Банкеръ Weekly

Съдби

ЕМИРЪТ НА ДУБАЙ СТРОИ СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА

В Дубай скоро ще започне строежът на най-високия небостъргач в света. Пак там вече са реалност стотици изкуствени острови, първият седемзвезден хотел на планетата, първата ски-писта в сърцето на пустинята и други фантастични обекти. Онова, което човек не може да си представи и насън, в Дубай се превръща в реалност.
Всички тия вълшебства станаха възможни благодарение на емира Мухамад бин Рашид ал Мактум. Всъщност Мухамад стана владетел на града-държава едва на 4 януари тази година, когато почина по-големият му полубрат. Мухамад обаче бе официално обявен за дубайски престолонаследник още преди 11 години, като същевременно заемаше и длъжността военен министър на Обединените арабски емирства. Оттогава насам той осъществява стъпка по стъпка плана си да превърне Дубай в Сингапур на арабския свят.
Самият принц Мухамад е като персонаж от 1001 нощ. Той е изтънчен, загадъчен, начетен. Учил е в Кембридж. Предан е на арабските традиции, но не е никак чужд на модерното мислене и действие. Често ловува със соколи и възпява в стихове своето племе бану яс, пустинята и битието на нейните номади. Той е един от най-богатите хора на планетата, живее разточително в родината си, но не пропуска и купоните на световния хайлайф, например в английския Аскот. През 2004 г. емирът се ожени за Хая, красивата полусестра на йорданския крал. Освен това той има още една съпруга - арабската принцеса Хинд.
Емирът е отличен ездач и тънък ценител на конете. Популацията на частните му конюшни живее в условията, типични за петзвезден хотел. В името на тази си страст принцът учреди най-скъпите конни надбягвания в света Dubai Horse Cup.
Неговата бизнес стихия пък са гигантските строежи. В живота си човек има две възможности - или да подражава на някого, или сам да стане първопроходец. Лично аз предпочитам втората, казва Мухамад. Тъкмо този негов принцип сега превръща Дубай в страната на чудесата. Мотивът за деловите му начинания обаче е съвсем прозаичен - с ексцентричните си проекти емирът изгражда владението си като световен бизнес център и той вече печели не само от износа на петрол.
Първата задача, с която се заема Мухамад, Дубайското летище да приема над 15 млн. пътници годишно. Проектът е осъществен със забележителни темпове, не на последно място и заради обявяването на емирството за безмитна зона. След това Мухамад поставя началото на елитен ежегоден фестивал, където може да се купи всичко - от персийски килими и диаманти, до дамските чанти Прада и най-новите чудесии на автомобилостроенето. За да осигури рекламно инициативите си, емирът създава всякакви улеснения за журналистите. Един от успехите му в тази насока е привличането в Дубай на регионалното бюро на Си Ен Ен.
Първият от големите му строежи е Арабската кула - единственият седемзвезден хотел на планетата. Хотелът е изграден на изкуствен остров. Той наподобява гигантски древноарабски платноход с височина 321 метра. В него няма самостоятелни стаи, а 202 - двойни апартамента. Най-скъпата нощувка струва 15 хил. долара.
Още по-впечатляваща инвестиция (на стойност 4 млрд. долара) са трите проекта Палма. Става въпрос за три архипелага от стотици изкуствени острови, чието разположение им придава формата на три гигантски финикови палми. На островите, сред буйна растителност, се строят разкошни резиденции и вили във всевъзможни стилове - ориенталски, японски, индийски, романски, готически и т. н. Първата палма бе завършена през 2001 г., а нейните острови заедно с резиденциите върху тях само за три дни бяха разграбени като топъл хляб от арабски богаташи и спортни величия. Някои от обектите на другите две палми са вече готови и се разпродават. Останалите ще бъдат завършени до две-три години.
