Банкеръ Weekly

Съдби

Езерото Туркана е най-голямото непресъхващо пустинно езеро

На днешния ден през 1888 г. експедицията на унгарския граф Шамуел Телеки, пътешественик и изследовател на Африка, открива езерото Рудолф (Басо Нарок), а малко по-късно достига и до вулкана Телеки (646 м), който носи неговото име.

Езерото Туркана, известно в миналото под името Рудолф, е най-големият воден басейн на територията на Кения, и същевременно най-голямото непресъхващо пустинно езеро в света. Максималната му дълбочина е 73 м, а дължината - 312 километра. Езерото е безотточно, но в него се вливат няколко реки, сред които е Омо, която извира на територията на Етиопия, на 640 км от Туркана.

В далечното минало, когато реките били по-пълноводни, нивото на езерото е било с около 180 м по-високо. То се е оттичало в река Нил чрез тесен ръкав в северозападния му край, но от резките промени в климата нивото на водата спаднало и сега разклонението е изцяло пресъхнало. С течение на векове вулканите, обграждащи езерото, са изсипвали в него огромни количества пепел и лава, които са се разтворили във водите му и са образували дебел слой утайки от минерални соли, като натриев карбонат, по-известен като калцинирана сода. Така са образувани и трите вулканични острова в акваторията на Туркана.

Водата му, която по принцип става за пиене, но постепенно влошава качествата си. Това се дължи на най-големия от притоците му - река Омо, която не може да насмогне на изпаренията вследствие на горещините.

Езерото е богато на фауна: обитава се от много видове риби, крокодили, хипопотами и цели колонии от птици (орли рибари, чапли, патици, гъски, ибиси, корморани и бели пеликани).

Първите европейци, достигнали езерото, са граф Самуел Телеки и Лудвиг фон Хьонел. Наричат го Рудолф, по името на австрийския престолонаследник. През 1887 и 1895 г. Телеки прави неуспешни опити да се изкачи на върха на най-високата планина на континента Килиманджаро (5892 м), известна със своята снежна шапка. След последното си пътуване се връща в имението си където умира на 10 март 1916 г., след дълго и тежко боледуване.

На територията на Кения са открити едни от най-древните останки от представители на човешкия род. През 7 век по бреговете на Кения възникват арабски и африкански селища (от народността банту). От 11 до 15 век се появяват първите градове-държави. През 1497 г. в територията на днешна Кения проникват португалците. През 19 век навлизат германци и англичани. През 1895-а Кения става британски протекторат, а през 1920 - британска колония. На 12 декември 1963 г. Кения получава независимост, а през 1975-а езерото е преименувано на Туркана, по името на местното племе.

Република Кения е държава в Източна Африка. Граничи с Етиопия на север, Сомалия на изток, Танзания на юг, Уганда на запад, Южен Судан на северозапад и Индийския океан на югоизток. Столица е град Найроби. Кения е президентска република в състава на Общността на нациите. Тя е членка на Организацията за африканско единство (1964 г.) и на ООН (1963 г.).

Населението на Кения е 36 913 721 души. То нараства драстично през последните десетилетия като 73% от кенийците са под 30-годишна възраст. Само за 80 години населението е нарастнало от 2.9 милиона на 30 милиона. Кения е страна с голямо етническо разнообразие. Повечето кенийци говорят английски език и суахили, но голяма част от населението говори и майчиния език на своето племе. Най-големи градове са: Найроби, Момбаса, Кисуми, Накуру и Елдорет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във