Банкеръ Weekly

Съдби

ЕВРОПА СТЪПИ НА ИСТИНСКИЯ ПЪТ

В изобилието на многобройни тв програми, изпълнени с чалга, евтини сериали и банални екшъни нова тв програма Европа се опитва да бъде различна - по-консервативна и сериозна. Тя е обърната към документалните събития на деня, по които се представят и различни мнения. Името й носи надеждата, че това е истинският път, остава ни само да го извървим.
Нейната програма за няколко месеца достигна дванайсет часа. Вече започват нови предавания, които сега правят своя прощъпулник. Всяко едно от тях все още търси своя облик, но, безспорно, новата телевизия няма да се стреми на всяка цена да се хареса, а да го накара да мисли. Нашата амбиция е да правим умна телевизия, която предлага на публиката стойностни и сериозни предавания - заяви Емил Стоянов, координатор на тв Европа и брат на президента. Техниката все повече сближава отделните частни телевизии и все повече ги разделят човешкият фактор, творческите идеи и оригиналните програми. Силна е тази телевизия, която разполага с по-добре подготвени журналисти, които не се страхуват от рисковете, съпътстващи всяко тв състезание.

Началото

Европа не е кабелна телевизия, а телевизионна програма, която се разпространява по кабел, защото се продава на отделните кабелни оператори - пояснява Стоянов. - Тя започна да се излъчва по Великден, с две студиа - в София и в Пловдив. Ние ще правим по-консервативна телевизия, предназначена за по-образованата и заможната аудитория. Искаме да привлечем тези зрители, които имат нужда от по-балансирана и умна медия. Съзнаваме, че те са по-малката част от зрителския поток, защото у нас електронните медии се правят главно за масовия зрител. Но обстоятелството, че нашата програма се разпространява по кабел, стеснява зрителския периметър - социолозите твърдят, че около 50% от домакинствата вече са кабелизирани, а това са предимно по-богатите и интелигентните хора в страната.
Координаторът на тв програма Европа разказва как фирмата Таунус филм, която е поела техническото обслужване на медията, първоначално е изразила мнение, че тя може да започне да се излъчва за около година и половина. Въпреки това Европа тръгва само след шест месеца подготовка. Вярно е, че работните помещения за журналистите в първите дни приличаха повече на строителни площадки, но бързо овладяхме ситуацията - припомня си Стоянов.
Като при всяко начало и европейското е съпроводено с гафове и радостни събития. По време на сухите тренировки на новините инженерът обърква кабелите и цялата емисия се излъчва в ефир. Телевизията вече има своето първо семейство - неотдавна една двойка оператори сключват брак. Колегите им се надяват, че не е далеч денят, когато Европа ще се сдобие и с първото си бебе.

Програмата

се излъчва от спътник Експрес 3-А, а техниката включва видеокамери, клас DVC- PRO, линейни и нелинейни монтажни станции, които отговарят на най-съвременните изисквания. Тя се прави от около 50 души, които работят в софийското и пловдивското студиа.
Новините са същността на програмата. Вече излъчваме седем малки и две големи емисии. В момента на тв пазар има глад за достоверни новини, които се основават само на факти - казва директорът на новините и публицистиката Симеон Василев. - Хората определено се нуждаят от новини, които да им показват това, което се случва извън коридорите на властта. Стараем се да правим уравновесени новини, в които да няма излишно политизиране. Вече създаваме своя кореспондентска мрежа - ще имаме свои хора в Лондон, Рим, Берлин, Париж и Москва. В страната ще работим с местни кореспонденти - в Пловдив, Бургас, Варна и Плевен.
Новата програма тепърва ще полага много усилия, за да защити и оправдае името си. В ранния следобед и вечерта се предвиждат две новинарски емисии, които ще съдържат само европейски новини - пояснява отговорният редактор на новините Красимир Ганев. - След падането на визите интересът към Стария континент у нас става по-голям, много хора пътуват по бизнес или туризъм. Ще им предлагаме богата полезна информация, както и вести за научни и културни събития в различни европейски държави.
Европа определено иска да се пребори за часовия пояс на ранния сапунен сериал - от студиото в Пловдив ще се излъчва ново

