеца. След което той решил да разпита управата на сайта за критериите и надеждността на тяхната оценка на заведенията. От компанията му отговорили, че създаването на фалшиви ресторанти може да хрумне само на журналисти, които целят да проверят системата. "За всички останали това е напълно безсмислено, така че подобен проблем за нас не съществува", пише в отговора на  TripAdvisor. 

Преди да закрие експеримента Юба решил наистина да отвори ресторант за една вечер в задния двор на къщата си. Той поканил познат готвач, купил продукти и дори осигурил диджей. Посетителите обаче не останали много доволни и рейтингът на  The Shed at Dulwich започнал да пада.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във