Банкеръ Daily

Съдби

Елизабет Холмс се оказа мошеничка

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) реши да глоби Елизабет Холмс, основател и генерален директор на  компанията Theranos. Регулаторът установи, че тя и бившият президент на фирмата Рамеш Балвани са получили 700 млн. долара инвестиции чрез измама. Мошеничеството е продължило от 2013-а до 2015 година. 

По данни на комисията Холмс и Балвани са обявили за създаването на специално устройство за медицински анализи, за които са необходими само няколко капки кръв. Двамата твърдели, че то е "по-бърз, по-евтин и по-точен" аналог на вече съществуващите продукти на пазара. Обвиняемите лъгали инвеститорите не само за функциите на устройството, но и за връзките си с Министерството на отбраната на САЩ и Управлението за санитарен надзор върху качеството на хранителните продукти и медикаментите. Холмс например споменавала, че апаратът на Theranos вече се използва успешно от американската армия в Афганистан, което не отговаряло на истината. Наред с всичко друго Холмс и Балвани завишавали финансовите резултати на компанията в презентациите за инвеститорите, обещавайки достигане на печалби от 100 млн. долара през 2014-а, когато всъщност успели да получат само 100 хил. долара.

Сега 34-годишната бизнесдама, която наричаха "бъдещето на Силициевата долина" и "Джобс в пола", ще трябва да плати 500 хил. долара глоба за измама, както и да се откаже от ръководни длъжности в близките десет години. Освен това ще й се наложи да върне 18.9 млн. акции на Theranos, получени по време на мошеническата й дейност.

Съобщава се, че от 2013-а насам компанията е оказвала ефективно услуги в сферата на медицинските анализи, но използвайки оборудване на конкурентите си. За съжаление сътрудниците на Theranos така и не успели да създадат революционната технология, която Холмс усърдно рекламирала като свършен факт. 

"Историята на Theranos е важен урок за Силициевата долина - заяви Джина Чой, директор на регионалния офис на SEC в Сан Франциско. - Новаторите, които мечтаят за революция в технологиите, са длъжни да съобщават на инвеститорите, че продуктът им може да бъде направен днес, а не че ще бъде реализиран някога."

Създаването на фирмата често бе наричано "историята на успеха" на Елизабет Холмс, макар тя да е далеч от биографиите на гениите, направили първите си изобретения в някой гараж. Бъдещата бизнесдама е родена в семейство на федерален чиновник и служителка в Конгреса на САЩ. Елизабет отива да учи медицина в Станфордския университет, който напуска само след година. Вместо обучението тя решава да използва парите, спестени от родителите й, за начален капитал на Theranos. В края на 2014-а Холмс се появява за пръв път в рейтинга на 400-те най-богати американци на списание Forbes, а състоянието й е оценено на 4.5 млрд. долара. Новият метод за анализ на кръвта превърна 31-годишната жена в най-младата милиардерка в света.

Елизабет Холмс често посочваше Стив Джобс за свой кумир и пример за подражание, твърдейки, че държи биографията му в офиса си. По думите й и тя, като основателят на Apple, винаги е вярвала, че нейната идея ще промени света. Холмс дори взаимстваше стила на обличане на Джобс - в гардероба й неизменно висяха десетки еднакви черни блузи с висока (поло) яка.

Въпреки това през юни 2016-а доходите на американката бяха преразгледани, а състоянието й оценено на нула след многобройните слухове за некачествени анализи и разследванията на федералните агенции на САЩ. На разгромяващата статия в Wall Street Journal, която обвини Theranos в мошеничество, Холмс реагира мигновено: "Ето какво става, когато се опитваш да промениш нещо. Отначало те мислят за луд, след това се борят с теб, а накрая твоята технология променя света."

За съжаление мечтата на Елизабет Холмс, за разлика от тази на Стив Джобс, така и не се сбъдна и светът ще трябва да почака.

Facebook logo
Бъдете с нас и във