културно-образователно предаване

Това ще бъде образователно токшоу, което ще върви от понеделник до петък в часовия пояс от 17.10 до 18.00 ч.- казва програмният директор Емил Младенов. - Неговата тематика ще е разнообразна - медицина и екология, право, естетика на бита и селско стопанство. Всяко отделно издание ще има свой водещ. Активно ще развиваме научно-популярната документалистика, защото, според нас, тя не достига на българския екран. Специално внимание отделяме и на тв публицистика - токшоуто Тема на деня се излъчва в ранния вечерен пояс. Преди него показваме Обектив - чиста документалистика, без журналистически коментар. В него представяме особено значими събития за националната общност. Целенасочено атакуваме късната аудитория с рубриката Утрешен вестник, която прави анонси на теми и статии от утрешния печат. След повторение на Обектив и Тема на деня идва главното събитие и събеседник от изтеклия ден. А в събота и неделя, отново в късния пояс, ще вървят две музикални предавания и вероятно тв игра.
Един от основните проблеми, пред които се изправя всяка телевизия, е свързан с нейното

разпространение

Европа вече покрива около 80% от територията на страната. Имаме договори за разпространение с всички големи кабелни оператори - казва Емил Стоянов. - Те гледат на телевизията като на луксозна брошка, която гъделичка тяхното самочувствие. В работата си с тях срещаме трудности поради несъвършенствата на Закона за радио и телевизия (ЗРТ), който не урежда задължението на кабелния оператор да излъчва (или не) една тв програма. И още ЗРТ дава право на всеки кабелен оператор освен да разпространява, и сам да произвежда тв програма, което е явен конфликт на интереси. Като всяка тв програма, и Европа се изправя пред друга трудност -

броят на абонатите

се оказва една от най-големите държавни тайни у нас. В Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) не водят сметка колко точно абонати има всеки кабелен оператор - оплаква се Стоянов. - Самите кабелни оператори обявяват, че те са общо около 400 хиляди абонати, но проучванията на социологическите агенции показват, че те са не по-малко от 1 млн. и 200 хиляди. Така приходите от около 800 хиляди абонати де факто потъват в сивата икономика. Ако те се легализират, биха донесли на държавата около 2 млн. и половина данък печалба. ДКД трябва да изиска тази информация от кабелните оператори, и да я предостави за общо ползване в Интернет.
Кабелизацията на страната върви с много бързи темпове, което поражда необходимостта от по-добре премислена медийна регулация в този сектор. У нас има прекомерно много кабелни телевизии, а това въобще не отговаря на мащабите на зрителската аудитория - коментира Симеон Василев. - При един бъдещ ремонт на ЗРТ е крайно наложително тв разпространение и тв производство да се разделят, иначе те заедно ще потънат. Частният сектор среща големи препятствия по пътя си, а БНТ има по-скоро електромерен, а не обществен характер. Тепърва ще се хармонизират отношенията между телевизиите, които се кичат с етикета обществени, и другите, които са частни.
В Европа се гордеят с творческия екип - една част от него са известни телевизионери, които са израснали под крилото на БНТ, друга са съвсем млади хора, навлизащи в тежкия занаят. Съчетанието между натрупания опит и младежкия порив изглежда сполучливо за една телевизия, която легитимира себе си като Европа. И ако старите тв муцуни обичат да казват, че една работа може и да не стане, младите вече им отвръщат с няма как да не стане. Това напълно отговаря на нуждите на тв пазар и конкуренция, но и на европейските критерии за работа.
Проблемът е дали новата тв програма ще представи Европа като цветна илюстрована картичка, или ще се опита да предложи на зрителя предавания, в които българската интелигенция ще се постави редом с отвъдшенгенската бариера.
Такава е мисията на всяка телевизия, която не иска да преживява единствено на софрата на чалга-еротиката - нейните предавания трябва да предизвикват размисъл, да пораждат въпроси, да събуждат заспалото национално достойнство, но и да гонят българските комплекси, които толкова често ни спъват по пътя към Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във