Подобен по замисъл, но още по-разточителен като инвестиция (размерът на капиталовложенията се пази в строга тайна), е проектът Картата на света. Картата се състои от 300 изкуствени острова (с продажна цена от 7 до 36 млн. долара), които пресъздават политическата карта на глобуса. На тях също се изграждат луксозни резиденции и според слуховете Мадона и Дейвид Бекъм вече били купили своите.
Сега на дневен ред е споменатата вече Дубайска кула. Нейната бъдеща височина също е засекретена (според едни източници - 700, според други - 800 м), но и в двата случая това ще е най-високият небостъргач в света. Проектът е на американския архитект Ейдриън Смит, който съчетава западната модернистичност с ислямската традиция. Кулата от стомана и сребро ще се вие нагоре като спираловидно минаре, което в ислямските представи символизира възнасянето към небето. В кулата ще има търговски център, банки, магазини, хотел, жилища и какво ли не още.
Да, емир Мухамад наистина е като всемогъщия джин от вълшебната лампа на Аладин. И което е по-важно - княжеството му наистина е на разположение на всеки милиардер с екстравагантни идеи. Точно такава е Хидрополис (Водният град) - прищявка на германски инвеститор, който ще вложи в него половин милиард долара. Този подводен хотел обещава неповторими приживявания, идеална спа-терапия и райски живот за стресирани мениджъри. Фондация Гугенхайм вече се готви да организира в него изложби, концерти и други културни събития.
Кирсан Илюмжинов, президентът на Калмикия и на Световната шахматна федерация, строи в Дубай Град на шаха. Сградите - черни или бели - ще са във формата на шахматна дъска със съответните фигури по нея. Ролите на черния и белия цар ще се изпълняват от два 64-етажни хотела. Тук Илюмжинов ще урежда нескончаеми шахматни турнири - 365 дни в годината, 24 часа в денонощието.
Вече се строи и Дубайленд - атракционен парк с размерите на Монако, който ще бъде окончателно готов през 2008 година. Обслужващият персонал на парка ще наброява... 300 хил. души!!! А ако не дойдат достатъчно туристи? И за това е помислено - Дубайленд ще бъде идеалното място за тренировки на спортисти, които трябва да се адаптират към състезания при високи температури. Освен това тук ще се провеждат турнири по ръгби, голф, поло и др.
Дубай е известен с ефективния си PR, но времето на придворните художници и артисти на щат свърши. За сметка на това богатото емирство може да привлича като гастрольори най-добрите в света. Патрон на проекта Емар например е самият Джорджо Армани, който се съгласи да проектира интериорите на седем луксозни хотела. Срещу хонорар от 1 млн. долара впрочем.
В Дубай днес могат да се чуят всякакви езици. Близо 85% от населението му са всъщност чужденци - от обслужващия персонал, съставен главно от индийци и пакистанци, до инженерите, финансистите и мениджърите, дошли от всички кътчета на планетата. В свободното си време те могат да бъдат видени в разкошните ресторанти и кафенета, където седят по турски върху шарени възглавници и си пият питието под звуците на индийския или арабския фолк. Дубай граничи с фундаменталистката Саудитска Арабия, но неговите власти умеят да си затварят очите, когато е необходимо. Те глобяват за употреба на алкохол само кореняците дубайци. Ако каруцата е политика, а конят - икономика, ние трябва да поставим коня пред каруцата, а не обратно. Това е поредната крилата мисъл, изречена от принц Мухамад, която поданиците му споделят напълно. Вярата си е вяра, печалбата - печалба. Годината 1971-ва, в която са създадени Обединените арабски емирства, заварва Дубай като малко селище на рибари и ловци на бисери. Днешните поданици на принц Мухамад си дават сметка за онова, което е направил за тяхното добруване техният владетел. Дори в Саудитска Арабия през миналата година имаше някакво подобие на местни избори, а ето че образованите и космополитни дубайци продължават да твърдят, че на тях не им е изтрябвала никаква демокрация. Стигало им и това, че Дубай е най-доброто място за живот на планетата. Какво пък? Може би в определени случаи все пак е по-добре да те управлява самовластен емир, отколкото демократично избран президент!

Facebook logo
Бъдете с нас и във