Банкеръ Weekly

Съдби

Емил Костадинов: НИКОЙ НЯМА ДА НИ ИЗГОНИ ОТ БЪЛГАРСКА АРМИЯ

Вицепрезидентът на футболния отбор на ЦСКА Емил Костадинов е спокоен за настоящето и бъдещето на армейците. Червените не са се отказали да спечелят шампионската титла, а проблемите с базата ще бъдат решени, твърди екзекуторът на петлите от Парк де пренс. Клубът е доволен и от работата на старши треньора Катуци. ПФК ЦСКА ще залага предимно на млади играчи.

Г-н Костадинов, няма още година, откакто поехте поста на вицепрезидент на ПФК ЦСКА, но се знае, че сте доста амбициозен, макар и да се опитвате да го прикривате... Какви са плановете ви за тима?


- Наистина искам да оставя следа и като ръководител в ЦСКА. Това е нова професия за мен. Мисля, че съм на прав път. Отдавна не се е работило така в ЦСКА, но ни е необходимо време, за да се видят резултатите. В България е много трудно да се работи на високи обороти, а има и много клопки, и капани. Думата професионализъм, която у нас се употребява за щяло и нещяло, за съжаление е без съдържание. Все пак аз съм навлязъл в тънкостите на управлението, въпреки че за пълна реализация не може да се говори. Много е рано. Вярвам, че ако моите намерения и планове един ден се осъществят, ще бъде много добре за ЦСКА. Бях доста години на Запад, видял съм много във футбола, плюс за мен е и това, че имам много контакти. Така трябва да бъде - хора като мен, Наско Сираков, Любо Пенев - да се опитат да променят манталитета в българския футбол. Всеки да си знае мястото и да си гони задачите, без да се разпилява със странични дейности, каквато е практиката в нашата страна. Не променим ли системата и мисленето на футболните хора, не можем да очакваме нещо голямо от тях.

Левски ще стане ли шампион?


- Всеки иска да е шампион. Но за мен по-важното е организацията в клуба да е шампионска, всички да мислят като един. Това ако стане в ЦСКА, ще съм много удовлетворен. Сега ЦСКА върви добре, да не кажа по възходяща линия. Ние, разбира се, също не сме се отказали от титлата, а и има още много време до края. Двете точки преднина няма да ни попречат. Всеки може да сгреши и вярвам, че интересното в шампионата тепърва предстои. Не отричам, че в Левски се работи много добре. Така е. ЦСКА и Левски са нашите най-добри отбори и те ще решат кой да е шампион.

Как ще решите проблемите си със спортната база? От Министерството на отбраната са ви поискали убийствен наем, който червените фенове направо нарекоха рекет...


- Нещата в България са такива, че като видят, че някъде нещата вървят добре, както е в ЦСКА, и тръгват срещу него. Естествено, не мога да употребя такава тежка дума като рекет. Ще седнем на масата и ще решим. Няма да позволим обаче никой да ни прави номерца. Имаме големи възможности да подобрим състоянието на базата, ако ни предоставят желаните обекти за по-дълъг период. Сегашното им състояние не помага на никого, дори вреди. Българска армия може да стане много модерно съоръжение и хората да идват тук с радост.

А ако не се споразумеете с военните?


- Мисля, че никой няма да ни изгони от стадион Българска армия дори и стотинка наем да не плащаме. Няма да се стигне дотам, а ще има решение, което да удовлетворява и двете страни. Нашето намерение е да инвестираме дълги години в спорта и в ЦСКА. Така ще дойдат и високите резултати. С две думи, устройва ни един дългогодишен договор, който да обезпечи инвестициите ни.

Вярно ли е, че над 300 000 марки е вложил мажоритарният собственик на ПФК ЦСКА АД Васил Божков за оборудването на базата?


- Доста повече са. Ето и без договор с МО направихме някои сериозни подобрения само защото искаме да сме една елитна организация, която да функционира нормално.

Появиха се твърдения, че Божков ще продаде акциите си. Така ли е?


- Васил Божков не е казвал такова нещо. Звучи несериозно...

Ще заиграе ли Митко Бербатов в Байер (Леверкузен), или ще бъде изпратен да трупа опит във втородивизионния Улм?


- Чух този слух, но това е против стратегията на германските отбори - да вземат млад състезател и да го пратят в някой друг клуб. Те не постъпват така. Мисля, че първо ще го проверят и ако има върху какво да поработи повечко, ще го преотстъпят. Но не вярвам това да стане.

Кой ще го замени?


- Имаме доста варианти. Разполагаме с достатъчно качествени футболисти, а и трябва да се знае, че футболът може без всеки. Лично моята стратегия за бъдещето на клуба е да привличаме колкото се може повече млади състезатели и да ги развиваме. Защото те са необременени и бързо свикват с новото.

Вие играете ли с отбора?


- Да, два-три пъти в седмицата. Но ми е трудничко вече.

Големи приятели сте с Наско Сираков. Има ли подобно нещо и между сегашните футболисти на Левски и ЦСКА?


- Те дори се виждат по-често от нас. Важното обаче е като излязат на терена всеки да играе за своя клуб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във