Банкеръ Daily

АДРЕСИТЕ НА ВЛАСТТА

Елисейският дворец в очакване на новия си обитател

Елисейският дворец (Palais de l'Elysee - Палѐ дьо л'Елизѐ) е официална резиденция на президента на Френската република.

След изборите в неделя (5 май) той се готви да приеме новия си обитател. Ключовете от апартамента на държавния глава на Петата република получи победителят във втория тур на президентските избори - основателят на движението "Напред" Еманюел Макрон.
Сегашният президент Франсоа Оланд, един от най-непопулярните президенти на Франция, трябва да напусне резиденцията на 14 май.
Историята разказва, че с изключение на Шарл де Гол и Жак Ширак никой друг от лидерите на Франция не е живял постоянно в двореца през целия си мандат. Самият Оланд се настани в него през последните две години.
На последния етаж на Елисейския дворец се намират личните покои на президента, а на долните са работните помещения. Личният кабинет на президента е разположен в Златния салон, украсен с разкошна мебел в стил барок и стенописи.
След 1879 г. дворецът е бил обитаван от 23-ма президенти. Охраната му осигуряват войници от Републиканската гвардия - специално подразделение на жандармерията.
Дворецът е разположен в Париж, ул. Фобур Сент Оноре (Faubourg Saint-Honoreacute;) на № 55, недалеч от прочутото авеню Шанз-Елизе, което в превод означава Елисейски полета и откъдето е получил името си.

В Елисейският дворец се провеждат заседания на правителството на Франция (което се ръководи от президента). В градините на двореца вечерта на 14 юли (деня на превземането на Бастилията) се устройват празненства по случай деня на Френската република (националния празник на страната).

В Елисейския дворец президентът приема главите на чуждестранните държави, с почетен караул на Републиканската гвардия на Франция.

Зданието е строено за граф Еврьо (Evreux) от рода Латур дoверн (La Tour d”Auvergne) и неговата съпруга от рода Кроза (Crozat) като градски дворец. Този род е най-богатия тогава в страната тогава, като е кредитирал дори краля, а парите му са идвали от монопола върху експлоатирането на богатствата на Луизиана, днес щат в САЩ). Зданието е в стил Регентство и е проектирано от архитекта Арман-Клод Моле през 1718-1722 година. След смъртта на графа през 1753 г. дворецът е придобит от крал Луи XV и подарен на мадам дьо Помпадур, която увеличава площта му. След нейната смърт през 1764 г. преминава към далечни роднини на краля.

При Наполеон I дворецът за първи път е използван за нуждите на правителството. Там са живели също сестра му Каролин Мюрат и жена му императрица Жозефина.

През 1816 г. сградата е купена от Луи XVIII. Става официална резиденция на президента на Втората република Наполеон III (1848 г.), който се провъзгласява (през 1852 г.) за император и заема обичайната монархическа резиденция - двореца Тюйлери.

Самият Елисейски дворец е престроен (1853-1867 г.) по разпореждане на императора от архитект Лакроа и оттогава неговият външен вид не е променян.

Днес в рамките на града, при своето построяване през 18-ти век Елисейският дворец представлявал луксозна извънградска резиденция. Той се използва като резиденция на държавния глава на Франция от 1873 г. с началото на третата френска република.

В 370-стайния Елисейски дворец максималният комфорт се съчетава с минимален контакт с реалния живот. Когато президентът на Френската република мине през триумфалната арка на двореца и влезе в двора му, републикански гвардейци с лъскави шлемове и пера вдигнат саби за поздрав.

В двореца президентът е глезен от икономи и лакеи, които бродят с тихи стъпки из залите с позлатени колони, кристални полилеи и портрети от времето на Втората френска империя. От избата и кухнята те носят стари вина и превъзходни ястия, които могат да съперничат на тези, предлагани в най-добрите парижки ресторанти.

Ако на президента му хрумне да смени обстановката на разкош и бароково великолепие на Елисейския дворец, той може да избяга в разкоша и бароковото великолепие на други пет официални резиденции, включително шато Рамбуйе край Париж и замъка Брегансон до Марсилия, както и кралския павилион в Марли льо Роа близо до Версай, построен от Луи XIV, за да избяга от задушаващия етикет в кралския двор.

В действителност френският държавен глава има правомощия, на които може да завижда всеки диктатор.

Съгласно конституцията на създадената от Шарл дьо Гол Пета република президентът определя отбранителната и външната политика на страната. Той може да разпуска парламента, да назначава и уволнява премиера, да отменя закони, одобрени от законодателната власт и да помилва всеки престъпник.

Парижани и туристите вече могат да посещават градините на Елисейския дворец, възползвайки се от решението на френския президент Франсоа Оланд да ги отвори за посетители за пръв път от 18 век всяка последна събота от месеца.

Досега дворецът и градините около него бяха отворени за посещения само един път годишно, през уикенда по случай Дните на френското наследство през септември. В градините на Елисейския дворец се влиза през порта от ковано желязо с позлатен петел отгоре - френския национален символ. Градините са отворени от 12 до 17 часа през последната събота на месеца от октомври до март и от 13 до 17 часа от април до септември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във