Банкеръ Daily

Съдби

ЕС забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба

Евродепутатите подкрепиха забраната на пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши. В сряда те приеха нов закон, който ще намали последствията от климатичните промени. От 560 евродепутати 35 гласуваха „против“ и 28 „въздържал се“. Законът ще влезе в сила в страните членки от общността до 2021 г.

Забраната се отнася за прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене), пластмасови чинии за еднократна употреба, пластмасови сламки, изработени от пластмаса клечки за уши, пластмасови дръжки за балони, оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен.

Същевременно от производителите на пластмаси ще се търси повече отговорност и ще бъдат наложени нови правила за рециклиране.  Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови бутилки до 2029 г., като пластмасовите бутилки трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Новата мярка също засилва прилагането на принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна, като въвежда разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи. В бъдеще ще бъде задължително описание в етикетите на отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти.

Според Европейската комисия, повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените продукти в забраната покриват 70% от всички морски отпадъци. Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в морските обитатели - тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните, следователно и в хранителната верига на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във